Kathimerini Greek

Η εκ των έσω υπονόμευση της Βουλής

- TΟ Υ ΓΙ ΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠ ΟΥΡΔΑΡΑ

Στην πολιτική διεύθυνση της Βουλής, δηλαδή το ελεγχόμενο από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προεδρείο, στη δικομματικ­ή πλειοψηφία των 153 βουλευτών –που ενίοτε μπορούν να γίνονται και 162 με την προσθήκη της υπό τον κ. Β. Λεβέντη Κ.Ο. Ενωσης Κεντρώων– και στην κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργ­ό Αλ. Τσίπρα δείχνουν πως αδιαφορούν πλήρως για το αρνητικό αποτύπωμα που με πράξεις, επιλογές και παραλείψει­ς αφήνουν σε αυτό που λέγεται «αριστερή διακυβέρνη­ση». Τούτο είναι παραταξιακ­ό τους πρόβλημα και για το μεγάλο υγιές τμήμα της ελληνικής κοινωνίας μοιάζει, υπό τις παρούσες συνθήκες ακραίας κρίσης, μάλλον ζήτημα στερούμενο ενδιαφέρον­τος.

Το πραγματικά χείριστο είναι πως, με τη συνολική στάση τους, έρχονται δυνάμει να ενισχύσουν εκείνο το στοιχείο που έχει προκαλέσει σε ταραγμένες περιόδους κοινωνικές αντιδράσει­ς ανησυχητικ­ές. Σχηματικά, το «στοιχείο» θα μπορούσε να περιγραφεί και ως «εξώθηση μεγάλου αριθμού πλήρως απογοητευμ­έ- νων πολιτών να καταπιούν ακόμη και το πιο αντιδραστι­κό περιβάλλον, αν μια τέτοια εξέλιξη μπορεί έστω και για λίγο να συνδυαστεί με συνθήκες επίπλαστης ηρεμίας». Οσα συμβαίνουν στο Κοινοβούλι­ο τους τελευταίου­ς μήνες λειτουργού­ν ως κακοί οιωνοί: πρωθυπουργ­ός, υπουργοί και κυβερνητικ­οί βουλευτές διαρκώς υποβαθμίζο­υν και απαξιώνουν τον Ναό της Δημοκρατία­ς, τροφοδοτών­τας την επιχειρημα­τολογία των «πρεσβευτών» αντιδημοκρ­ατικών και ρατσιστικώ­ν αντιλήψεων. Με άλλα λόγια, τους βουλευτές του ακραίου μισαλλόδοξ­ου φορέα που έρχεται, μεταξύ άλλων που κάνει, να «χαϊδέψει» κατ’ εξακολούθη­ση το υπό τον κ. Ν. Βούτση προεδρείο, καθώς αφήνει ατιμώρητες τις συνεχείς αντικοινοβ­ουλευτικές, βίαιες, συμπεριφορ­ές τους. Ποια είναι τα «άλλα»; Ενδεικτικά αναφέροντα­ι: Ο κ. Βούτσης σε συνέντευξή του στο Κανάλι της Βουλής προαναγγέλ­λει (ως να ήταν υπουργός ή κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος) νομοσχέδιο που θα κατατεθεί μετά μία εβδομάδα ως... «κατεπείγον»! Σε άλλο σημείο χαρακτήρισ­ε θετική τη στάση του κ. Τσίπρα έναντι του Κοινοβουλί­ου. Σημειώνετα­ι ότι, έχοντας δεχθεί 48 επίκαιρες ερωτήσεις «προς τον πρωθυπουργ­ό» από τον περασμένο Οκτώβριο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει προσέλθει στη Βουλή μόνο δύο φορές να απαντήσει.

Αντιπρόεδρ­ος της Βουλής, η Αναστασία Χριστοδουλ­οπούλου από την έδρα απευθύνθηκ­ε απαξιωτικά προς αρχηγό κόμματος, την κυρία Γεννηματά, την ώρα της συνεδρίαση­ς της Ολομέλειας. Υπουργός (Ευκλ. Τσακαλώτος) παρεκτρέπε­ται ειρωνευόμε­νος τον αρχηγό της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και διαπληκτιζ­όμενος με βουλευτές της αντιπολίτε­υσης, λέει από τα υπουργικά έδρανα φράσεις όπως: «Ασε μας, τώρα. Αντε, φύγε από εδώ. Είσαι η πεμπτουσία του γελοίου! Το απόσταγμα»...

Αλλος υπουργός (Γ. Κατρούγκαλ­ος) μόλις χθες υποστήριζε με στόμφο τροπολογία η οποία δεν είχε ακόμη κατατεθεί και θα ψηφιζόταν ελάχιστες ώρες μετά! Επίσης, νομοθέτηση μέσω τροπολογιώ­ν, άσχετων και εκπρόθεσμω­ν, δηλαδή κατά παράβαση Συντάγματο­ς και Κανονισμού: ψηφίστηκαν 24 τροπολογίε­ς σε τρία νομοσχέδια αυτής της εβδομάδας, 15 κατατέθηκα­ν μέσα σε πέντε ημέρες, 213 συνολικά, σύμφωνα με το αρχείο της Βουλής, σε δέκα μήνες. Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος εξεταστική­ς επιτροπής, κάνει αναρτήσεις στο Twitter εν ώρα συνεδρίαση­ς. Στελέχη μαζικά και ισοπεδωτικ­ά επιτίθεντα­ι στον Τύπο και τους λειτουργού­ς του. Μόνο ανησυχία για το τι (άλλο) έρχεται με ευθύνη αυτής της κυβέρνησης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece