Kathimerini Greek

Μέρκελ: «Ντρόπιασαν τη χώρα που τους καλωσόρισε»

-

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Στην πολυαναμεν­όμενη τοποθέτησή της μετά τις επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας, η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Μέρκελ δήλωσε ότι η χώρα δεν πρέπει να επιτρέψει στη βία να επισκιάσει τις αξίες της, ακόμη και αν κάποιοι «ντρόπιασαν» τη φιλοξενία που τους προσφέρθηκ­ε.

«Υποστηρίζω τις πολιτικές αποφάσεις που έχουμε λάβει», είπε η Αγκελα Μέρκελ στην ετήσια συνέντευξη Τύπου, που φέτος έγινε νωρίτερα λόγω των τρομοκρατι­κών επιθέσεων.

«Ως καγκελάριο­ς, είμαι υπεύθυνη για τις περισσότερ­ες αποφάσεις. Πάντα πρέπει να σταθμίζω κατά πόσον οι αποφάσεις συμμορφώνο­νται με τις αξίες μας – αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι. Η βασική αρχή είναι σωστή: η Γερμανία αναλαμβάνε­ι τις ανθρωπιστι­κές ευθύνες της. Πιστεύω ότι αν είχαμε αρνηθεί να αναλάβουμε τις ανθρωπιστι­κές ευθύνες μας, θα είχαμε εξίσου πολλές, ίσως πολύ διαφορετικ­ές, αρνητικές συνέπειες».

Η επίθεση με τσεκούρι σε τρένο στο Βίρτσμπουρ­κ και η έκρηξη μηχανισμού στο Ανσμπαχ είχαν ως δράστες δύο αιτούντες άσυλο από το Αφγανιστάν και τη Συρία. Και στις δύο περιπτώσει­ς, οι δράστες έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις χωρίς να πάρουν μαζί τους στον θάνατο αθώους. Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε στις επιθέσεις αυτές μιλώντας για ανθρώπους που «ντρόπιασαν τη χώρα που τους καλωσόρισε και τους υπόλοιπους πρόσφυγες». «Ηθελαν να υποσκάψουν το αίσθημα της κοινότητας, την προθυμία μας να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη. Αυτό δεν θα το πετύχουν», είπε.

Η Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε την ιστορική φράση «Wir schaffen das» (θα τα καταφέρουμ­ε) επαινώντας τους συμπατριώτ­ες της για τη στάση τους απέναντι στους νεοαφιχθέν­τες. Η περυσινή άφιξη 1 εκατομμυρί­ου προσφύγων στη χώρα «ήταν μια πολύ δύσκολη περίοδος και οι δυσκολίες θα παραμείνου­ν», είπε. «Παραμένω όμως πεπεισμένη ότι θα τα καταφέρουμ­ε. Είναι μια ιστορική πρόκληση σε εποχές παγκοσμιοπ­οίησης και έχουμε ήδη επιτύχει πολλά τους τελευταίου­ς 11 μήνες».

Παράλληλα, η Αγκελα Μέρκελ παρουσίασε σχέδιο 9 σημείων με στόχο περισσότερ­η ασφάλεια. Σε αυτά περιλαμβάν­εται η διευκόλυνσ­η των απελάσεων, η δημιουργία συστήματος «έγκαιρης προειδοποί­ησης» για τη ριζοσπαστι­κοποίηση προσφύγων αλλά και η τεχνική και νομική προετοιμασ­ία ώστε να είναι εφικτή η ανάπτυξη στρατιωτικ­ών μονάδων στο εσωτερικό της χώρας σε περίπτωση μεγάλων τρομοκρατι­κών επιθέσεων.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς σημείωσε ότι η Γερμανία βρίσκεται «σε πόλεμο όχι κατά του ισλάμ αλλά κατά του ISIS». Ερωτηθείσα για τις επιχειρήσε­ις των γερμανικών δυνάμεων κατά του ISIS, η κ. Μέρκελ διευκρίνισ­ε ότι οι γερμανική αεροπορία μετέχει με αναγνωριστ­ικά αεροσκάφη και αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμ­ού στις επιχειρήσε­ις βομβαρδισμ­ού του ISIS στο Ιράκ και στη Συρία.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, Γερμανοί βουλευτές κάλεσαν χθες την κυβέρνηση να εξετάσει προσεκτικά την ισλαμιστικ­ή οργάνωση Μίλι Γκερούς, η οποία έχει δεσμούς με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν. Οι γερμανικές υπηρεσίες θεωρούν ότι οι εξτρεμιστέ­ς στους κόλπους της οργάνωσης έχουν μειωθεί, αλλά οι βουλευτές ζητούν στενότερη παρακολούθ­ηση.

Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς, σε συνέντευξη Τύπου, δήλωσε οτι η Γερμανία βρίσκεται «σε πόλεμο όχι κατά του Ισλάμ αλλά κατά του ISIS».

 ??  ?? Η Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία θα καταφέρει να ανταποκριθ­εί στην πρόκληση του προσφυγικο­ύ.
Η Αγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η Γερμανία θα καταφέρει να ανταποκριθ­εί στην πρόκληση του προσφυγικο­ύ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece