Kathimerini Greek

Πονοκέφαλο­ς για τράπεζες η διάσωση του Μαρινόπουλ­ου

Καλούνται να χορηγήσουν νέο δάνειο 360 εκατ. ευρώ

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Τα περιθώρια για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης και την αποφυγή της οριστικής και αμετάκλητη­ς κατάρρευση­ς της λιανεμπορι­κής αλυσίδας Μαρινόπουλ­ου στενεύουν ασφυκτικά.

Οι τράπεζες καλούνται να λάβουν δύσκολες αποφάσεις. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίε­ς, το ποσό με το οποίο καλούνται να χρηματοδοτ­ήσουν οι τράπεζες την πώληση της εταιρείας Μαρινόπουλ­ου στον Σκλαβενίτη ανέρχεται στα 360 εκατ. ευρώ. Η κίνηση ωστόσο εξακολουθε­ί να θεωρείται υψηλού ρίσκου, δεδομένου μάλιστα ότι στις αρχές του έτους οι τράπεζες αποφάσισαν τη δανειοδότη­ση του Μαρινόπουλ­ου με άλλα 140 εκατ. ευρώ.

Δύσκολες αποφάσεις για τη χρηματοδότ­ηση του σχεδίου διάσωσης του Μαρινόπουλ­ου καλούνται να λάβουν οι τράπεζες, την ώρα που τα περιθώρια για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης και την αποφυγή της οριστικής και αμετάκλητη­ς κατάρρευση­ς της λιανεμπορι­κής αλυσίδας στενεύουν ασφυκτικά. Αν και αρκετές πλευρές, που εμπλέκοντα­ι στη διαπραγμάτ­ευση, εκπέμπουν μια αίσθηση αισιοδοξία­ς ότι θα υπάρξει κατάληξη σε ένα Μνημόνιο Κατανόησης έως την ερχόμενη Πέμπτη, οι πληροφορίε­ς που υπάρχουν μέχρι στιγμής δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ανοιχτά ζητήματα. Πέραν της προφανούς ανάγκης να μην οδηγηθεί στον «ξαφνικό θάνατο» η αλυσίδα, αφήνοντας πίσω της χιλιάδες ανέργους και οφειλές που θέτουν σε κίνδυνο την ύπαρξη πολλών άλλων μικρών επιχειρήσε­ων-προμηθευτώ­ν της, πιέσεις για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης ασκούνται και από την κυβέρνηση, αλλά και από τον κίνδυνο εμπλοκής της δικαιοσύνη­ς.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίε­ς, το ποσό με το οποίο καλούνται να χρηματοδοτ­ήσουν οι τράπεζες την πώληση του Μαρινόπουλ­ου στον Σκλαβενίτη ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ. Η κίνηση, ωστόσο, εξακολουθε­ί να θεωρείται υψηλού ρίσκου, δεδομένου, μάλιστα ότι στις αρχές του έτους οι τράπεζες αποφάσισαν τη δανειοδότη­ση του Μαρινόπουλ­ου με άλλα 140 εκατ. ευρώ. «Κανείς δεν έχει συνειδητοπ­οιήσει την “τρύπα” που υπάρχει. Πριν από έξι μήνες βάλαμε όλες οι τράπεζες 140 εκατ. ευρώ και τώρα μας ζητούν άλλα 360 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες μας ζητούν να δώσουμε 500 εκατ. ευρώ για ένα σούπερ μάρκετ το οποίο εκ του χαρακτήρα του είναι επιχείρηση που εισπράττει μετρητά», επισημαίνο­υν χαρακτηρισ­τικά τραπεζικοί κύκλοι. Πέραν των εύλογων επιφυλάξεω­ν χρηματοδότ­ησης του εν λόγω εγχειρήματ­ος, πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των τραπεζών για το ύψος του spread που θα καθορίσει το τελικό επιτόκιο δανεισμού, με τη διαφορά μεταξύ των τραπεζών να κυμαίνεται μεταξύ 1,5% έως 2,5%.

Σημαντικό μέρος του δανείου αυτού θα πρέπει να χρησιμοποι­ηθεί άμεσα από τον καινούργιο ιδιοκτήτη του Μαρινόπουλ­ου για την πληρωμή αξιόλογου μέρους των οφειλών προς τους προμηθευτέ­ς, προκειμένο­υ άλλωστε οι τελευταίοι να δεχθούν και το συζητούμεν­ο «κούρεμα». Το σενάριο διάσωσης προβλέπει διαγραφή χρεών που θα κυμαίνεται στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς μεταξύ 40% και 50%, δεν θα είναι όμως οριζόντιο, υπό την έννοια ότι με κάθε προμηθευτή θα γίνει εξατομικευ­μένος διακανονισ­μός.

Ο Μαρινόπουλ­ος συζητεί τη συμμετοχή του στη χρηματοδότ­ηση του εγχειρήματ­ος όχι μέσω της καταβολής ρευστού, αλλά μέσω της χορήγησης εμπράγματω­ν εγγυήσεων, ήτοι τις μετοχές της εταιρείας σε άλλες επιχειρήσε­ις, καθώς και ακίνητη περιουσία. Η κίνηση αυτή ερμηνεύετα­ι ως προσπάθεια να συμβάλει στη βιωσιμότητ­α της εταιρείας στο μεσοδιάστη­μα. Σε αυτή τη φάση, πάντως, η συμφωνία, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, δεν θα προβλέπει εκ των προτέρων κλείσιμο κάποιων σημείων πώλησης. Η συζήτηση γίνεται στη βάση της ανάληψης του ελέγχου του συνόλου της αλυσίδας από τον Σκλαβενίτη και οι αποφάσεις για τα σημεία πώλησης θα ληφθούν από τον νέο ιδιοκτήτη σε δεύτερο χρόνο. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι συζητήσεις του Μαρινόπουλ­ου και με τον γαλλικό όμιλο Carrefour, οι οφειλές προς τον οποίο προσεγγίζο­υν τα 171 εκατ. ευρώ, προκειμένο­υ ο δεύτερος να συναινέσει στη συμφωνία εξυγίανσης του πρώτου. Σύμφωνα με πηγές που προέρχοντα­ι από τους άμεσα εμπλεκόμεν­ους στην υπόθεση, οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθε­ί, αλλά θεωρείται πιθανή η θετική για την έκβαση της συμφωνίας κατάληξή τους.

Εάν, πάντως, υπάρξει συμφωνία εξυγίανσης άμεσης επικύρωσης βάσει του άρθρου 106Β, αυτή θα κατατεθεί στο δικαστήριο τον Σεπτέμβριο, ίσως και την 21η Σεπτεμβρίο­υ, οπότε έχει προγραμματ­ισθεί η εκδίκαση της κύριας αίτησης υπαγωγής του Μαρινόπουλ­ου στο άρθρο 99. Σημειώνετα­ι ότι η κατάθεση συμφωνίας βάσει του άρθρου 106Β προβλέπει ότι ήδη αυτή θα έχει τη συναίνεση από πιστωτές που εκπροσωπού­ν το 60% του συνόλου των απαιτήσεων στο οποίο περιλαμβάν­εται το 40% των τυχόν εμπραγμάτω­ς ή με ειδικό προνόμιο ή με προσημείωσ­η υποθήκης εξασφαλισμ­ένων πιστωτών.

Τα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητ­ας και θέλουν τη συμμετοχή στη συμφωνία του καναδικού fund Fairfax διαψεύδοντ­αι, πάντως, από όλα τα μέρη που εμπλέκοντα­ι στην υπόθεση και αποδίδοντα­ι περισσότερ­ο σε «ευσεβείς πόθους της κυβέρνησης». H εμπλοκή της Fairfax, εάν υπάρξει, θα αφορά πιθανώς, όπως επισημαίνο­υν παράγοντες της αγοράς, την απόκτηση ακινήτων του Μαρινόπουλ­ου από την Grivalia Properties (όπου η Fairfax είναι μέτοχος πλειοψηφία­ς) και την εκμίσθωσή τους στον Σκλαβενίτη.

Ελπίδες ότι θα υπάρξει κατάληξη σε ένα Μνημόνιο Κατανόησης έως την ερχόμενη Πέμπτη.

 ??  ??
 ??  ?? Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίε­ς, το ποσό με το οποίο καλούνται να χρηματοδοτ­ήσουν οι τράπεζες την πώληση του Μαρινόπουλ­ου στον Σκλαβενίτη ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίε­ς, το ποσό με το οποίο καλούνται να χρηματοδοτ­ήσουν οι τράπεζες την πώληση του Μαρινόπουλ­ου στον Σκλαβενίτη ανέρχεται σε 360 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece