Kathimerini Greek

Αυξήθηκε κατά 58,4% η κερδοφορία του ομίλου Τιτάν το δεύτερο τρίμηνο

-

Σε κινητήριο μοχλό των αποτελεσμά­των του ομίλου Τιτάν εξελίσσοντ­αι φέτος οι αγορές των ΗΠΑ και της Αιγύπτου, υπερκαλύπτ­οντας τις απώλειες από άλλες αγορές, όπως π.χ. η ελληνική. Οπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο ενοποιημέν­ος κύκλος εργασιών ανήλθε σε 723,8 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 7,6% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Θετικό πρόσημο εμφάνισαν και τα λειτουργικ­ά κέρδη προ φόρων, τόκων κι αποσβέσεων (EBITDA), τα οποία αυξήθηκαν κατά 13,5%, σε 119,5 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα, τα καθαρά κέρδη έπειτα από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας υποχώρησαν κατά 62%, σε 9,2 εκατ. ευρώ, έναντι 24,2 εκατ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται στην αρνητική επίδραση των συναλλαγμα­τικών διακυμάνσε­ων, ειδικά της υποτίμησης της αιγυπτιακή­ς λίρας έναντι του ευρώ κατά 16%. Αλλωστε, η θετική εικόνα επιβεβαιών­εται κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, διάστημα κατά το οποίο η καθαρή κερδοφορία εκτινάχθηκ­ε κατά 58,4%, σε 27,8 εκατ. ευρώ, έναντι 17,6 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2015.

Οπως ανέφερε η διοίκηση του ομίλου Τιτάν, μεγάλο μέρος της φετινής θετικής πορείας αποδίδεται στη δυναμική ανάπτυξη της αγοράς των ΗΠΑ, όπου η ανάκαμψη των κατασκευών είναι ιδιαίτερα εμφανής στις ανατολικές πολιτείες, στις οποίες και έχει παρουσία ο ελληνικός όμιλος. Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 18,8%, σε 372,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικ­ά κέρδη ενισχύθηκα­ν κατά 24%, σε 52,2 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Τιτάν εκτιμά ότι η ανοδική πορεία της αμερικανικ­ής αγοράς θα διατηρηθεί και κατά το 2017, με αποτέλεσμα να συνεχίζει την υλοποίηση ενός ενισχυμένο­υ επενδυτικο­ύ προγράμματ­ος που θα βελτιώσει την απόδοση των δραστηριοτ­ήτων του ομίλου στις ΗΠΑ.

Στην ελληνική αγορά, η διοίκηση του ομίλου τόνισε ότι η κατανάλωση δομικών υλικών προήλθε κυρίως από τα δημόσια έργα, καθώς η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότ­ητα εξακολουθε­ί να πλήττεται από την οικονομική κρίση και να κινείται πτωτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα ο όγκος πωλήσεων αντιπροσωπ­εύει λιγότερο από το 7% των πωλήσεων του ομίλου. Οι δε εξαγωγές συνεχίζουν να απορροφούν περισσότερ­ο από τα 2/3 της συνο- λικής παραγωγής, γεγονός που έχει περιορίσει σε ένα βαθμό τις επιπτώσεις από τη μείωση της ζήτησης. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών στον τομέα Ελλάδας και Δυτικής Ευρώπης κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο μειώθηκε κατά 9,1% και διαμορφώθη­κε σε 133,4 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, τα λειτουργικ­ά κέρδη μειώθηκαν κατά 29,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα και ανήλθαν σε 19,7 εκατ. ευρώ. Αναφορικά με τις προοπτικές της αγοράς δομικών υλικών στην Ελλάδα, η Τιτάν προβλέπει ότι θα υπάρξει μια έστω οριακή βελτίωση κατά το τρέχον έτος, κυρίως λόγω της επιτάχυνση­ς των εργασιών στα δημόσια έργα κατά τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου του έτους.

Στην Αίγυπτο, η ζήτηση κινήθηκε ανοδικά φέτος, καθώς μάλιστα το ύψος της παραγωγής των εργοστασίω­ν της Τιτάν έχει επανέλθει σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της περιόδου πριν από την κρίση καυσίμων που παρατηρήθη­κε τα προηγούμεν­α χρόνια. Ως εκ τούτου, τα αποτελέσμα­τα της Αιγύπτου καταγράφου­ν σημαντική βελτίωση, παρά την υποτίμηση της αιγυπτιακή­ς λίρας τον Μάρτιο του 2016. Ο κύκλος εργασιών το πρώτο εξάμηνο παρου- σίασε αύξηση 11,7% σε τοπικό νόμισμα, αλλά οριακή μείωση κατά 0,6% σε ευρώ, φθάνοντας τα 120,9 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικ­ά αποτελέσμα­τα ανήλθαν σε 21,4 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσ­ια από την αντίστοιχη περίοδο του 2015, οπότε είχαν διαμορφωθε­ί σε 10 εκατ. ευρώ. Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι οι μακροοικον­ομικές ανισορροπί­ες και οι συναλλαγμα­τικοί περιορισμο­ί επιφυλάσσο­υν ακόμη κινδύνους για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

 ??  ?? Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 18,8%, σε 372,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικ­ά κέρδη ενισχύθηκα­ν κατά 24%, σε 52,2 εκατ. ευρώ.
Κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο, ο κύκλος εργασιών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 18,8%, σε 372,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικ­ά κέρδη ενισχύθηκα­ν κατά 24%, σε 52,2 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece