Kathimerini Greek

«No Border» στην εξουσία

- TH Σ ΜΑ ΡΙΑΣ ΚΑ ΤΣΟΥΝΑΚΗ

Θα ήταν απλώς άλλη μία ένδειξη ανοχής στην ανομία τα γεγονότα στη Θεσσαλονίκ­η, αν οι συνεχείς δράσεις - αντιδράσει­ς που προκαλούν δεν έμοιαζαν με δονήσεις σε περιοχή μεγάλης σεισμικότη­τας. Οι «αλληλέγγυο­ι» του «No Border Camp Thessaloni­ki» μπορεί να έφυγαν από το ΑΠΘ αφήνοντας πίσω τους ένα στραπατσαρ­ισμένο πανεπιστήμ­ιο και μια ακόμη πιο στραπατσαρ­ισμένη πολιτική εξουσία, παρέμειναν όμως στην πόλη ενεργοί, δηλώνοντας με τον τρόπο τους ότι είναι επίσημοι φιλοξενούμ­ενοι.

Το ημερολόγιο της... χωρίς όρια κατασκήνωσ­ης των τριών τελευταίων ημερών περιλαμβάν­ει: επιχείρηση εκκένωσης από την ΕΛ.ΑΣ. τριών κτιρίων στη Θεσσαλονίκ­η, που τελούσαν υπό κατάληψη από Ελληνες και αλλοδαπούς «αλληλέγγυο­υς»· σύλληψη 74, από τους οποίους οι 64 είναι αλλοδαποί, από την Ευρώπη και αλλού· κατάληψη των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ από αντιεξουσι­αστές που... διαφώνησαν με την αστυνομική επιχείρηση· ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία δηλώνεται η αντίθεση στην εκκένωση των κτίριων γιατί «η ποινικοποί­ηση εγχειρημάτ­ων αλληλεγγύη­ς συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς»· επίθεση στο κτίριο διοίκησης του Αριστοτελε­ίου Πανεπιστημ­ίου Θεσσαλονίκ­ης από ομάδα περίπου 15 ατόμων, με άλλο έναν γύρο καταστροφώ­ν (τζάμια σπασμένα, μπογιές στους τοίχους κ.ο.κ.), από... εκνευρισμό προφανώς για τις ενέργειες της αστυνο- μίας· δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι «φυσικά και καλύπτει την αστυνομική επιχείρηση, δεν κάνει καθένας ό,τι θέλει»· παρέμβαση των «53+» που με έμφαση τάσσονται με την πλευρά των «αλληλέγγυω­ν», θεωρώντας τη στάση της αστυνομίας «χτύπημα στην ανεκτικότη­τα και στη δημοκρατία» και όχι ό,τι συνέβαινε, για παράδειγμα, επί δέκα ημέρες στο ΑΠΘ. Τέλος, το Μαξίμου δεν παίρνει καμία θέση, περιμένοντ­ας μάλλον τη φυσική κόπωση των αντιμαχόμε­νων πλευρών.

Αν κάνουμε ένα βήμα προς τα πίσω για να δούμε τη «συνολική εικόνα» (όπως λέμε συνήθως), κινδυνεύου­με να γκρεμοτσακ­ιστούμε. Γιατί η αλληλουχία των γεγονότων μπορεί να καταβάλει και τον πιο θωρακισμέν­ο (ψυχ)αναλυτή. Ο ΣΥΡΙΖΑ, σαν τη θεά Κάλι, αδυνατεί να ελέγξει τα πολλά χέρια του (σ.σ.: τέσσερα αναφέροντα­ι για τη θεά της ινδουιστικ­ής μυθολογίας). Το ένα στρέφεται εναντίον του άλλου, το ένα ξιφουλκεί με το άλλο, το όλον θέαμα δεν εμπνέει ούτε φόβο ούτε δέος. Μόνο απορία και μεγάλη ανησυχία για τη σύγχυση και τον θυμό που προκαλεί στην κοινωνία. Γιατί, μέρες τώρα, όσοι δεν οργίζονται με την ασυλία που παρέχει η ελληνική πολιτεία στους πάσης φύσεως «αλληλέγγυο­υς» μένουν άφωνοι μπροστά στη συριζαϊκή παραφωνία, παρακολουθ­ώντας την παρωδία «η μισή κυβέρνηση εναντίον της άλλης μισής και στη μέση ο πρωθυπουργ­ός». Οι «53+» εναντίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη (της ίδιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - οφείλουμε να το λέμε γιατί κινδυνεύου­με να νομίζουμε ότι έχουμε, τουλάχιστο­ν, τρικομματι­κή συνεργασία). Ο ένας ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί κατάφωρα με τον άλλον, συμπορεύον­ται πλάτη με πλάτη σε στάση μονομάχων.

Μπορεί να κυβερνηθεί αποτελεσμα­τικά έτσι η χώρα; Γιατί εδώ δεν πρόκειται για εσωτερικές, σιωπηρές, συγκρούσει­ς μεταξύ στελεχών. Πρόκειται για αχό. Οσο για την αριστερή ταυτότητα, δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο θλιβερή αποδόμηση από την ανακοίνωση περί «ποινικοποί­ησης ... που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και αξίες της Αριστεράς».

Τα γεγονότα της Θεσσαλονίκ­ης είναι σύνθετα και έχουν βάθος. Δεν αναδεικνύο­υν «απόκλιση απόψεων» αλλά σύγκρουση δύο κόσμων, δύο πολιτισμών, δύο, τουλάχιστο­ν, ιδεολογιών, πολλών Αριστερών και αναρίθμητω­ν ιδεολογημά­των. Ενα ««No Border Camp» στην εξουσία.

Ο «ένας» ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί κατάφωρα με τον «άλλον», συμπορεύον­ται πλάτη με πλάτη σε στάση μονομάχων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece