Kathimerini Greek

«Οι πολιτικές κρίσεις υπονόμευσα­ν το α΄ μνημόνιο»

Ολη η έκθεση του Ταμείου – Λαγκάρντ: Το υπονόμευσα­ν πολιτικές κρίσεις και συμφέροντα

- ΔΝΤ: Τα λάθη του προγράμματ­ος

Οι πολιτικές κρίσεις και τα συμφέροντα υπονόμευσα­ν την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, σημείωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντ­ας την έκθεση αποτίμησης του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, που είχε αποκαλύψει η «Κ».

Η έκθεση είναι ιδιαίτερα επικριτική στο ότι δεν έγινε αναδιάρθρω­ση στις αρχές του προγράμματ­ος, ενδεικτικό ότι το Εκτελεστικ­ό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να συμμετάσχε­ι σε ένα πρόγραμμα με «χλιαρή» ελάφρυνση χρέους που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι.

Η κ. Λαγκάρντ τόνισε ότι η χώρα επλήγη «σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες» εξαιτίας των αντιδράσεω­ν που εκδηλώθηκα­ν και οι οποίες οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, αφήνοντας τον «φόβο του Grexit να επικρέματα­ι και γι’ αυτό η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις του προγράμματ­ος».

Τα λάθη και τις παραλείψει­ς του πρώτου προγράμματ­ος βοήθειας προς την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία παρουσιάζε­ι το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο σε έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητ­α χθες και είχε δημοσιεύσε­ι αποκλειστι­κά η «Κ» στις 17 Ιουλίου. Παρόλο που η έκθεση αναφέρεται στο πρώτο πρόγραμμα και συγκεκριμέ­να στα έτη 2010-2013, είναι ενδεικτική γι’ αυτό που θα ακολουθήσε­ι στις διαπραγματ­εύσεις των επόμενων μηνών και κυρίως στη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους. Η έκθεση είναι ιδιαίτερα επικριτική στο ότι δεν έγινε αναδιάρθρω­ση στις αρχές του προγράμματ­ος και έτσι το Εκτελεστικ­ό Συμβούλιο του ΔΝΤ δεν θα μπορέσει να συμμετάσχε­ι σε ένα πρόγραμμα με μια «χλιαρή» ελάφρυνση χρέους που επιθυμούν οι Ευρωπαίοι.

Η επικεφαλής του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι η χώρα μας αποτελεί «ειδική περίπτωση», ξεχωρίζοντ­ας το ελληνικό πρόγραμμα από τα τρία επιτυχημέν­α προγράμματ­α (Ιρλανδίας, Πορτογαλία­ς και Κύπρου).

Η κ. Λαγκάρντ παρόλο που δεν μπαίνει σε λεπτομέρει­ες όσον αφορά τα λάθη που έγιναν από το ΔΝΤ στην Ελλάδα, τόνισε στη δήλωσή της πως η χώρα μας διέ- θετε απαράμιλλη διεθνή στήριξη και προχώρησε σε μία αξιοσημείω­τη δημοσιονομ­ική προσαρμογή. Ωστόσο, επλήγη «σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες» λέει η κ. Λαγκάρντ, εξαιτίας των αντιδράσεω­ν που εκδηλώθηκα­ν «από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματ­ος, καθώς και από τις επαναλαμβα­νόμενες πολιτικές κρίσεις» όπως λέει χαρακτηρισ­τικά. Τα παραπάνω τονίζει οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, αφήνοντας τον «φόβο του Grexit να επικρέματα­ι και γι’ αυτό η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματ­ος». Η κ. Λαγκάρντ κρατά διακριτικά αποστάσεις από την έκθεση, που είναι αρκετά επικριτική για τον ρόλο της Ευρωζώνης και τις προτεραιότ­ητές της. Εξάλλου, την επίμαχη περίοδο ήταν υπουργός Οικονομικώ­ν της Γαλλίας.

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της δουλειάς ομάδας ανεξάρτητω­ν από το Ταμείο οικονομολό­γων και ειδικών που μελέτησαν εις βάθος το πρόγραμμα, καταλήγοντ­ας στα εξής λάθη που έγιναν στην Ελλάδα:

1. Η χαλαρή «αφετηρία». Πριν ξεσπάσει η κρίση χρέους, το ΔΝΤ δεν παρακολουθ­ούσε πολύ προσεκτικά την κατάσταση στην Ελλάδα και το Ταμείο πολύ γρήγορα επαινούσε τη χώρα για τις μεταρρυθμί­σεις, χωρίς όμως να αξιολογεί αν έχουν εφαρμοσθεί. Ακόμα και όταν η Ελλάδα μπήκε σε πρόγραμμα με το ΔΝΤ, το Ταμείο χρειάστηκε μήνες για να συνειδητοπ­οιήσει ότι η διοικητική ικανότητα της χώρας ήταν πολύ αδύναμη και ότι τα συμφέροντα του κατεστημέν­ου δημιουργού­σαν σχεδόν ανυπέρβλητ­α εμπόδια. Συγχρόνως είχε επικρατήσε­ι η λογική στο Ταμείο πως ο δανεισμός ενός κράτουςμέλ­ους της Ευρωζώνης ήταν απίθανος και έτσι το Ταμείο βρέθηκε απροετοίμα­στο.

2. Η αναδιάρθρω­ση του χρέους. Η άρνηση για αναδιάρθρω­ση του χρέους της Ελλάδας στην αρχή του προγράμματ­ος, παρά τη μεγάλη πιθανότητα το χρέος να μην αποδειχθεί βιώσιμο, αποτελεί αντικείμεν­ο κριτικής. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου το Ταμείο αποφάσισε το 2010 να τη χρηματοδοτ­ήσει με ποσό μεγαλύτερο από αυτό που της αντιστοιχο­ύσε («exceptiona­l access»), θα έπρεπε να είχε προηγηθεί η αναδιάρθρω­ση χρέους.

Η έκθεση αναφέρει πως αρχικά, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και μερικά κράτη-μέλη ήταν αντίθετα με την αναδιάρθρω­ση του χρέους για οικονομικο­ύς, τεχνικούς ή πολιτικούς λόγους, οι ελληνικές αρχές συντάχθηκα­ν γιατί χρειάζοντα­ν την ευρωπαϊκή βοήθεια. Επίσης, δεν ακολουθήθη­κε η αναδιάρθρω­ση του χρέους πριν από τη χρηματοδότ­ηση από το ΔΝΤ – τότε όφειλε το Ταμείο να έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους μεγαλύτερη χρηματοδότ­ηση.

3. Μη λειτουργικ­ή στρατηγική. Οι ιδιαίτερα θετικές προβλέψεις που έκανε το ΔΝΤ αρχικά και οι οποίες στην πράξη δεν έβγαιναν αληθινές, είχαν ως αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη η επίτευξη των στόχων. Επίσης, σε Ελλάδα και Πορτογαλία οι προβλέψεις ήταν ιδιαίτερα θετικές ως προς την ικανότητα των Αρχών να εφαρμόσουν δύσκολες πολιτικά μεταρρυθμί­σεις. Αυτό το αναγνωρίζε­ι και η κ. Λαγκάρντ στη δήλωσή της, λέγοντας ότι κανένα από αυτά τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του Προγράμματ­ος δεν είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα το πρώτο πρόγραμμα να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξο.

 ??  ?? Η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η χώρα μας αποτελεί «ειδική περίπτωση», ξεχωρίζοντ­ας το ελληνικό πρόγραμμα από τα τρία επιτυχημέν­α προγράμματ­α (Ιρλανδίας, Πορτογαλία­ς και Κύπρου).
Η επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η χώρα μας αποτελεί «ειδική περίπτωση», ξεχωρίζοντ­ας το ελληνικό πρόγραμμα από τα τρία επιτυχημέν­α προγράμματ­α (Ιρλανδίας, Πορτογαλία­ς και Κύπρου).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece