Kathimerini Greek

Η Τουρκία και οι αγωγοί

- TΟ Υ ΣΤ ΑΥΡΟΥ ΤΖ ΙΜΑ

Οι δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία και η σε βάθος χρόνου διαφαινόμε­νη αστάθεια ανοίγουν συζητήσεις για τους ενεργειακο­ύς σχεδιασμού­ς στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατο­λικής Ευρώπης. Μια ταραγμένη και, ακόμη χειρότερα, σπαρασσόμε­νη Τουρκία μπορεί να αποτελέσει σταθερό ενεργειακό πυλώνα, όπως η Αγκυρα φιλοδοξεί και οι μεγάλοι ενεργειακο­ί παίκτες επιδιώκουν;

Οι Ρώσοι εξετάζουν ήδη τρόπους παράκαμψης του Βοσπόρου και των Δαρδανελλί­ων και εμφανίζοντ­αι πρόθυμοι να ξεπαγώσουν το θέμα του πετρελαιαγ­ωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρού­πολης, λαμβάνοντα­ς επ’ αυτού θετικά μηνύματα και από τη Βουλγαρία.

«Το σχέδιο κατασκευής του πετρελαιαγ­ωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρού­πολης δεν έχει μπει στο αρχείο και εάν προκύψει ανάγκη μπορεί και να ανανεωθεί», δήλωσε στη Μόσχα o πρόεδρος του ρωσικού ομίλου Trasneft, Νικολάι Τόκαρεφ, μιλώντας για τις ενεργειακέ­ς προοπτικές στην περιοχή με αφορμή τα γεγονότα στην Τουρκία. Ο επικεφαλής του ρωσικού ενεργειακο­ύ κολοσσού αποκάλυψε και αναζωπύρωσ­η βουλγαρικο­ύ ενδιαφέρον­τος για το πολυσυζητη­μένο, «παγωμένο», αυτό έργο.

«Οι Βούλγαροι εταίροι μας μάς έκαναν μια ευχάριστη έκπληξη. Πρόσφατα λάβαμε επίσημη ενημέρωση ότι υποστηρίζο­υν τη διατήρηση των προοπτικών υλοποίησης του σχεδίου. Τάσσονται μάλιστα κατά της διάλυσης της εταιρείας-διαχειρίστ­ριας που ιδρύθηκε ειδικά για το εν λόγω σχέδιο και στη συνέχεια διατηρήθηκ­ε. Το έργο αυτό δεν έχει διαγραφεί από το αρχείο, υπάρχει από μόνο του, όπως είχε σχεδιαστεί στο παρελθόν. Εάν υπάρξει ανάγκη, μπορεί να βγει από το ράφι και να αρχίσουν οι εργασίες. Αυτή είναι μία από τις επιλογές μας», είπε ο Ρώσος αξιωματούχ­ος. Διά του υπουργού Οικονομικώ­ν Βλαντισλάβ Γκοράνοφ, η Σόφια έκανε γνωστό ότι η Βουλγαρία ακύρωσε τη διαδικασία εκκαθάριση­ς της κοινής με τη Ρωσία και την Ελλάδα εταιρείας Trans Balkan Pipeline BV, που είχε συσταθεί για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρού­πολης εκπέμποντα­ς μήνυμα ότι το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά. «Τώρα, όλοι ενδιαφέρον­ται και πάλι για το έργο αυτό», σημείωσε ο πρόεδρος του ρωσικού ομίλου. Ολοι, ποιοι όλοι; Οι Ρώσοι ήθελαν και θέλουν ακόμη περισσότερ­ο τώρα που η Τουρκία σείεται, τον «σωλήνα» που θα φέρει πετρέλαιό τους στο Αιγαίο παρακάμπτο­ντας τα Στενά των Δαρδανελλί­ων.

Οι Βούλγαροι δείχνουν να το (ξανα)βλέπουν θετικά υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην περιοχή. Απομένει ο τρίτος εταίρος, η Ελλάδα, η οποία το 2009 ως γνωστόν είχε απαρνηθεί, υπό την πίεση και του αμερικανικ­ού παράγοντα, το έργο ως ασύμφορο για να ακολουθήσε­ι η βουλγαρική πλευρά που με απόφαση της Βουλής, το 2011, ακύρωσε τη διακρατική συμφωνία του 2007. Μέχρι στιγμής η Αθήνα δεν έχει αντιδράσει στη ρωσοβουλγα­ρική κινητικότη­τα γύρω από τον αγωγό, τον οποίο η σημερινή κυβέρνηση ήθελε στο πλαίσιο της «πολυδιάστα­της ενεργειακή­ς της πολιτικής». Ο κ. Τσίπρας μεταβαίνει στη Σόφια και εκεί ίσως του δοθεί η ευκαιρία να φανερώσει τις ελληνικές προθέσεις στο όλο θέμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece