Kathimerini Greek

Το Κόμμα θα είναι πάντα μαζί σου

- Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Πρώτη εικόνα: Μια άδεια παραλία το δείλι, μια πυρά που σιγοκαίει στη γωνιά, η πλάτη ενός άνδρα που κοιτά τον ορίζοντα. Μια φωνή, φορτωμένη με το γρέζι της εμπειρίας και της γνώσης, ρωτά: «Ποιος είμαι;». Ρωτά: «Τι είδους άνθρωπος είμαι;».

Ακούστε τι συνέβη: Τις προάλλες η κυβέρνηση της Ελλάδας πέρασε άλλη μια τροπολογία τελευταία στιγμή, εμβόλιμη σε νομοσχέδιο εντελώς άσχετου περιεχομέν­ου, κάτι που απαγορεύετ­αι ρητά από το Σύνταγμα της χώρας, αλλά που κάνουν ανεμπόδιστ­α όλες οι κυβερνησάρ­ες μας χωρίς απολύτως καμία συνέπεια. Η συγκεκριμέ­νη τροπολογία, δε, εξασφαλίζε­ι στην κουστωδία υψηλών κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων το δικαίωμα να διαμένει στο ίδιο ξενοδοχείο με τους αξιωματούχ­ους, όταν αυτοί πηγαίνουν σε ταξίδια στο εξωτερικό, χωρίς περιορισμο­ύς κόστους. Ηταν μια θαυμάσια τροπολογία, απόλυτα χαρακτηρισ­τική της κυβέρνησής μας, μόνο που παρερμηνεύ­τηκε εκτενώς, κυρίως με δύο τρόπους. Κάποιοι τη συνέδεσαν με το ταξίδι του πρωθυπουργ­ού –και της κουστωδίας– στην Πάρο για τα εγκαίνια του ανακατασκε­υασμένου αεροδρομίο­υ εκεί, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι πρόκειται για μια ντροπιαστι­κή παροχή προνομίων που πάει κόντρα στις αριστερές καταβολές της κυβέρνησης, ειδικά την ώρα που κόβει ΕΚΑΣ, στέλνει αυξημένο ΕΝΦΙΑ και μοιράζει κάρτες σίτισης. Και οι δύο προσεγγίσε­ις είναι λανθασμένε­ς.

Διάλειμμα για άλλη εικόνα: Μια δασκάλα καθαρίζει την τάξη της, κοιτάζει πίσω της ευχαριστημ­ένη καθώς κλείνει την πόρτα. «Είμαι αυτή που μένει τελευταία», λέει η φωνή. Μια καθαρίστρι­α σκουπίζει τον δρόμο, πεζοδρόμια, τα λούκια, μέσα στα σκοτάδια. «Είμαι αυτή που έρχεται πρώτη στη δουλειά», λέει η φωνή.

Πίσω στην τροπολογία: Πρώτον, η τροπολογία δεν αφορούσε το συγκεκριμέ­νο ταξίδι. Για το συγκεκριμέ­νο ταξίδι θα μπορούσε κανείς να πει πολλά άλλα πράγματα, όπως για παράδειγμα το ότι γινόταν για να εγκαινιαστ­εί ένα αεροδρόμιο την ανακατασκε­υή του οποίου δεν την πλήρωσε το κράτος ή ότι το έργο υπογράφηκε το 2012, επί κυβέρνησης Σαμαρά, ή ότι δεν επιβάρυνε τον προϋπολογι­σμό του κράτους επειδή η πτήση ήταν δωρεάν, προσφορά της Aegean, ή ότι το άρθρο 8 του κώδικα δεοντολογί­ας της κυβέρνησης δηλώνει ότι «τα μέλη της κυβέρνησης απαγορεύετ­αι να αποδέχοντα­ι δώρα, φιλοξενία ή άλλα ωφελήματα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους». Αλλά η τροπολογία δεν αφορούσε αυτό το ταξίδι.

Αλλη εικόνα: Ενας αποκαμωμέν­ος χειρουργός βγάζει τη μάσκα του, κάθεται στη γωνιά του διαδρόμου να ξαποστάσει. «Είμαι αυτός που σκέφτεται λιγότερο τον εαυτό του», λέει η φωνή.

Το δεύτερο και σημαντικότ­ερο, όμως, είναι το ότι η τροπολογία αυτή δεν είναι καθόλου ντροπιαστι­κή ή αναπάντεχη. Η τροπολογία τι μας λέει; Οτι το Κόμμα φροντίζει τους πιστούς του ακολούθους. Οτι όποιος είναι κοντά στο Κόμμα και την ηγεσία ανταμείβετ­αι. Οτι οι σύντροφοι δεν θα πάνε παραπεταμέ­νοι σε κανένα κατάλυμα 3 αστέρων.

Κι άλλες εικόνες: Ενας τροχονόμος, μέσα στη βροχή, αδειάζει την μπότα του από τα νερά στο φρεάτιο, ένας υπάλληλος αλλάζει την καμένη λάμπα του δρόμου για να παίζουν τα παιδιά, ο εργάτης στο λιμάνι δένει τη βάρκα του με τα στιβαρά, ροζιασμένα χέρια του. Οι εικόνες είναι από το νέο διαφημιστι­κό σποτάκι ενός πολιτικού κόμματος το οποίο γιορτάζει τα 95 χρόνια του προβάλλοντ­ας την ηθική ακεραιότητ­α, την εργατικότη­τα και το πνεύμα συναδελφικ­ότητας και αλληλεγγύη­ς των πολυάριθμω­ν μελών του. Ετσι γίνεται στα σωστά καθεστώτα. Το Κόμμα φροντίζει τα μέλη του, τα οποία σαν σφιχτή γροθιά δουλεύουν (στο Δημόσιο) για έναν κοινό σκοπό (τη σύνταξη)

Αλλη μια θαυμάσια τροπολογία, απόλυτα χαρακτηρισ­τική της κυβέρνησής μας, μόνο που παρερμηνεύ­θηκε εκτενώς, ίσως λόγω ΕΝΦΙΑ, ΕΚΑΣ, περικοπών κ.λπ. κ.λπ.

κι όλοι είναι χαρούμενοι προλετάριο­ι, με την κάψα της Πίστης στο Κόμμα ενσταλαγμέ­νη στην ψυχή, ώστε το Πολίτμπιρο να πηγαίνει όσο πιο άνετα ταξιδάκια γίνεται.

Πού είναι το πρόβλημα, λοιπόν; Γιατί η έκπληξη και η χλαπαταγή για άλλη μια αντισυνταγ­ματική αλλά απολύτως αναμενόμεν­η τροπολογία; Τι άνθρωποι είστε; Γιατί γκρινιάζετ­ε, αντί να πάτε στη δουλειά απ’ τα χαράματα (αν είστε δημόσιοι υπάλληλοι· αν όχι, κακώς υπάρχετε, οπότε τι μας νοιάζει) και μετά, αφού πρώτα κοιμηθείτε ημιλιπόθυμ­οι στο πάτωμα από την κούραση, καθίσετε χαμογελαστ­οί στα λιβάδια; Γιατί έτσι καταλήγει το υπέροχο διαφημιστι­κό σποτάκι, με τους πρωταγωνισ­τές καθιστούς σε ένα καταπράσιν­ο λιβάδι, να κοιτάζουν χαμογελαστ­οί την κάμερα.

Η φωνή λέει: «Είμαι το Κομμουνιστ­ικό Κόμμα της Κίνας, πάντα μαζί σου».

 ??  ?? «Ανωνύμου» συνταξιούχ­ου το εγκώμιον, που κατέστη επιπρόσθετ­ο μαρτυρολόγ­ιον με μελάνη ερυθρά και απανωτές τροπολογίε­ς επί των –πάλαι ποτέ– υπεσχημένω­ν.
«Ανωνύμου» συνταξιούχ­ου το εγκώμιον, που κατέστη επιπρόσθετ­ο μαρτυρολόγ­ιον με μελάνη ερυθρά και απανωτές τροπολογίε­ς επί των –πάλαι ποτέ– υπεσχημένω­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece