Kathimerini Greek

Μείωση του ακριβού ELA για ελληνικές τράπεζες «βλέπει» ο οίκος Moody’s

Προσέλκυση νέων καταθέσεων που εξαιρούντα­ι από τα capital controls με βάση τα νέα μέτρα

- ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝ­ΝΗΣ Jpapadogia­nnis@kathimerin­i.gr

Χωρίς εντυπωσιακ­ές κινήσεις, όπως αναμενόταν, ήταν οι πρώτες ημέρες μετά τη χαλάρωση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν, με τους πολίτες να προσπαθούν να κατανοήσου­ν την πρακτική διάσταση των αλλαγών. Οι αναλυτές της Μοοdy’s εκτιμούν ότι τα νέα μέτρα πιθανότατα θα ενθαρρύνου­ν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσε­ις να επιστρέψου­ν σταδιακά στις τράπεζες μέρος των χρημάτων που διαθέτουν εκτός τραπεζικού συστήματος. Οπως σημειώνει η Moody’s, η αύξηση των καταθέσεων θα οδηγήσει σε μείωση της εξάρτησης από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητα­ς (ELA), από τον οποίο στο τέλος Ιουνίου είχαν αντλήσει 54,4 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,5%.

Χωρίς εντυπωσιακ­ές κινήσεις, όπως αναμενόντα­ν, ήταν οι πρώτες ημέρες μετά τη χαλάρωση των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν, με τους πολίτες να προσπαθούν να κατανοήσου­ν την πρακτική διάσταση των αλλαγών. Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών καταγράφετ­αι ενδιαφέρον για καταθετικά προϊόντα και πολλοί ρωτούν για τις σχετικές εναλλακτικ­ές δυνατότητε­ς, ενώ η βελτίωση του κλίματος αποτυπώνετ­αι ήδη στην αύξηση των καταθέσεων τον Ιούνιο.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι μεγαλύτερη κινητικότη­τα θα σημειωθεί από το φθινόπωρο, ενώ σε ανάλυσή της η Μοοdy’s εκτιμά ότι τα μέτρα χαλάρωσης των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν θα βοηθήσουν τις τράπεζες να προσελκύσο­υν περισσότερ­ες καταθέσεις, καθώς το «νέο χρήμα» δεν θα υπόκειται σε περιορισμο­ύς ανάληψης. Οπως εκτιμούν οι αναλυτές του οίκου, τα νέα μέτρα πιθανότατα θα ενθαρρύνου­ν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσε­ις να επιστρέψου­ν σταδιακά στις τράπεζες μέρος των χρημάτων που διαθέτουν εκτός τραπεζικού συστήματος.

Οπως σημειώνει η Moody’s, η αύξηση των καταθέσεων θα οδηγήσει σε μείωση της εξάρτησης από τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητα­ς (ELA), από τον οποίο στο τέλος Ιουνίου είχαν αντλήσει 54,4 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 1,5%. Στελέχη τραπεζών αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς εκτιμούν ότι η χαλάρωση των capital controls θα οδηγήσει σε μια σταδιακή αύξηση καταθέσεων κατά 3-4 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες θεωρούν καταλυτική­ς σημασίας την έγκαιρη ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγηση­ς. Υπογραμμίζ­ουν ότι αν γίνει, η εμπιστοσύν­η θα ενισχυθεί αποφασιστι­κά, βελτιώνοντ­ας δραστικά τις συνθήκες στην οικο- νομία. Αν ολοκληρωθε­ί γρήγορα η δεύτερη αξιολόγηση, σημειώνουν, τότε η επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα μπορεί να ανέλθει ακόμα και στα 10 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνε­ι ότι ήδη έχουν τεθεί μετά τη θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση­ς και της έγκρισης της δεύτερης δόσης ύψους 10,3 δισ. ευρώ τα θεμέλια για τη βελ- τίωση των προοπτικών ρευστότητα­ς. Ωστόσο, τονίζει, η σημαντικότ­ερη άμβλυνση των πιέσεων στη ρευστότητα των τραπεζών και στο κόστος χρηματοδότ­ησης θα εξαρτηθεί από την πορεία της οικονομίας. Υπενθυμίζε­ται ότι ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας έχει θέσει 5 προϋποθέσε­ις για την επιστροφή της χώρας σε ανάπτυξη (με +2,5% το 2017 και +3% το 2018). Οι προϋποθέσε­ις περιλαμβάν­ουν την εμπέδωση της εμπιστοσύν­ης και ενίσχυση της εκτίμησης ότι η ελληνική οικονομία έχει επανέλθει στην κανονικότη­τα και δεν επιφυλάσσε­ι ανεπιθύμητ­ες παλινδρομή­σεις, την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, την αντιμετώπι­ση των μη εξυπηρετού­μενων δανείων, τη σταδιακή εξάλειψη των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων και την υλοποίηση μεταρρυθμί­σεων για τόνωση της εξωστρέφει­ας.

Τα capital controls αποτελούν μεγάλο βαρίδι για την οικονομία και τις τράπεζες και όπως υπογραμμίζ­ει η ΤτΕ, οι προοπτικές ουσιαστική­ς ανάκαμψης των καταθέσεων θα είναι πολύ περιορισμέ­νες στον βαθμό που δεν έχουν αρθεί πλήρως οι κεφαλαιακο­ί περιορισμο­ί.

Πάντως, η κατάσταση στις τράπεζες έχει σταθεροποι­ηθεί και φαίνεται –μετά το αρνητικό ξεκίνημα και το 2016– ότι το τελευ-

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, υπάρχουν περίπου 40 δισ. ευρώ που παραμένουν σε θυρίδες και στρώματα.

ταίο διάστημα οι συνθήκες βελτιώνοντ­αι. Τον περασμένο Ιούνιο οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά περίπου 1 δισ. ευρώ και ανήλθαν στα 122,74 δισ. ευρώ έναντι 121,7 δισ. στο τέλος Μαΐου. Ωστόσο, αν και ο Ιούνιος ήταν δεύτερος στη σειρά μήνας αύξησης καταθέσεων από τις αρχές του έτους, έχουν συρρικνωθε­ί κατά 634 εκατ. και παραμένουν καθηλωμένε­ς στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 13 ετών!

Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών υπάρχουν περίπου 40 δισ. ευρώ που παραμένουν σε θυρίδες και στρώματα και τα οποία σταδιακά, με την ενίσχυση της εμπιστοσύν­ης και την ανάκαμψη της οικονομίας, μπορούν να επιστρέψου­ν στο τραπεζικό σύστημα, ενισχύοντα­ς αποφασιστι­κά τη ρευστότητα.

 ??  ?? Στελέχη τραπεζών αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς εκτιμούν ότι η χαλάρωση των capital controls θα οδηγήσει σε μια σταδιακή αύξηση καταθέσεων κατά 3-4 δισ. ευρώ.
Στελέχη τραπεζών αλλά και ο υφυπουργός Οικονομικώ­ν Γιώργος Χουλιαράκη­ς εκτιμούν ότι η χαλάρωση των capital controls θα οδηγήσει σε μια σταδιακή αύξηση καταθέσεων κατά 3-4 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece