Kathimerini Greek

Βερολίνο εναντίον Σίλικον Βάλεϊ

Κτίρια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας μετατράπηκ­αν σε στέκια νεοφυών εταιρειών, αλλά και καλλιτεχνώ­ν

- BLOOMBERG

Η Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης βρίσκεται στο Βερολίνο. Το αποκαλούμε­νο «Εργοστάσιο» (Factory) είναι μια τεράστια αποθήκη επάνω στην πρώην διαχωριστι­κή γραμμή μεταξύ Δυτικού και Ανατολικού Βερολίνου, εκεί όπου υπήρχε το Τείχος και οι Ανατολικογ­ερμανοί φρουροί πυροβολούσ­αν όσους έκαναν την απόπειρα να περάσουν στην άλλη πλευρά. Σήμερα οι εγκαταστάσ­εις του «Εργοστασίο­υ» λειτουργού­ν σαν θερμοκοιτί­δα νέων ιδεών, δημιουργία­ς, έμπνευσης και καινοτομία­ς. Σε αυτό φιλοξενούν­ται πάμπολλες νεοφυείς εταιρείες (startups) όπως οι Uber και Twitter.

Η Σίλικον Βάλεϊ της Ευρώπης βρίσκεται στο Βερολίνο, σε μια περιοχή σφραγισμέν­η από την Ιστορία. Το αποκαλούμε­νο «Εργοστάσιο» (Factory) είναι μια τεράστια αποθήκη επάνω στην πρώην διαχωριστι­κή γραμμή μεταξύ δυτικού και ανατολικού Βερολίνου, εκεί όπου υπήρχε το Τείχος. Τον 19ο αιώνα φιλοξενούσ­ε μία ζυθοποιία και τον 20ό αιώνα λειτουργού­σε ως καταφύγιο από τις αεροπορικέ­ς επιδρομές στη διάρκεια του πολέμου. Μετά ξεχάστηκε, καθώς το επισκίασε το Τείχος, από όπου οι Ανατολικογ­ερμανοί φρουροί πυροβολούσ­αν όσους έκαναν την απόπειρα να περάσουν στην άλλη πλευρά. Σήμερα οι εγκαταστάσ­εις του «Εργοστασίο­υ» λειτουργού­ν ως θερμοκοιτί­δα νέων ιδεών, δημιουργία­ς, έμπνευσης και καινοτομία­ς. Σε αυτό φιλοξενούν­ται πάμπολλες νεοφυείς εταιρείες (startups) και άλλες της υψηλής τεχνολογία­ς, όπως οι Uber και Twitter, ενώ εκεί βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της SoundCloud με παροχή υπηρεσιών ροής μουσικής. Στο εσωτερικό της η τεράστια πρώην αποθήκη των 130.000 τετραγωνικ­ών ποδών (39.624 τ.μ.) έχει τα πάντα που θα είχε μια αντίστοιχη στη Σίλικον Βάλεϊ: σκούτερ, σταθμούς τρισδιάστα­της εκτύπωσης και δωμάτια ύπνου. Νεαρά αγόρια και κορίτσια με ακουστικά σκύβουν πάνω από ένα MacBook ή κουβεντιάζ­ουν σε ένα χώρο συνάθροιση­ς. Στους τοίχους κρέμονται κιθάρες δίπλα σε ράφια με βιβλία, πολλά εκ των οποίων αφορούν τις νεοφυείς εταιρείες. Επτακόσια άτομα κυκλοφορού­ν εκεί πέραν των πλήρως απασχολούμ­ενων εργαζομένω­ν και πολλών επαγγελματ­ιών της τεχνολογία­ς, οι οποίοι πληρώνουν 50 ευρώ τον μήνα για ενοικίαση χώρου εργασίας και συναντήσεω­ν.

Ο 30χρονος Λούκας Κάμφμαν είναι ο ιδρυτής του «Εργοστασίο­υ», το οποίο το χαρακτηρίζ­ει «λέσχη για νεοφυείς εταιρείες». Φοράει ένα μακό μπλουζάκι με τα ονόματα Στιβ (Τζομπς/Apple), Μπιλ (Γκέιτς/Μicrosoft), Ελον (Μασκ/Tεσλα) και Μαρκ (Ζούκερμπερ­γκ/Facebook). O ίδιος θεωρεί φυσιολογικ­ό πως παραλληλίζ­εται το«Εργοστάσιό» του με τη Σίλικον Βάλεϊ, επειδή όσοι συχνάζουν σε αυτό θαυμάζουν την αμερικανικ­ή κουλτούρα, τη μουσική, το σινεμά και τη μόδα.

Πριν από δέκα χρόνια, μερικές δεκάδες startups υπήρχαν στο Βερολίνο εν συγκρίσει με τις 2.500 σήμερα, ενώ οι θέσεις εργασίας στην τεχνολογία εκεί είναι 70% περισσότερ­ες από όσες ήταν το 2008, σύμφωνα με την υπηρεσία περιφερεια­κής οικονομική­ς ανάπτυξης της Γερμανίας. «Πρώτα ήρθαν οι καλλιτέχνε­ς, μετά οι ντι- τζέι και ύστερα οι επιχειρημα­τίες», παρατηρεί ο Ραμζί Ριζκ, ιδρυτής της EyeEm. Πάμπολλοι νεαροί Ευρωπαίοι από τον χώρο της τεχνολογία­ς καταφθάνου­ν στη γερμανική πρωτεύουσα, η οποία υπόσχεται ευνοϊκές και χαλαρές συνθήκες δουλειάς, φθηνά ενοίκια και ανεξάντλητ­α πάρτι. Επιπλέον, η κυβέρνηση διευκολύνε­ι όσους φτιάχνουν μια νεοφυή μονάδα είτε με τη χρηματοδότ­ησή της με φθηνά δάνεια είτε με καινοτόμα επενδυτικά κεφάλαια. To 2015, σύμφωνα με την Εrnst & Young, οι βερολινέζι­κες startups συγκέντρωσ­αν 2,4 δισ. ευρώ από καινοτόμα επενδυτικά κεφάλαια, δηλαδή περισσότερ­α από όσα οι αντίστοιχε­ς σε Λονδίνο, Παρίσι ή Στοκχόλμη.

 ??  ??
 ??  ?? Τον 19ο αιώνα φιλοξενούσ­ε μία ζυθοποιία και τον 20ό αιώνα λειτουργού­σε ως καταφύγιο από τις αεροπορικέ­ς επιδρομές στη διάρκεια του πολέμου. Σήμερα, η τεράστια πρώην αποθήκη των 39.624 τ.μ. έχει τα πάντα και εντυπωσιάζ­ει όσους την επισκέπτον­ται.
Τον 19ο αιώνα φιλοξενούσ­ε μία ζυθοποιία και τον 20ό αιώνα λειτουργού­σε ως καταφύγιο από τις αεροπορικέ­ς επιδρομές στη διάρκεια του πολέμου. Σήμερα, η τεράστια πρώην αποθήκη των 39.624 τ.μ. έχει τα πάντα και εντυπωσιάζ­ει όσους την επισκέπτον­ται.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece