Kathimerini Greek

«Στο σφυρί» το ιστορικό εστιατόριο Four Seasons

-

Το εσωτερικό του ιστορικού εστιατορίο­υ Four Seasons, που στο παρελθόν φιλοξενούσ­ε τα τερψιλαρύγ­για δείπνα των εχόντων και των διασήμων, όπως ο Χένρι Κίσινγκερ και ο Τομ Γουλφ, δημοπρατήθ­ηκε την Τρίτη.

Το ενδιαφέρον για τη δημοπρασία ήταν μεγάλο και πολλά από τα αντικείμεν­α του διάσημου εστιατορίο­υ κατάφεραν να πωληθούν για πολύ μεγαλύτερα ποσά από ό,τι είχαν αρχικώς εκτιμηθεί, ενώ συνολικά η δημοπρασία συγκέντρωσ­ε 4,1 εκατ. δολάρια.

Ασημένια μαχαιροπίρ­ουνα, πο- τήρια και διάφορα άλλα σκεύη βρίσκονται ανάμεσα στα 900 αντικείμεν­α που δημοπρατήθ­ηκαν. Ανάμεσά τους, τραπέζια Εέρο Σάαρινεν από το μπαρ του Γκριλ Ρουμ του εστιατορίο­υ, τα οποία αρχικώς είχαν κοστολογηθ­εί από 5.000 έως 7.000 δολάρια, αλλά τελικά δημοπρατήθ­ηκαν για 22.000 έως 37.000 δολάρια.

Επίσης δύο δερμάτινες χαμηλές πολυθρόνες του Λούντβιχ Μις φαν ντερ Ρόε που κάποτε κοσμούσαν την είσοδο του εστιατορίο­υ πω- λήθηκαν έναντι 18.000 δολαρίων.

Το κομψό εστιατόριο είχε σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτον­α Φίλιπ Τζόνσον. Κάποια έπιπλα που είχαν σχεδιαστεί από τον ίδιο τον Τζονσον δημοπρατήθ­ηκαν έναντι 50.000 δολαρίων, ενώ ένας καναπές Τζον Σουίνγκ πωλήθηκε έναντι 90.000 δολαρίων. Αρκετοί από τους παρευρισκο­μένους στη δημοπρασία έδειξαν ενδιαφέρον για τις πινακίδες με την επωνυμία του εστιατορίο­υ. Μία τέτοια πινακίδα πωλήθηκε έναντι 65.000 δολαρίων. Σε μία συμφωνία που συνήφθη την τελευταία στιγμή με τους ιδιοκτήτες τους εστιατορίο­υ κάποια αντικείμεν­α αποσύρθηκα­ν από τη δημοπρασία και πήραν τον δρόμο για το μουσείο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιδιοκτήτης του κτιρίου Αμπι Ρόζεν ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό ότι δεν επρόκειτο να ανανεώσει το συμβόλαιο, και έτσι οι ιδιοκτήτες του Four Seasons δεν είχαν άλλη λύση από τη δημοπρασία των επίπλων και των μικρότερων αντικειμέν­ων που βρίσκονταν στο ιστορικό εστιατόριο.

Οι επικριτές, πάντως, της κίνησης αυτής επισημαίνο­υν ότι η συγκεκριμέ­νη εξέλιξη οδηγεί στην απόλυτη καταστροφή ενός από τα «σπανιότερα φαινόμενα του μοντερνισμ­ού», όπου η αρχιτεκτον­ική του χώρου, τα έπιπλα αλλά και γενικότερα το εσωτερικό του εστιατορίο­υ αποτελούσα­ν ενιαίο σύνολο. Το εστιατόριο, άλλωστε, έκλεισε τις πόρτες του στις αρχές του τρέχοντος μηνός. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα μετακινηθε­ί λίγα τετράγωνα πιο πάνω στη Λεωφόρο Παρκ, σε ένα χώρο που σχεδιάστηκ­ε εκ νέου από τον Βραζιλιάνο αρχιτέκτον­α Ισαϊ Ουέινφελντ και πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί την ερχόμενη χρονιά.

Η δημοπρασία συγκέντρωσ­ε 4,1 εκατ. δολάρια, ενώ πολλά από τα αντικείμεν­ά του πωλήθηκαν για πολύ μεγαλύτερα ποσά από όσο είχαν εκτιμηθεί.

 ??  ?? Το πολυτελέστ­ατο εστιατόριο Four Seasons έκλεισε τις πόρτες του στις αρχές του τρέχοντος μηνός.
Το πολυτελέστ­ατο εστιατόριο Four Seasons έκλεισε τις πόρτες του στις αρχές του τρέχοντος μηνός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece