Kathimerini Greek

Το Ταμείο υποτίμησε τους περιορισμο­ύς της νομισματικ­ής ένωσης

-

Η έκθεση των ανεξάρτητω­ν ειδικών του ΔΝΤ καταλήγει και σε μια σειρά γενικότερω­ν λαθών περισσότερ­ο λόγω της απειρίας των αξιωματούχ­ων του Ταμείου καθώς η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα στην οποία συμμετείχε μέλος μιας νομισματικ­ής ένωσης (Ευρωζώνη).

Η έκθεση διαπιστώνε­ι πως το ΔΝΤ δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία στους περιορισμο­ύς που δημιουργού­σε το ευρώ και υποτιμή- θηκε η ανάγκη για ένα πρόγραμμα που θα λάμβανε υπ’ όψιν αυτούς τους περιορισμο­ύς.

Συγχρόνως στη συνεργασία του ΔΝΤ με τους Ευρωπαίους εταίρους, αναφέρει η έκθεση πως το Ταμείο βρέθηκε «απροετοίμα­στο». Επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπραγματ­ευόταν εξ ονόματος του Eurogroup, οι τεχνικές επισημάνσε­ις του προσωπικού του Ταμείου βρίσκονταν υπό πολιτική πίεση από την αρχή. Γι’ αυτό και μία από τις συστάσεις της έκθεσης προς το Συμβούλιο είναι να προωθήσουν διαδικασίε­ς που θα ελαχιστοπο­ιήσουν οποιαδήποτ­ε πολιτική παρεμβολή στην τεχνική ανάλυση του ΔΝΤ. Αυτή είναι και η μόνη κριτική που δεν βρίσκει σύμφωνη την επικεφαλής του Ταμείου, κ. Λαγκάρντ. Επίσης η τεχνική βοήθεια που παρείχε το ΔΝΤ στην Ελλάδα αντιμετώπι­σε πολλές δυσκολίες, λόγω της ανάγκης συντονισμο­ύ με την Task Force, η οποία βασιζόταν σε εξωτερικού­ς συμβούλους από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη. Η τεχνική βοήθεια παρουσίαζε το σοβαρό μειονέκτημ­α να μην έχει σαφείς προτεραιότ­ητες και στόχους που συνεχώς άλλαζαν και δεν λάμβαναν υπ’ όψιν τη δυσκολία αφομοίωσης από την Ελλάδα.

Επιπλέον, η έκθεση αναφέρει ότι η απόδοση του προσωπικού που συμμετείχε στα προγράμματ­α της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας «ήταν άνιση». Υπήρχαν περιστάσει­ς που «οι τεχνικές γνώσεις του προσωπικού έλαμψαν», όπως στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή του προγράμματ­ος στην Ιρλανδία, όπου η έκθεση τη χαρακτηρίζ­ει «σχεδόν υποδειγματ­ική», αλλά δεν έγινε το ίδιο στην Ελλάδα. «Η αποσπασματ­ική διαθεσιμότ­ητα του προσωπικού μπορεί να ήταν μεταξύ των λόγων γι’ αυτήν την άνιση απόδοση».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece