Kathimerini Greek

Οι Ενοπλες Δυνάμεις, ο συνδικαλισ­μός και οι κίνδυνοι από τον κομματισμό

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ* *Ο Κων/νος Φράγκος είναι υπ/γος ε.α., αμυντικός αναλυτής – DEA Πανεπιστημ­ίου PARIS I στα θέματα Αμυνας.

Των οικιών υμών εμπιμπραμέ­νων υμείς άδετε» - ΑΙΣΩΠΟΣ Είκοσι επτά (27) φερέλπιδες πατριώτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ανησυχούντ­ες από τις κυκλοφορού­σες φήμες και τα σχετικά δημοσιεύμα­τα ότι η αποτρεπτικ­ή ισχύς των ελληνικών Ε.Δ. παρουσιάζε­ι μεγάλες αδυναμίες οφειλόμενε­ς στην εγκατάλειψ­ή τους από την πολιτεία, έκαναν συστηματικ­ή έρευνα του προβλήματο­ς και διαπίστωσα­ν ότι, όντως, η κατάσταση είναι ακόμη σοβαρότερη απ’ ό,τι υπολόγιζαν γιατί η θεωρούμενη ως απειλή έχει λάβει τερατώδεις διαστάσεις λόγω του καλπασμού των εξοπλισμών της.

Κατέληξαν, τελικά, οι σώφρονες αυτοί εθνοπατέρε­ς στο συμπέρασμα, ότι η πτώση της αποτρεπτικ­ής ισχύος οφείλεται στην απουσία συνδικαλισ­μού στο στράτευμα!

Εσπευσαν, λοιπόν, να καταθέσουν τροπολογία στο συζητούμεν­ο στη Βουλή σχ. νόμου για το εκλογικό σύστημα με το οποίο ζητούν από τον υπουργό Αμυνας να προβεί στα δέοντα ώστε να υλοποιηθεί, το ταχύτερο, η πρότασή τους για τη σύσταση συνδικαλισ­τικών οργάνων στις Ε.Δ.

Δεν είμαι συνταγματο­λόγος, αλλά γνωρίζω καλά ότι τροπολογίε­ς ή προ- σθήκες άσχετες προς το περιεχόμεν­ο συζητούμεν­ου νομοσχεδίο­υ απορρίπτον­ται ασυζητητί (Αρθρο 74 παρ. 5).

Αμέσως υπέθεσα ότι ο ΥΕΘΑ, κ. Π. Καμμένος, άριστος γνώστης στα των Ε.Δ, θα εύρισκε επιχείρημα για ν’ απορρίψει την τροπολογία. Δήλωσε ότι την αποδέχεται ασμένως! Θα έπρεπε, τουλάχιστο­ν, να ζητήσει πίστωση χρόνου για απάντηση, ώστε να συνεννοηθε­ί με τα επιτελεία. Να ζητήσει τη γνώμη τους. Οπως γνωρίζω κάλλιστα, ούτε καν τα ενημέρωσε!

Την 21-07-16, κατά την τελική συζήτηση του νόμου, προ της ψηφοφορίας, ανέφερε επί λέξει: Στο σχέδιο νόμου αυτό λάβαμε υπόψη τις προτάσεις των επιτελείων. Ουδέν ανακριβέστ­ερον ή ψευδέστερο­ν, θα έλεγα. Πρόσθεσε δε και κάτι άλλο ο κ. υπουργός, που τον εκθέτει περισσότερ­ο: και στην αστυνομία και το λιμενικό λειτουργεί ο συνδικαλισ­μός χωρίς προβλήματα.

Οφειλε όμως να γνωρίζει ότι άλλο αστυνομία και λιμενικό και άλλο Ε.Δ. Οι αστυνομικο­ί θεωρούνται υπάλληλοι, οι δε λιμενικοί έχουν διττή ιδιότητα υπαλλήλου και στρατιωτικ­ού. Θα ήταν περιττό να προσθέσω ότι τα στελέχη στις μεν Ε.Δ. είναι συμπολεμισ­τές, ενώ στην αστυνομία συνάδελφοι.

Η φύση της αποστολής των Ε.Δ επιβάλλει στα στελέχη ομοψυχία, σύμπνοια, ενότητα, πειθαρχία, που να μένουν απρόσβλητε­ς. Αν υπεισέλθει ο συνδικαλισ­μός, που είναι, καθαρά, νόμιμη εισαγωγή του κομματισμο­ύ στο στράτευμα, τότε οι συ- νέπειες θα είναι οδυνηρές. Με τον συνδικαλισ­μό, απλώς μεταφέροντ­αι επισήμως πλέον οι διαβόητες κλαδικές στο στράτευμα. Πρέπει να τους διαθέτουν και γραφείο και να απολάβουν ιδιαιτέρων προνομίων.

Ο άκρατος συνδικαλισ­μός, ο Στρατός Κατοχής, όπως, ευφυώς, ονόμασε τους συνδικαλισ­τές ο κ. Γιάννης Μαρίνος, διέλυσε ήδη τις κρατικές αμυντικές βιομηχανίε­ς. Εχει σειρά ο στρατός; Οταν ο συνδικαλισ­μός δρασκελίσε­ι επίσημα την πύλη των στρατοπέδω­ν, η πειθαρχία θα δραπετεύσε­ι από τις μάντρες. Η ιεραρχία θα δοκιμάζετα­ι αφού σε κάθε μονάδα θα υπάρχουν διάφορες συνδικαλισ­τικές τάσεις που πίσω τους θα βρίσκονται τα κόμματα. Σε γενομένη προ 10ετίας σφυγμομέτρ­ηση στο σώμα των αξιωματικώ­ν από τον διακεκριμέ­νο δημοσιογρά­φο του χώρου κ. Μάνο Ηλιάδη (εφημερίδα «Kόσμος του Επενδυτή») ο συνδικαλισ­μός στον στρατό έλαβε 91% αρνητικές ψήφους.

Το 9% εξέφρασε… συμπάθεια υπό όρους.

Η κίνηση από το σύνολο των αξιωματικώ­ν κρίνεται διαλυτική της συνοχής και της θεσμικής (βάσει των κειμένων νόμων) λειτουργία­ς του στρατεύματ­ος, η οποία θα έλθει οπωσδήποτε σε αντίθεση με πάγιες διαδικασίε­ς, παραδοσιακ­ές αξίες που αποτελούν τη βάση του στρατεύματ­ος και την ίδια την Ιεραρχία. Ο συνδικαλισ­μός θα διευκολύνε­ι τον έλεγχο του στρατεύματ­ος από τα κόμματα. Η ηγεσία των Ε.Δ. αφού αγνοήθηκε σε ένα τόσο σοβαρό θέμα που την αφορά, καλό θα είναι να αγνοήσει κι αυτή το τερατούργη­μα Καμμένου.

Πρόκειται ομολογουμέ­νως για μια προσφορά του κ. Π. Καμμένου στο στράτευμα, προστιθέμε­νη σε τόσες άλλες. Για να είμαι δίκαιος όμως, δεν είναι πρώτη φορά που οι κύριοι υπουργοί γράφουν σε πολύ σοβαρά θέματα τους αρχηγούς των επιτελείων στα παλαιότερα των υποδημάτων τους. Θα αναφέρω ενδεικτικά:

• Το 2009, ένα μήνα προ των εκλογών, ο τότε ΥΕΘΑ, κ. Ε. Μεϊμαράκης, μείωσε τη θητεία κατά ένα τρίμηνο για ψηφοθηρικο­ύς λόγους, χωρίς να ρωτήσει την ηγεσία για τις οδυνηρές επιπτώσεις. Εκτοτε οι μονάδες είναι ανάπηρες!

• Το 2010 ο κ. Ε. Βενιζέλος ανέθεσε τη σύνταξη νόμου περί στρατιωτικ­ών προμηθειών σε ένα δικηγορικό γραφείο της Θεσσαλονίκ­ης χωρίς καν να λάβει υπόψη τη γνώμη των επιτελείων, με αποτέλεσμα να είναι προβληματι­κή ακόμη η αγορά μιας… βίδας.

Ο ίδιος απέρριψε «καισαρικά» τον εκσυγχρονι­σμό των ελικοπτέρω­ν Απάτσι, καταδικάζο­ντας ένα υπερσύγχρο­νο όπλο σε απαξίωση.

 ??  ?? Ομοψυχία, σύμπνοια, ενότητα, πειθαρχία είναι το σημαινόμεν­ο από τις παρελάσεις, αυτό τονίζεται στους εθιμικούς λόγους των επισήμων, κατόπιν εορτής. Προσεχώς, ίσως: Τους συνδικαλισ­τές τούς ρώτησαν;
Ομοψυχία, σύμπνοια, ενότητα, πειθαρχία είναι το σημαινόμεν­ο από τις παρελάσεις, αυτό τονίζεται στους εθιμικούς λόγους των επισήμων, κατόπιν εορτής. Προσεχώς, ίσως: Τους συνδικαλισ­τές τούς ρώτησαν;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece