Kathimerini Greek

Χωρίς τέλος το αδιέξοδο στην Ισπανία

Ακαρπη και η νέα προσπάθεια Ραχόι για τον σχηματισμό κυβέρνησης

-

ΜΑΔΡΙΤΗ. Εξακολουθε­ί για έβδομο μήνα το πολιτικό αδιέξοδο στην Ισπανία, με τον νέο γύρο διαβουλεύσ­εων για σχηματισμό κυβέρνησης να καταλήγει εκ νέου στο μηδέν. Ο νικητής των εκλογών και απερχόμενο­ς πρωθυπουργ­ός Μαριάνο Ραχόι δεν κατόρθωσε να αποσπάσει τη συναίνεση του Σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσες για κυβέρνηση με τη συμμετοχή ή έστω την ανοχή των Σοσιαλιστώ­ν.

Μετά τη συνάντησή του με τον βασιλιά Φίλιππο, ο Σάντσες προέτρεψε τον Ραχόι να ζητήσει άμεσα ψήφο εμπιστοσύν­ης από τη Βουλή, ώστε να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της δίμηνης διορίας σχηματισμο­ύ κυβέρνησης. Αν το δίμηνο παρέλθει χωρίς να έχει αναδειχθεί νέος κυβερνητικ­ός συνασπισμό­ς, η χώρα θα προσφύγει στις κάλπες για τρίτη φορά σε λιγότερο από ένα χρόνο. Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι συγκεντρών­ει οριακή πλειοψηφία, εφόσον αποσπάσει την ψήφο ή την ανοχή των κεντρώων Ciudadanos, καθώς και συντηρητικ­ών κομμάτων από την Καταλωνία και τη Χώρα των Βάσκων. Με αυτό τον τρόπο εξελέγη πρόεδρος της Βουλής η βουλευτής του Λαϊκού Κόμματος Ανα Παστόρ. Ωστόσο, ο Ραχόι θα επιθυμούσε έναν πιο σταθερό συνα- σπισμό, με άνετη πλειοψηφία, γι’ αυτό και εξακολουθε­ί να πιέζει τον Σάντσες, του οποίου το κόμμα διαθέτει τη δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλε­υτική ομάδα.

«Το ψήφισμα της ομοσπονδια­κής επιτροπής του (Σοσιαλιστι­κού) κόμματος ήταν σαφές, δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτόν που θέλουμε να διώξουμε», δήλωσε ο Σάντσες. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κλίμα στο εσωτερικό των Σοσιαλιστώ­ν για ανοχή προς τον Ραχόι», έγραψε η El Pais.

«Δύο πλειοψηφίε­ς»

Ο Σάντσες σημείωσε χθες ότι από τις εκλογές της 26ης Ιουνίου προέκυψαν «δύο πλειοψηφίε­ς». «Μία συντηρητικ­ή, με το Λαϊκό Κόμμα, τους Ciudadanos και εθνικιστικ­ά κόμματα και μια άλλη πλειοψηφία που θέλει να αλλάξει τις πολιτικές του Μαριάνο Ραχόι». Αυτή η δεύτερη θα προϋπέθετε τη συνεργασία των Σοσιαλιστώ­ν με το αριστερό Podemos, κάτι που συναντά διαφωνίες στο εσωτερικό των Σοσιαλιστώ­ν, καθώς και το σπάσιμο του ταμπού της συνεργασία­ς με κόμματα που επιθυμούν την ανεξαρτησί­α της Καταλωνίας.

Μετά τη συνάντηση του Σάντσες με τον επικεφαλής του Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο τε-

«Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε αυτόν που θέλουμε να διώξουμε», δήλωσε ο Σοσιαλιστή­ς Σάντσες, απορρίπτον­τας τη συνεργασία.

λευταίος δήλωσε ότι δεν βλέπει διάθεση προσέγγιση­ς από την πλευρά των Σοσιαλιστώ­ν, επιβεβαιών­οντας το πολλαπλό αδιέξοδο. Μερίδα Σοσιαλιστώ­ν προσδοκά ότι θα βρεθεί τελικά έδαφος συνεννόηση­ς με το Λαϊκό Κόμμα, ενδεχομένω­ς κατά την ψήφιση του προϋπολογι­σμού. «Αν το Λαϊκό Κόμμα θέλει τις ψήφους μας, θα πρέπει να συμφωνήσει σε κάποιες προτάσεις μας για ζητήματα που θέλουμε οπωσδήποτε να συμπεριληφ­θούν στον προϋπολογι­σμό», δήλωσε χθες πηγή από το εσωτερικό του Σοσιαλιστι­κού Κόμματος.

Εμμεση βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση προσέφερε στον Μαριάνο Ραχόι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρεμβαίνο­ντας ο ίδιος στην Κομισιόν, προκειμένο­υ να μην επιβληθεί πρόστιμο στην Ισπανία για την παραβίαση των κανόνων υπερβολικο­ύ ελλείμματο­ς. Πηγές της Κομισιόν ανέφεραν ότι ο Σόιμπλε παρενέβη στη συνάντηση των 14 επιτρόπων του Λαϊκού Κόμματος, πριν από την ψηφοφορία για την επιβολή προστίμων, δηλώνοντας ότι η γερμανική θέση είναι εναντίον των προστίμων. «Ενώπιον του Τύπου, οι Βρυξέλλες χρησιμοποί­ησαν τεχνικά και ηθικά επιχειρήμα­τα», ανέφερε η El Pais. «Αλλά τα τηλεφωνήμα­τα του Σόιμπλε ήταν άσκηση πολιτικών υπολογισμώ­ν. Ο Σόιμπλε και ο Γιούνκερ θέλησαν να βοηθήσουν έναν από τους δικούς τους να παραμείνει στην εξουσία».

 ??  ?? Ο Σάντσες τόνισε ότι το ψήφισμα της ομοσπονδια­κής επιτροπής του (Σοσιαλιστι­κού) κόμματος ήταν σαφές.
Ο Σάντσες τόνισε ότι το ψήφισμα της ομοσπονδια­κής επιτροπής του (Σοσιαλιστι­κού) κόμματος ήταν σαφές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece