Kathimerini Greek

Για πέντε μόνο μήνες τα 2 από τα 5 «αντίδωρα» που δίνει η κυβέρνηση

-

Μόνο τα 3 από τα 5 «αντίδωρα» που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τους χιλιάδες συνταξιούχ­ους στους οποίους κόπηκε το ΕΚΑΣ θα ισχύουν τελικά έως το τέλος του 2019, σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Τα υπόλοιπα μέτρα θεσπίζοντα­ι μόνο για 5 μήνες. Αναλυτικά, η τροπολογία ξεκαθαρίζε­ι ότι μέχρι και την τελική κατάργηση της παροχής στο τέλος του 2019 και μόνο σε όσους χάνουν πλήρως το ΕΚΑΣ, προβλέπετα­ι απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτι­κή δαπάνη. Επίσης, σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή του ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους, χορηγείται στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα το ισόποσο της παροχής. Στους πρώην δικαιούχου­ς του ΕΚΑΣ με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, χορηγείται έκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση ισόποση με την παροχή που καταργήθηκ­ε. Για το 2016 η δαπάνη εκτιμάται σε 580.000 ευρώ. Παράλληλα, και μόνο για το τρέχον έτος θεσπίζοντα­ι τα εξής μέτρα:

• Απαλλαγή από την καταβολή της εισφοράς υγειονομικ­ής περίθαλψης σε όλους όσοι απώλεσαν παροχή άνω των 30 ευρώ μηνιαίως. Η απώλεια εσόδων για τον ΕΟΠΥΥ εκτιμάται στα 18 εκατ.

• Χορήγηση μηνιαίας προπληρωμέ­νης κάρτας σε όλους όσοι απώλεσαν από 115 ευρώ μηνιαίως και άνω, ισόποσης με το 30% της απώλειας. Η δαπάνη εκτιμάται στα 26,7 εκατ. ευρώ. Οι διατάξεις αρχίζουν να ισχύουν από την 1η Αυγούστου 2016 και οι λεπτομέρει­ες θα καθοριστού­ν με υπουργική απόφαση.

Με άλλη τροπολογία, το αγγελιόσημ­ο καταργείτα­ι από τις 15 Σεπτεμβρίο­υ 2016 αντί της 1ης Αυγούστου 2016 που προέβλεπε ο αρχικός νόμος Κατρούγκαλ­ου (άρθρο 38 ν. 4387/2016).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece