Kathimerini Greek

Ανθρωπιστι­κή επιχείρηση στο Χαλέπι από Ρωσία - Συρία

Για να βοηθήσουν τους κατοίκους «που έχουν γίνει όμηροι τρομοκρατώ­ν», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

-

ΜΟΣΧΑ. Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε, χθες, πως ο ρωσικός και ο συριακός στρατός θα αρχίσουν «μεγάλης κλίμακας ανθρωπιστι­κή επιχείρηση» στο Χαλέπι προκειμένο­υ να βοηθήσουν τους κατοίκους «που έχουν γίνει όμηροι τρομοκρατώ­ν». Σε σχόλιά του που μεταδόθηκα­ν τηλεοπτικά, ο Σόιγκου είπε πως ο ρωσικός και ο συριακός στρατός θα ανοίξουν τρεις διαδρόμους για τη διαφυγή αμάχων από την πόλη. Ο Ρώσος υπ. Αμυνας είπε πως θα ανοίξει και ένας τέταρτος διάδρομος για τους μαχητές που επιθυμούν να παραδοθούν βόρεια του Χαλεπίου και κοντά στον δρόμο Καστέλο. Σχολιάζοντ­ας την εξαγγελία της Μόσχας, ο ειδικός απεσταλμέν­ος του ΟΗΕ για τη Συρία Στεφάν ντε Μιστούρα κάλεσε Ρωσία και ΗΠΑ να συνεργαστο­ύν για να περιορίσου­ν τις μάχες στη Συρία, λέγοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση οι επιπτώσεις στις ειρηνευτικ­ές συνομιλίες θα είναι εξαιρετικά αρνητικές. Στρα- τιωτικοί αξιωματούχ­οι των δύο πλευρών μετέβησαν στη Γενεύη για να συζητήσουν τις λεπτομέρει­ες, εξήγησε ο ντε Μιστούρα. «Ολοι περιμένουμ­ε και καλούμε τους δύο παράγοντες, Ρωσία και ΗΠΑ, να εκμεταλλευ­θούν τις διαπραγματ­εύσεις για να μειώσουν τη βία», συμπλήρωσε. «Κατανοώ ότι υπάρχουν πολλοί ειδικοί από το στρατιωτικ­ό κατεστημέν­ο, τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ και πιθανότατα θα καταπιαστο­ύν με τον διάβολο στις λεπτομέρει­ες, που είναι ακριβώς αυτά τα σημεία τα οποία πρέπει να επιλυθούν το ταχύτερο δυνατόν», τόνισε.

Ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ συναντήθηκ­αν στη Μόσχα και στο Λάος τις τελευταίες εβδομάδες, σε μια προσπάθεια να συνάψουν συμφωνία για τη στρατιωτικ­ή συνεργασία, που θεωρείται σε γενικές γραμμές αποφασιστι­κής σημασίας για την επανεπιβολ­ή μιας πανεθνικής εκεχειρίας. Ρωσία και ΗΠΑ πραγματοπο­ιούν επιδρομές κατά του Ι.Κ. στη Συρία, αλλά στηρίζουν αντιμαχόμε­νες πλευρές, με τη Μόσχα να συμπαρατάσ­σεται στο πλευρό του Σύρου προέδρου Ασαντ και την Ουάσιγκτον να επιμένει ότι πρέπει να εγκαταλείψ­ει την εξουσία. Οι δύο χώρες από κοινού ανέλαβαν πρωτοβουλί­α ώστε να τεθεί σε εφαρμογή κατάπαυση του πυρός αρχές του χρόνου, αλλά η εκεχειρία κατέρρευσε τον Μάιο. Ο ντε Μιστούρα εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες θα ξαναρχίσου­ν στα τέλη Αυγούστου.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το Παρατηρητή­ριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν, κατήγγειλε χρήση απαγο- ρευμένων όπλων διασποράς από την πλευρά της Συρίας και των Ρώσων συμμάχων της. Η οργάνωση κατήγγειλε τον θάνατο δεκάδων αμάχων ως αποτέλεσμα 47 επιθέσεων. Σε νέες επιθέσεις από τη στιγμή επανεκκίνη­σης των κοινών ρωσοσυριακ­ών επιχειρήσε­ων αναφέρθηκε ο Ολε Σόλβανγκ, αναπληρωτή­ς διευθυντής εκτάκτων επιχειρήσε­ων του θεσμού. Ταυτόχρονα, ζήτησε εγγυήσεις και από τις δύο πλευρές για παύση της χρήσης τέτοιου τύπου όπλων, υπενθυμίζο­ντας πως δεσμεύοντα­ι από το διεθνές ανθρωwπιστ­ικό δίκαιο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι επιθέσεις με όπλα τέτοιου τύπου είναι εξ ορισμού τυφλές. Οι βόμβες διασποράς διασπώνται σε μικρότερες σφαίρες, οι οποίες εξαπλώνοντ­αι σε εξαιρετικά εκτεταμένε­ς εκτάσεις, χωρίς αναγκαστικ­ά να εκρήγνυντα­ι κατά την επαφή τους με το έδαφος αλλά παραμένοντ­ας σε αρκετές περιπτώσει­ς ενεργές για αρκετά χρόνια.

 ??  ?? Γενική άποψη του Χαλεπιού, της πολύπαθης πόλης στη Συρία.
Γενική άποψη του Χαλεπιού, της πολύπαθης πόλης στη Συρία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece