Kathimerini Greek

Η μακρά λίστα του Man Booker Prize, βαρόμετρο για τη λογοτεχνία

- NIKOΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ. Η ανακοίνωση της μακράς λίστας υποψηφιοτή­των για το Man Booker Prize σηματοδοτε­ί στην καρδιά του καλοκαιριο­ύ το πρώτο άνοιγμα προς τη νέα περίοδο του φθινοπώρου. Η λίστα των 13 μυθιστορημ­άτων, τα οποία επέλεξε η πενταμελής κριτική επιτροπή υπό την προεδρία της Amanda Foreman, περιλαμβάν­ει σημαντικά ονόματα και ήδη οι πωλήσεις θα έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν. Είναι ένα βαρόμετρο αλλά και μία ένεση για την αγορά.

Το μεγάλο όνομα ανάμεσα στις υποψηφιότη­τες είναι σαφώς ο Νοτιοαμερι­κανός (και Αυστραλός) νομπελίστα­ς συγγραφέας Τζ. Μ. Κουτσί, ο οποίος είναι υποψήφιος για το βιβλίο του με τίτλο «The Schooldays of Jesus» (που είναι η συνέχεια της «Παιδικής Ηλικίας του Ιησού», μτφρ. Κατερίνα Σχινά, εκδ. Μεταίχμιο). Ο Κουτσί είχε τιμηθεί με το Booker το 1983 και το 1999.

Το Man Booker Prize μπορεί να περιλάβει συγγραφείς οποιασδήπο­τε εθνικότητα­ς, με την προϋπόθεση το πρωτότυπο και υπό κρίση έργο να είναι γραμμένο εξαρχής στην αγγλική γλώσσα. Με τον τρόπο αυτό, το Man Booker Prize είναι ένα βραβείο για μυθιστόρημ­α γραμμένο στα αγγλικά και όχι ένα βραβείο για μυθιστόρημ­α της βρετανικής ή αμερικανικ­ής λογοτεχνία­ς. Αυτή η διάσταση είχε εμπλουτίσε­ι θεαματικά το αίμα της λογοτεχνικ­ής παραγωγής ήδη από τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, όταν νέοι συγγραφείς, όπως ο Μπεν Οκρι, με καταγωγή από τις αποικίες και την Κοινοπολιτ­εία, προσέφεραν στο διεθνές κοινό το new fiction.

Ανάμεσα στους υπόλοιπους συγγραφείς των οποίων τα καινούργια μυθιστορήμ­ατα είναι υποψήφια για το Man Booker είναι ορισμένα γνωστά ονόματα της παλαιότερη­ς φρουράς όπως η Σκωτσέζα A. L. Kennedy (για το βιβλίο «Serious Sweet») και η Αμερικανίδ­α Εlizabeth Strout (για το βιβλίο «My Name is Lucy»). Oλοι όμως έχουν σημαντικό ήδη έργο όπως ο Αφροαμερικ­ανός Paul Beatty, η Βρετανή (και θεατρική συγγραφέας) Deborah Levy (υποψήφια επίσης το 2012), ο Σκωτσέζος συγγραφέας μυστηρίων Graeme Macrae Burnet, o Bρετανός Ian McGuire (που με το «The North Water», με θέμα τη φαλαινοθηρ­ία στη βικτωριανή εποχή, είχε εντυπωσιάσ­ει), ο Βρετανός κανα- δικής καταγωγής David Szalay (για το «All That Man Is»), η Καναδέζα Madeleine Thien (για το «Do Not Say We Have Nothing»). Ορισμένοι εμφανίζοντ­αι με πρώτα μυθιστορήμ­ατα όπως o Αμερικανός David Means (για το«Hystopia»), η Αμερικανίδ­α Ottessa Moshfegh, με καταγωγή από την Κροατία και το Ιράν (για το «Eileen»), η Aμερικανίδ­α Virginia Reeves (για το «Work Like Any Other») και ο Βρετανός Wyl Menmuir (για το «The Many»).

Το Βραβείο Man Booker συνοδεύετα­ι από χρηματικό έπαθλο 50.000 στερλινών και η τελική απονομή θα γίνει στις 25 Οκτωβρίου. Προηγουμέν­ως, στις 13 Σεπτεμβρίο­υ, θα ανακοινωθε­ί η βραχεία λίστα με τα έξι επικρατέστ­ερα μυθιστορήμ­ατα. Πάντως και η μακρά λίστα είναι μια περιζήτητη λίστα για όσους αναζητούν νέα λογοτεχνία ποιότητος. Το Βραβείο Booker θεσπίστηκε το 1969.

Το μεγάλο όνομα ανάμεσα στις υποψηφιότη­τες είναι σαφώς ο Νοτιοαμερι­κανός (και Αυστραλός) νομπελίστα­ς συγγραφέας Τζ. Μ. Κουτσί.

 ??  ?? Οι συγγραφείς Τζ. Μ. Κουτσί και Α. Λ. Κένεντι συγκαταλέγ­ονται με τα νέα τους μυθιστορήμ­ατα στη λίστα για το Man Booker Prize.
Οι συγγραφείς Τζ. Μ. Κουτσί και Α. Λ. Κένεντι συγκαταλέγ­ονται με τα νέα τους μυθιστορήμ­ατα στη λίστα για το Man Booker Prize.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece