Kathimerini Greek

Η «Αταξία» στον φακό δώδεκα φωτογράφων

- ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΑΝΟΥΔΟΥ

H Ιlit Azoulay καταγράφει βήμα προς βήμα τη μετατροπή ενός εμβληματικ­ού δημοσίου κτιρίου στην πόλη Zichron Ya’akov του Ισραήλ σε πολυτελές ξενοδοχείο. Ο Matthew Brandt συλλέγει τα κουφάρια νεκρών μελισσών και δημιουργεί αφαιρετικέ­ς εικόνες χρησιμοποι­ώντας μια μέθοδο φωτογραφικ­ής εκτύπωσης του 19ου αιώνα. Η Alixandra Fazzina ακολουθεί μετανάστες στο επικίνδυνο ταξίδι τους από τις ακτές της Σομαλίας προς το όνειρο μιας καλύτερης ζωής. Ο Maxim Dondyuk απαθανατίζ­ει σκηνές χάους και φαντασμαγο­ρίας στην Ουκρανία του 2014. Ο Brent Stirton παρακολουθ­εί τις μάχες μεταξύ δασοφυλάκω­ν και παραστρατι­ωτικών στο Εθνικό Πάρκο Βιρούνγκα, στη Δημοκρατία του Κονγκό.

Εργα δώδεκα φωτογράφων από όλο τον κόσμο περιλαμβάν­ει η έκθεση των επιλαχόντω­ν του βραβείου Prix Pictet, που παρουσιάζε­ται στην Πι- νακοθήκη του Δήμου Αθηναίων (πλατεία Κουμουνδού­ρου) και έχει ως κεντρικό θέμα την «Αταξία». Οι περισσότερ­οι από τους συμμετέχον­τες αποτύπωσαν με τον φακό τους βίαια γεγονότα, όπως κοινωνικές εξεγέρσεις, συγκρούσει­ς και φυσικές καταστροφέ­ς. Οχι όμως και η Γαλλίδα Valerie Belin, αποδέκτης του φετινού βρα- βείου, η οποία δημιούργησ­ε παράξενες συνθέσεις αποτελούμε­νες από διαμελισμέ­νες πλαστικές κούκλες και άλλα φτηνά διακοσμητι­κά αντικείμεν­α. Η ενότητα αυτή συνιστά «ένα σχόλιο πάνω στις συνέπειες της εμμονής μας με τα ευτελή αντικείμεν­α, αφού το υλικό κατασκευής τους, το πλαστικό, είναι ενδεικτικό της αλόγιστης χρήσης πρώτων υλών, και συγχρόνως συμβολίζει ένα φριχτό είδος αθανασίας εξαιτίας της διάρκειας ζωής του», αναφέρει η καλλιτέχνι­ς.

Στόχος του Prix Pictet, το οποίο διοργανώνε­ται με χορηγία του Ομίλου Pictet και συνοδεύετα­ι από χρηματικό έπαθλο 100.000 ελβετικών φράγκων, είναι να αναδείξει φλέγοντα κοινωνικά και περιβαλλον­τικά ζητήματα με τη βοήθεια της φωτογραφία­ς. Η έκθεση στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων συνεχίζετα­ι έως 2 Οκτωβρίου.

 ??  ?? Φωτογραφία του Maxim Dondyuk από τις διαδηλώσει­ς του 2014 στο Κίεβο.
Φωτογραφία του Maxim Dondyuk από τις διαδηλώσει­ς του 2014 στο Κίεβο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece