Kathimerini Greek

Λογοτεχνία στο νησί των μαρμαροτεχ­νιτών

- Απόψε στον Τριπόταμο, στις 20.30 και αύριο στο λιμάνι της Τήνου, στις 20.30.

Μάρμαρο, μέταλλο και τα τελευταία πέντε χρόνια, και λογοτεχνία. Η ανεμόεσσα Τήνος έχει την τύχη, τον Ιούλιο, να συγκεντρών­ει μερικές από τις πιο ενδιαφέρου­σες λογοτεχνικ­ές φωνές από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Κι όλα αυτά, χάρις στην Κοινωνία των (δε)κάτων, τον Κύκλο Ποιητών και τον ανεξάντλητ­ο ποιητή και εκδότη Ντίνο Σιώτη.

Φέτος, ήδη από χθες, Πέμπτη, κάτοικοι και επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα ν’ ακούσουν και να συνομιλήσο­υν με ποιητές και πεζογράφου­ς, αφού το 5ο Διεθνές Λογοτεχνικ­ό Φεστιβάλ Τήνου φιλοξενεί 16 συγγραφείς από 8 χώρες. Αυτοί είναι: Ανε Χελένε Γκούνταλ (Νορβηγία), Ολγα Σαβιτσέβιτ­ς (Κροατία), Μαριάνε Λάρσεν (Δανία), Κέιτ Νιούμαν (Ιρλανδία), Νταν Σκόφιλντ (ΗΠΑ), Νούρι αλ-Τζάρα (Συρία) και Γκέρχαρντ Φάλκνερ (Γερμανία), ενώ από την Ελλάδα συμμετέχου­ν οι Δημήτρης Αθηνάκης, Θεό- δωρος Γρηγοριάδη­ς, Σοφία Διονυσοπού­λου, Πέτρος Μάρκαρης, Χάρης Μελιτάς, Χρύσα Φάντη, Αλέκος Φλωράκης, Δημήτρης Χουλιαράκη­ς και Δήμητρα Χριστοδούλ­ου.

Χθες, Πέμπτη, η έναρξη του φεστιβάλ έγινε στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στη Χώρα της Τήνου, ενώ σήμερα συνεχίζετα­ι στον Τρι- πόταμο, στις 20.30. Αύριο, Σάββατο, οι αναγνώσεις και οι συζητήσεις για τη λογοτεχνία και τη ζωή θα συνεχιστού­ν και, τελικά, θα ολοκληρωθο­ύν στο λιμάνι του νησιού, επίσης στις 20.30. Οπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο Ντίνος Σιώτης, «προσπαθούμ­ε να κρατήσουμε μια ποιοτική, γλωσσική, γεωγραφική και ηλικιακή ισορροπία. Σχεδόν 100 συγγραφείς (ποιητές και πεζογράφοι), από όλες τις ηπείρους, έχουν περάσει τον κάβο του νησιού. Το σημαντικό είναι ότι δυο-τρία άτομα, με ελάχιστα στην αρχή μέσα, έκαναν βουτιά στα βαθιά και τόλμησαν κάτι μεγάλο».

Αν κάποιος άνεμος σας φέρει στην Τήνο (και πολύ πιθανόν να σας κάνει παρέα εκεί!), περάστε ν’ ακούσετε τους λογοτέχνες. Κάτι θα σας δώσουν, κάτι θα τους δώσετε.

 ??  ?? Από το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού ξεκίνησε χθες το 5ο Διεθνές Λογοτεχνικ­ό Φεστιβάλ Τήνου.
Από το Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού ξεκίνησε χθες το 5ο Διεθνές Λογοτεχνικ­ό Φεστιβάλ Τήνου.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece