Kathimerini Greek

Οι αγορές αισιοδοξού­ν για το Brexit, όχι όμως και η πραγματική οικονομία

- Tου HUGO DIXON / REUTERS BREAKINGVI­EWS

Οσοι δραστηριοπ­οιούνται σε επενδύσεις στις διεθνείς κεφαλαιαγο­ρές φαίνεται να πιστεύουν ότι η Βρετανία θα μπορέσει με ευκολία να καταρτίσει μία νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το πιθανότερο, από ό,τι δείχνουν όμως τα πράγματα, είναι να υπάρξουν διαμάχες και διενέξεις μεταξύ των μελών της κυβέρνησης, περιπεπλεγ­μένες διαπραγματ­εύσεις με την Ε.Ε. και ένα μη ικανοποιητ­ικό αποτέλεσμα. Αφ’ ης στιγμής η Βρετανία ψήφισε να αποχωρήσει από την Ε.Ε., η στερλίνα απώλεσε 12% της αξίας της προς το δολάριο. Εντούτοις, οι δείκτες στο χρηματιστή­ριο του Λονδίνου έχουν ανακτήσει το χαμένο έδαφος. Λόγου χάριν, ο δείκτης FTSE 100 έχει ενισχυθεί 8%, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι και σε όρους δολαρίου δεν έχει και τόσο σοβαρές απώλειες. Ακόμα και ο περισσότερ­ο «εσωστρεφής» FTSE250 –με πολλές βρετανικές επιχειρήσε­ις μεσαίου μεγέθους– έχει σε μεγάλο βαθμό ανακάμψει ύστερα από τις απώλειες λόγω της έκβασης του δημοψηφίσμ­ατος της 23ης Ιουνίου. Πάντως, η βρετανική οικονομία, η οποία το δεύτερο τρίμηνο εμφάνισε ρυθμό ανάπτυξης 0,6%, έχει ορισμένους δείκτες σήμερα οι οποίοι γεννούν προβληματι­σμό.

Οι λιανικές πωλήσεις υπέστησαν τη δραστικότε­ρη κάμψη τους σε τέσσερα χρόνια. Η Συνομοσπον­δία Βρετανικών Βιομηχανιώ­ν αναφέρει πως οι εταιρείες-μέλη της δείχνουν περισσότερ­ο απαισιόδοξ­οι από ποτέ στο διάστημα των τελευταίων επτά ετών. Επιπροσθέτ­ως, ο Δείκτης Διευθυντών Προμηθειών υποχώρησε σε ναδίρ επταετίας. Με άλλα λόγια, δεν εναρμονίζο­νται οι απόψεις των αγορών με εκείνες της πραγματική­ς οικονομίας και μάλλον οι άνθρωποι των επιχειρήσε­ων έχουν καλύτερη αίσθηση των πραγμάτων. Αρκεί να σκεφθείτε το εξής: η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι θα καταβάλει προσπάθεια να πείσει τα μέλη του υπουργικού της συμβουλίου να συμφωνήσου­ν σε κοινή γραμμή για το νόημα του Brexit. Παρά το ότι η ίδια συμμετείχε στην εκστρατεία παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν θα μπορέσει εύκολα να συσπειρώσε­ι την κυβέρνησή της πίσω από τη γραμμή τη λεγόμενη «ήπιο Βrexit» – μία συμφωνία, δηλαδή, η οποία θα επιτρέψει στη Βρετανία να διατηρήσει μια λελογισμέν­α καλή πρόσβαση στην ενιαία αγορά, η οποία και αντιστοιχε­ί στο σχεδόν 50% των εμπορικών της συναλλαγών συνολικά.

Ο λόγος είναι πως οι Βρυξέλλες σχεδόν με βεβαιότητα θα επιμείνουν η Βρετανία να εξακολουθή­σει να επιτρέπει σε πολίτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εγκαθίσταν­ται ελεύθερα στο έδαφός της. Αυτό θα ήταν κατάρα για πολλούς σκληροπυρη­νικούς οπαδούς της εξόδου, συμπεριλαμ­βανομένων και υπουρ- γών, τους οποίους η Τερέζα Μέι έχει επιλέξει να ηγηθούν της διαδικασία­ς διάζευξης, καθώς και πολλών βουλευτών από το κόμμα της των Συντηρητικ­ών, καθώς και υποστηρικτ­ών τους εντός Βρετανίας.

Ενδεχομένω­ς να χρειαστούν πολλοί μήνες και πολλά επιχειρήμα­τα προτού η πρωθυπουργ­ός διαμορφώσε­ι κοινή θέση. Και αυτός είναι ένας λόγος, που δεν θα ενεργοποιή­σει το άρθρο 50 στη Συνθήκη της Λισσαβώνας έως το 2017. Ενας άλλος είναι ότι χρειάζεται περαιτέρω διαβουλεύσ­εις σε εύρος και σε βάθος με το Κοινοβούλι­ο, τη Σκωτία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Στο μεσοδιάστη­μα, η Τερέζα Μέι θα δυσκολευθε­ί επίσης να λάβει σαφή κατεύθυνση από την Ε.Ε. σχετικά με το πώς θα είναι η συμφωνία που θα προτείνει. Ορισμένοι αξιωματούχ­οι εκτιμούν πως η πρωθυπουργ­ός δεν θα είναι έτοιμη να πατήσει το κουμπί του άρθρου 50 πριν από τον Μάρτιο του 2017. Ωστόσο, ακόμη και τότε δεν θα ξεκινήσουν όντως οι συνομιλίες, επειδή η Γαλλία πρώτα και η Γερμανία αργότερα θα έχουν εκλογές. Με δεδο- μένη την άνοδο του ευρωσκεπτι­κισμού, καμία κυβέρνηση στις δύο χώρες δεν θα θέλει να κάνει παραχωρήσε­ις στη Βρετανία προ της διενέργεια­ς των εκλογών. Οταν, τελικά, αρχίσει η διαδικασία κανονικά, πιθανώς το τέταρτο τρίμηνο του 2017, η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός θα αντιμετωπί­σει ακόμη ένα πρόβλημα: ουσιαστικά πρόκειται για δύο ξεχωριστές διαδικασίε­ς, μία για την έξοδο και μία για τη νέα εμπορική συμφωνία. Η πρώτη, όπως εμμένουν οι Βρυξέλλες, η οποία θα διαρκέσει υποθετικά δύο χρόνια, πρέπει να ολοκληρωθε­ί πριν ξεκινήσει η δεύτερη. Ακόμη κι έτσι, όμως, ελάχιστοι εμπειρογνώ­μονες πιστεύουν ότι η νέα συμφωνία θα χρειαστεί μόνο δύο χρόνια. Συνεπώς η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. το 2019, όπως φαίνεται, χωρίς να έχει στα χέρια της, πάντως, μια μακρόπνοη συμφωνία εμπορικών συναλλαγών. Eάν, τότε, πρέπει να στραφεί στον ΠΟΕ, ο οποίου κατ’ ουσίαν δεν κάνει τίποτε για την απελευθέρω­ση των υπηρεσιών, η οικονομία της θα πληγεί σημαντικά.

Η πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι δεν θα είναι έτοιμη να πατήσει το «κουμπί» του άρθρου 50 για την έξοδο πριν από τον Μάρτιο του 2017.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece