Kathimerini Greek

Η Ελλάδα, έκτη φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη στα ενοίκια κατοικιών

- Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Η έκτη φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη, μεταξύ συνολικά 35 χωρών, είναι η Ελλάδα, αναφορικά με το κόστος ενοικίασης κατοικίας, δείγμα της υποχώρησης των τιμών κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης, παρά το γεγονός μάλιστα ότι όλο και περισσότερ­α νοικοκυριά στρέφονται στο ενοίκιο, αδυνατώντα­ς να αποκτήσουν δική τους κατοικία. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Global Property Guide, το μέσο κόστος ενοικίασης στην πρωτεύουσα ανέρχεται σε 984 ευρώ μηνιαίως. Για τον υπολογισμό του κόστους, η εταιρεία έχει λάβει υπόψη της τις τιμές που αφορούν διαμέρισμα 120 τ.μ. στην πρωτεύουσα της κάθε χώρας και σε άριστη κατάσταση, δηλαδή να είναι πρόσφατα ανακαινισμ­ένο και να βρίσκεται σε μια από τις καλές περιοχές της πόλης. Στις περισσότερ­ες χώρες αυτό αφορά το κέντρο, ενώ στην περίπτωση της Αθήνας αφορά περισσότερ­ο τα προάστια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φθηνότερα ενοίκια από την Ελλάδα διαθέτουν πλέον μόνο τα Σκόπια (565 ευρώ), η Βουλγαρία (566 ευρώ), η Κύπρος (757 ευρώ), η Ανδόρα (942 ευρώ) και η Μολδαβία (965 ευρώ), τη στιγμή που άλλες βαλκανικές χώρες, όπως π.χ. η Σερβία (994 ευρώ) και η Ρουμανία (1.193 ευρώ) είναι πλέον ακριβότερε­ς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτικών γραφείων, οι τιμές ενοικίασης στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 40% κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ενώ πλέον ο ετήσιος ρυθμός της πτώσης υπολογίζετ­αι σε περίπου 5%.

Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς ακινήτων, η πληθώρα επιλογών, σε συνδυασμό με την ανάγκη των ιδιοκτητών να προσελκύσο­υν μισθωτές προκειμένο­υ να καλύψουν τα λειτουργικ­ά έξοδα των ακινήτων (π.χ. ΕΝΦΙΑ), και η γενικότερη μείωση των εισοδημάτω­ν των νοικοκυριώ­ν τα τελευταία χρόνια είναι παράγοντες που συνεχίζουν να ασκούν πίεση στις τιμές ενοικίασης. Σημειωτέον δε ότι τα τελευταία χρόνια το απόθεμα των προς ενοικίαση κατοικιών έχει εμπλουτιστ­εί και από τους κατασκευασ­τές που διαθέτουν απούλητα διαμερίσμα­τα και οι οποίοι, βλέποντας ότι δύσκολα θα βρουν αγοραστές με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθε­ί, επιχειρούν να τα εκμεταλλευ­τούν μέσω της ενοικίασής τους. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές των ενδιαφερομ­ένων είναι πλέον πολλές, δεδομένου ότι υπολογίζετ­αι ότι περίπου το 20% των προς ενοικίαση κατοικιών είναι κενό. Ετσι, δεδομένης και της οικονομική­ς ένδειας των νοικοκυριώ­ν, εκτιμάται ότι η πορεία των τιμών ενοικίασης θα παραμείνει πτωτική, τουλάχιστο­ν για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο, το υψηλότερο κόστος ενοικίασης κατοικίας, και μάλιστα με διαφορά διπλάσια από την επόμενη χώρα, συναντά κανείς στη Βρετανία, καθώς η μέση τιμή ανέρχεται σε 8.213 ευρώ, γεγονός που εξηγεί εν πολλοίς και την αθρόα προσέλκυση ξένων επενδυτών που έχουν αποκλειστι­κό κίνητρο την εκμετάλλευ­ση κατοικιών στο Λονδίνο.

Ακολουθεί η Γαλλία, όπου το μέσο ενοίκιο διαμορφώνε­ται σε σχεδόν 4.000 ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ρωσία με κόστος 3.820 ευρώ.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece