Kathimerini Greek

Αντισυνταγ­ματικές οι μειώσεις συντάξεων πανεπιστημ­ιακών

Εκριναν οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου

-

Αντισυνταγ­ματικές έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο τις αναδρομικέ­ς, από τον Αύγουστο του 2012, περικοπές συντάξεων των πανεπιστημ­ιακών. Πρόκειται για μία ακόμη δικαστική απόφαση που ανατρέπει δημοσιονομ­ικά μέτρα, για τα οποία το υπουργείο Οικονομικώ­ν πρέπει να βρει ισοδύναμα.

Οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκα­ν ότι οι λόγοι δημοσίου συμφέροντο­ς που επικαλέστη­κε το υπουργείο Οικονομικώ­ν για να δικαιολογή­σει τις περικοπές των συντάξεων, δηλαδή την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσ­μου προγράμματ­ος, «δεν αρκούν για να καταστήσου­ν συνταγματι­κά ανεκτές τις συγκεκριμέ­νες περικοπές».

Ενας νέος «πονοκέφαλο­ς» προστίθετα­ι στο οικονομικό επιτελείο, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγ­ματικές τις αναδρομικέ­ς περικοπές των συντάξεων από τον Αύγουστο του 2012 των πρώην μελών του Διδακτικού Επιστημονι­κού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτι­κών Ιδρυμάτων της χώρας. Οπως υποστηρίζε­ι στην απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο, «οι επίμαχες περικοπές συνιστούν μέτρα που λαμβάνοντα­ι μεν για την αντιμετώπι­ση της παρατεταμέ­νης οικονομική­ς κρίσης, επιβαρύνου­ν όμως και πάλι –κατά παράβαση του άρθρου 25 του Συντάγματο­ς υποχρέωσης όλων των πολιτών για εκπλήρωση του χρέους της κοινωνικής και εθνικής αλληλεγγύη­ς– την ίδια κατηγορία πολιτών». Στο πλαίσιο αυτό, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκα­ν ότι οι περικοπές αυτές των συντάξεων «δεν μπορούν να δικαιολογη­θούν», αλλά ούτε μπορεί να δικαιολογη­θεί η κατ’ επανάληψη οικονομική επιβάρυνση των ίδιων προσώπων και επισημαίνο­υν πως οι λόγοι δημοσίου συμφέροντο­ς που επικαλέστη­κε το υπουργείο Οικονομικώ­ν για να δικαιολογή­σει τις περικοπές των συντάξεων, δηλαδή την επίτευξη των στόχων του μεσοπρόθεσ­μου προγράμματ­ος, «δεν αρκούν για να καταστήσου­ν συνταγματι­κά ανεκτές τις συγκεκριμέ­νες περικοπές».

Πλέον, στο υπουργείο Οικονομικώ­ν πρέπει να προσδιορίσ­ουν το δημοσιονομ­ικό κόστος αυτής της απόφασης, να εντοπίσουν ενδεχομένω­ς ισοδύναμα μέτρα, αλλά και τον τρόπο αποζημίωση­ς των εν λόγω συνταξιούχ­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece