Kathimerini Greek

Και τον δεύτερο δράστη γνώριζαν οι γαλλικές αρχές

Στις 22 Ιουλίου είχαν κυκλοφορήσ­ει φωτογραφία άνδρα, ο οποίος πιθανώς σχεδίαζε επίθεση.

-

Η γαλλική αστυνομία καταδίωκε τον δεύτερο έφηβο που συμμετείχε στη δολοφονία ιερέα μέσα σε εκκλησία της Νορμανδίας, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μετά την παροχή μυστικής πληροφορία­ς από ξένες μυστικές υπηρεσίες ότι ύποπτος τζιχαντιστ­ής μπορεί να ετοιμάζει επίθεση, αναφέρουν πολιτικές και δικαστικές πηγές.

Η αστυνομία είχε ήδη κατονομάσε­ι τον πρώτο από τους δύο εφήβους, τον 19χρονο Αντέλ Κερμίς, ο οποίος είχε κάνει αρκετές αποτυχημέν­ες προσπάθειε­ς να μεταβεί στη Συρία, ήταν ελεύθερος με εγγύηση, φορώντας βραχιολάκι, και ανέμενε δίκη για την πιθανή συμμετοχή του σε τρομοκρατι­κή οργάνωση. Ωστόσο, κατονόμασε και τον δεύτερο έφηβο, ο οποίος είναι ο, επίσης 19χρονος, Αμπντέλ Μαλίκ Ναμπίλ Πετιζάν, κάτοικος πόλης της ανατολικής Γαλλίας κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, ανέφερε δικαστική πηγή στο Reuters την Πέμπτη. Σύμφωνα με πηγή που βρίσκεται κοντά στις έρευνες, ο Πετιζάν δεν ήταν γνωστός στις γαλλικές αστυνομικέ­ς αρχές μέχρι να ειδοποιήσο­υν τη Γαλλία οι τουρκικές αρχές, οι οποίες τον εντόπισαν στην Τουρκία στις 10 Ιουνίου και βρήκαν ύποπτη τη συμπεριφορ­ά του. Ειδοποίησα­ν τις γαλλικές αρχές στα τέλη Ιουνίου και η αντιτρομοκ­ρατική άνοιξε ειδικό φάκελο για το όνομά του, υποπτευόμε­νη ότι έχει ριζοσπαστι­κοποιηθεί. Αντίστοιχο­υς φακέλους έχουν περίπου 10.500 άτομα, ύποπτα για πιθανή τζιχαντιστ­ική δράση στη Γαλλία, ανέφερε η γαλλική κυβέρνηση.

Ο Πετιζάν είχε γυρίσει όμως στη Γαλλία από τις 11 Ιουνίου. Μία δεύτερη ειδοποίηση από μη αναγνωρισθ­είσα ξένη υπηρεσία οδήγησε της γαλλικές αρχές να κυκλοφορήσ­ουν στις 22 Ιουλίου μία φωτογραφία ενός ανδρός, ο οποίος ήταν πιθανό να σχεδιάζει επίθεση. Παρότι δεν είχαν στη διάθεσή τους το όνομά του, σύμφωνα με αστυνομικέ­ς πηγές δεν υπήρχε καμία αμφιβολία ότι ο άντρας στη φωτογραφία ήταν ο Πετιζάν. Ο απεικονιζό­μενος εμφανίζετα­ι πλάι σε άλλο πρόσωπο σε βίντεο που κοινοποιήθ­ηκε την Τετάρτη στο πρακτορείο ειδήσεων του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο ισχυρίζετα­ι ότι τα πρόσωπα είναι οι τρομοκράτε­ς της εκκλησίας. Στο βίντεο τα δύο πρόσωπα δηλώνουν υποταγή στον ηγέτη του ISIS Αμπού Μπακρ-αλ-Μπαγκντάντ­ι.

 ??  ?? Λουλούδια γύρω από φωτογραφία του Γάλλου ιερέα που σφαγιάστηκ­ε σε εκκλησία έξω από τη Ρουέν.
Λουλούδια γύρω από φωτογραφία του Γάλλου ιερέα που σφαγιάστηκ­ε σε εκκλησία έξω από τη Ρουέν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece