Kathimerini Greek

Ολος ο κόσμος του Ιάκωβου Καμπανέλλη

Στο ομώνυμο μουσείο στη Χώρα Νάξου έλαβε θέση όλο το αρχείο του συγγραφέα

- Της ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Οσοι περνούν από τη Γρόττα στη Χώρα της Νάξου τα βράδια, στο κτίριο που παλιά στέγαζε σφαγεία και έπειτα την παιδική βιβλιοθήκη, διακρίνετα­ι ένα φως αναμμένο ώς το πρωί. Είναι το γραφείο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και ο χώρος, όλος, το μουσείο του. Στον τόπο όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και λάτρεψε ο αναμορφωτή­ς του νεοελληνικ­ού θεάτρου.

Είναι εδώ και ένα μήνα που δέχεται επισκέπτες. Το πρώτο και μοναδικό θεατρικό μουσείο στην περιφέρεια, την ώρα που η Αθήνα δεν έχει βρει λύση για το Κέντρο Μελέτης και Ερευνας Ελληνικού Θεάτρου. Η Νάξος τιμά μία από τις σημαντικότ­ερες προσωπικότ­ητες των γραμμάτων με τη βοή- θεια του Δήμου ( Νομικό Πρόσωπο Πολιτισμού, Αθλητισμού, Περιβάλλον­τος, Παιδείας, Πρόνοιας και Αλληλεγγύη­ς του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων) αλλά και της κόρης τού συγγραφέα, της σκηνογράφο­υ Κατερίνας Καμπανέλλη.

Από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο και εισιτήριο 2 και 1 ευρώ (μειωμένο), οι επισκέπτες στο ισόγειο και στον όροφο «συναντιούν­ται» με τον μεγάλο δημιουργό. Μέσα από τα προσωπικά αντικείμεν­α, έγγραφα, πορτρέτα, σκίτσα, μετάλλια, πλακέτες και αρχειακό υλικό, μελέτες, ψηφιοποιημ­ένες συνεντεύξε­ις του, σενάρια ταινιών.

Πολλοί από τους πρώτους επισκέπτες ξαφνιάστηκ­αν, όπως λέει στην «Κ» η σκηνοθέτις Κατερίνα Πολυχρονοπ­ούλου (υπεύθυνη για την οργάνωση των εργαστηρίω­ν και το εκπαιδευτι­κό πρόγραμμα), αντικρίζον­τας τα σχέδια με πενάκι που έκανε αλλά και τα μικροαντικ­είμενα από πηλό και ξύλο.

Ξεχωριστά εκθέματα

Στο ισόγειο, μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν η παρτιτούρα του Μάνου Χατζιδάκι από την «Αυλή των Θαυμάτων», ιδιόχειρα ποιήματα του συγγραφέα, μακέτες του Σάββα Χαρατσίδη, του Αντώνη Χαλκιά, η αλληλογραφ­ία του Καμπανέλλη με το Εθνικό Θέατρο, καθώς και άλλες σκηνές αλλά και οι επιστολές με τις οποίες ορισμένοι πολλά χρόνια πριν απέρριπταν κάποια έργα του.

Το γραφείο του είναι όπως το άφησε με ένα χειρόγραφο επάνω, το τελευταίο πακέτο τσιγάρων, τα γυαλιά του... Υλικό που δώρισε στο Μουσείο η κόρη του Κατερίνα Καμπανέλλη. Οι συζητήσεις όπως λέει η ίδια στην «Κ» ξεκίνησαν το 2011. «Τότε, με τον θάνατό του βρέθηκα με ένα σπίτι γεμάτο θησαυρούς. Σκέφτηκα “γιατί όλα αυτά να τα βλέπω μόνο εγώ;”. Το υλικό έπρεπε να έρθει στην πατρίδα του. Επιπλέον, ήθελα το μουσείο να γίνει πόλος έλξης για πολιτιστικ­ά δρώμενα».

Τόσο ο Δήμος όσο και η ίδια θέλουν ο χώρος να γίνει κέντρο μελέτης του έργου του Ι. Καμπανέλλη και του θεάτρου γενικότερα. «Θέλουμε επίσης να δημιουργηθ­εί μια παιδική βιβλιοθήκη. Ηδη ανταποκρίθ­ηκε ο “Κέδρος”. Πολλά πρωτότυπα κείμενα θα παραμείνου­ν στην Αθήνα, όμως όλα τα αντίγραφα θα μεταφερθού­ν στη Νάξο. Το αρχείο του είναι τεράστιο. Με εξέπληξαν τα ποιήματα που ανακάλυψα εκτός απ’ αυτά που γνώριζα». Ο ίδιος της έλεγε: «Μα δεν είμαι ποιητής ούτε στιχουργός, είμαι θεατρικός συγγραφέας». Τώρα ετοιμάζει την έκδοση συλλογής με όλα τα ποιήματα και τους στίχους που έγραψε. «Συμπεριέλα­βα ακόμη και ποιήματα που είναι ημιτελή, είναι όμως τόσο όμορφα όταν τα διαβάζεις».

Χαμένα κείμενα

Το αρχείο έκρυβε και χαμένα θεατρικά κείμενα. «Ο Σιλωάμ» (1951) και ο «Κρυφός Ηλιος» (1952) ήταν από τα πρώτα θεατρικά έργα με νωπές μνήμες, παραστάσει­ς και βιώματα από τον εγκλεισμό του στο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσ­ης Mauthausen. Και τα δύο θα ανεβούν για πρώτη φορά στη σκηνή τον ερχόμενο Οκτώβριο στο «Θέατρο Τζένη Καρέζη» σε σκηνοθεσία του Γιώργου Γιανναράκο­υ. «Για χρόνια δεν γνώριζε πού ήταν ο «Κρυφός Ηλιος» που ανακαλύφθη­κε από τον Γιώργο Πεφάνη στην αποθήκη του σπιτιού μας. Δημοσιεύθη­κε στο περιοδικό «Παράβαση». Το έργο «Ο Σιλωάμ» είχε προηγηθεί ενός άλλου μονόπρακτο­υ με τίτλο «Η οδός» που έχει δημοσιευθε­ί αλλά δεν παίχτηκε ούτε αυτό. Ξέρετε οι ιστορίες που έζησε στο νοσοκομείο του στρατοπέδο­υ συγκέντρωσ­ης ο πατέρας μου, τον συγκλόνιζα­ν ώς το τέλος. Τους είχαν εγκαταλείψ­ει και ζούσαν σαν τα ποντίκια. Στιγμές που δεν ξεπερνά εύκολα κανένας άνθρωπος. Ετσι κι εγώ θέλω να κάνω ό,τι μπορώ για να μην ξεχαστεί το έργο του πατέρα μου».

Η σκηνοθέτις Κατερίνα Πολυχρονοπ­ούλου θέλει να ανεβούν και στη Νάξο θεατρικά έργα. Προς το παρόν έχει αναλάβει το εκπαιδευτι­κό μέρος του μουσείου στη Γρόττα. Εκεί λειτουργού­ν: εργαστήριο με τρεις άξονες (τι είναι μουσείο, τι είναι θέατρο, ποιος ήταν ο Ι. Καμπανέλλη­ς) με τη Σοφία Πολυκρέτη για παιδιά από 5 μέχρι 10 χρόνων. Επίσης εργαστήριο δημιουργικ­ής θεατρικής γραφής με τη Χρύσα Σπηλιώτη για κάθε ενδιαφερόμ­ενο που θέλει να ανακαλύψει τις δυνατότητέ­ς του στη συγγραφή θεατρικού έργου κι ένα ακόμη για εφήβους και ενήλικες με αφορμή το έργο του συγγραφέα που έχει αναλάβει η ίδια.

Τα «χαμένα» έργα «Ο Σιλωάμ» (1951) και ο «Κρυφός Ηλιος» (1952) θα ανεβούν για πρώτη φορά στη σκηνή τον ερχόμενο Οκτώβριο, στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιανναράκο­υ.

 ??  ?? Η Νάξος τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη με πρωτοβουλί­α της κόρης τού συγγραφέα, Κατερίνας Καμπανέλλη και τη συνδρομή του Δήμου.
Η Νάξος τιμά τον Ιάκωβο Καμπανέλλη με πρωτοβουλί­α της κόρης τού συγγραφέα, Κατερίνας Καμπανέλλη και τη συνδρομή του Δήμου.
 ??  ?? Το γραφείο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και η ατμόσφαιρα που γεννούν τα αντικείμεν­ά του στο μουσείο της Νάξου, στον τόπο όπου γεννήθηκε.
Το γραφείο του Ιάκωβου Καμπανέλλη και η ατμόσφαιρα που γεννούν τα αντικείμεν­ά του στο μουσείο της Νάξου, στον τόπο όπου γεννήθηκε.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece