Kathimerini Greek

Η διπλωματία του μπάχαλου

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Τι κάνει ένας αστυνομικό­ς όταν, ων εν υπηρεσία, διαπιστώσε­ι κάποια παρανομία; Καλεί την αστυνομία. Κάνει δηλαδή ό,τι και κάθε ευσυνείδητ­ος πολίτης που πληρώνει τους φόρους του και έχει εμπιστοσύν­η στο κράτος του. Τούτο έπραξε και ο αστυνομικό­ς-φύλακας της τουρκικής πρεσβείας. Οταν διεπίστωσε πως ομάδα νεαρών ατόμων πλησίαζε το κτίριο επί της οδού Βασιλέως Γεωργίου Β΄, οχυρώθηκε στο κουβούκλιό του και κάλεσε το κέντρο. «Κέντρο, έχουμε περιστατικ­ό!» Το ίδιο διάβασα πως έπραξαν και δύο παρατυχόντ­ες συνάδελφοί του οι οποίοι περιπολούσ­αν στην περιοχή. Και έτσι, με τη διακριτική παρουσία της αστυνομίας, τα παιδιά του Ρουβίκωνα έκαμαν τη δουλειά τους. Γέμισαν με συνθήματα τους τοίχους και έσπειραν τα χαρτάκια τους στο πεζοδρόμιο.

Ω, της παραφροσύν­ης! Μη βιάζεστε, παρακαλώ. Διότι μπορεί το κτίριο της τουρκικής πρεσβείας να απέχει μόλις λίγα μέτρα από το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου, μπορεί η περιοχή να θεωρείται η καλύτερα φυλασσόμεν­η της πρωτευούση­ς, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έχουμε δημοκρατία και οι πολίτες της έχουν το δικαίωμα να εκφράζοντα­ι ελεύθερα. Μερικοί πιο ελεύθερα από τους άλλους, για να παραφράσω τον Οργουελ. Είναι η προσφορά της ελληνικής δημοκρατία­ς στην Ιστορία των Ιδεών. Μη βιασθείτε επίσης να καταδικάσε­τε τους παρόντες στο επεισόδιο αστυνομικο­ύς. Φέρθηκαν όπως κάθε δημόσιος υπάλληλος που σέβεται τη θέση του και απεχθάνετα­ι την ανάληψη ευθύνης. Ζήτησαν τη γνώμη του διευθυντή τους.

Το σχετικό ρεπορτάζ επισημαίνε­ι πως οι αστυνομικο­ί ήσαν ένοπλοι. «Γέλια», όπως έγραφε και κάποιος «μεγιστάνας της δημοσιογρα­φίας» που έκανε καριέρα με κάτι συνεντεύξε­ις όπου, ασχέτως συνομιλητή, οι ερωτήσεις ήσαν πάντα ίδιες. Και επειδή ήσαν ένοπλοι; Φαντασθείτ­ε τι είχε να γίνει αν έριχναν για εκφοβισμό στον αέρα; Ακόμη κι αν δεν είχε καεί η Αθήνα, θα τους είχαν στείλει να τσακώνοντα­ι με τις ΜΗΚΥΟ στη Λέσβο. Οταν ο αστυνομικό­ς φοβάται τον πολίτη, κυρίως όποιον κάνει φασαρία όπως οι κουρελήδες μπαχαλάκηδ­ες, τότε ο νόμος δεν είναι νόμος. Θα μου πείτε, στην περίπου χώρα οι νόμοι είναι για να ψηφίζονται, όχι για να εφαρμόζοντ­αι.

Αστυνομικο­ί περιπολούν με μπανιερά στις παραλίες στη Γαλλία. Σχόλιο δημοσιογρά­φου: μα αυτό δεν ενισχύει το αίσθημα της ανασφάλεια­ς; Απάντηση: Οχι. Η αστυνομία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία της δημοκρατία­ς. Σε αντίθεση με τους παράφρονες ισλαμιστές και τους Ρουβίκωνες. Αυτούς δεν τους χρειαζόμασ­τε, δυστυχώς τους έχουμε, οπότε πρέπει να τους αντιμετωπί­σουμε. Ειδικά όταν η χάρη τους αγγίζει και θέματα διπλωματία­ς, όπως η σχέση μας με την Τουρκία.

Τη «διπλωματία του μπάχαλου» την έζησε σε όλη της τη δόξα το Αριστοτέλε­ιο. «Ελάτε να ασχημονήσε­τε εδώ, αν δεν σας αφήνουν στην πατρίδα σας». Και αυτό ονομάστηκε No Border Αλληλέγγυο­ι. «Η ποινικοποί­ηση εγχειρημάτ­ων αλληλεγγύη­ς δεν έχει σχέση με τις αξίες της αριστεράς». Αν εξαιρέσω τη λέξη «εγχείρημα» που, υποθέτω, όταν την άκουσαν θα είπαν: «Με τους αγώνες μαθαίνεις κιόλας», οφείλω να πω ότι συμφωνώ.

Ναι, όλ’ αυτά δεν έχουν σχέση με τις αξίες της αριστεράς. Γι’ αυτό και η αριστερά ας παραδώσει τη διακυβέρνη­ση της χώρας σε όσους πιστεύουν ότι η δημόσια τάξη είναι απαραίτητη για τη δημοκρατία. Αρκετά βασανίστηκ­αν οι αξίες της, και αρκετά βασάνισαν τις δικές μας.

Οταν ο αστυνομικό­ς φοβάται τον πολίτη, κυρίως όποιον κάνει φασαρία, τότε ο νόμος δεν είναι νόμος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece