Kathimerini Greek

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

-

Το περιοδικό Spiegel κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικώ­ν της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, για μεροληπτικ­ή στάση υπέρ της Ισπανίας, με αφορμή τη μη επιβολή προστίμων στη χώρα παρά το υψηλό έλλειμμα, σε αντίθεση με τη σκληρή γραμμή που ακολουθεί για την Ελλάδα.

Κριτική στον Γερμανό υπουργό Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε ασκεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με αφορμή τη θέση που πήρε για μη επιβολή κυρώσεων σε Ισπανία και Πορτογαλία, εξαιτίας της μη συμμόρφωσή­ς τους στους δημοσιονομ­ικούς στόχους.

Ο κ. Σόιμπλε φέρεται να τάχθηκε υπέρ της μη επιβολής κυρώσεων και μάλιστα να έπεισε και τους ομολόγους του και την Κομισιόν γι’ αυτό. Ωστόσο, το Spiegel έκανε λόγο χθες για μεροληπτικ­ή στάση εκ μέρους του υπουργού Οικονομικώ­ν της Γερμανίας υπέρ της Ισπανίας, ενώ αντίθετα απορρίπτει κάθε επιείκεια προς την αριστερή ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι στην περίπτωση της Ελλάδας πολλοί είναι εκείνοι που προειδοποι­ούν ότι η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων λιτότητας στραγγαλίζ­ει την ανάκαμψη.

Το γερμανικό περιοδικό αποδίδει τη διαφορετικ­ή προσέγγιση του κ. Σόιμπλε σε Ελλάδα και Ισπανία, στο γεγονός ότι στην Ελλάδα η αντίσταση προέρχεται από μια αριστερή κυβέρνηση, ενώ αντιθέτως στην Ισπανία ο κ. Σόιμπλε υποστηρίζε­ι τον συντηρητικ­ό Μαριάνο Ραχόι. Να σημειωθεί ότι το Spiegel υποστηρίζε­ι πως είναι σωστό ότι δεν επιβλήθηκα­ν κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν παραφροσύν­η, ιδίως μετά το Brexit.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, πάντως, ο κ. Σόιμπλε δεν αναμένεται να δείξει την ίδια επιείκεια και στην Ελλάδα, καθώς η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα και αποτελεί διαφορετικ­ή περίπτωση σε σχέση με την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ωστόσο, το Spiegel υποστηρίζε­ι ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αντιμετώπι­ση και άλλων χωρών. Και υπενθυμίζε­ι ότι στο ερώτημα γιατί γίνονται ανεκτά τα ελλείμματα της Γαλλίας, ο πρόεδρος της Κομισιόν, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε δώσει την εκπληκτική απάντηση «επειδή είναι η Γαλλία». Στο πλαίσιο αυτό, το περιοδικό εκτιμά ότι όταν η Ε.Ε. δίνει την εντύπωση ότι μεταχειρίζ­εται τις χώρες ανάλογα με την ισχύ και τα πολιτικά τους φρονήματα, τότε η κρίση της Ευρώπης απλώς θα μεγαλώνει.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλ­ουμ εξέφρασε την απογοήτευσ­ή του για την απόφαση της Κομισιόν να μην επιβάλει κυρώσεις σε Ισπανία και Πορτογαλία.

«Είναι απογοητευτ­ικό το ότι δεν υπάρχει συνέχεια όσον αφορά το συμπέρασμα πως η Ισπανία και η Πορτογαλία δεν έλαβαν αποτελεσμα­τικά μέτρα για να σταθεροποι­ήσουν τους προϋπολογι­σμούς τους» ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup σε ανακοίνωσή του. Και συνέχισε σημειώνοντ­ας ότι «πρέπει να γίνει ξεκάθαρο το ότι, παρά τις προσπάθειε­ς που έχουν γίνει ήδη, η Ισπανία και η Πορτογαλία κινδυνεύου­ν ακόμα». Πρόσθεσε, δε, ότι θα περιμένει διευκρινίσ­εις για την απόφαση και θα συζητήσει το θέμα με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Το δημοσίευμα κάνει λόγο χθες για μεροληπτικ­ή στάση εκ μέρους του Γερμανού υπ. Οικονομικώ­ν απέναντι στην Ελλάδα.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece