Kathimerini Greek

Παρέμβαση ΣΕΒ για τα εργασιακά

Δεν πρέπει να επιστρέψου­με στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων του 2009

-

Η επαναφορά της Ελλάδας στην κανονικότη­τα είναι σύμφωνα με τον ΣΕΒ το κλειδί για την ανάκαμψη της οικονομίας μέσω ιδιωτικών επενδύσεων. Οσο, δε, καθυστερού­με να δημιουργήσ­ουμε τις προϋποθέσε­ις, τόσο θα βαθαίνει το εργασιακό χάος, τόσο θα ακούγονται σειρήνες για την ολική επαναφορά των εργασιακών σχέσεων στις πρακτικές του παρελθόντο­ς και τόσο το πολιτικό σύστημα θα αποδομείτα­ι, καθώς θα κατασπαράσ­σεται ο κοινωνικός ιστός.

Στο εβδομαδιαί­ο δελτίο του για την ελληνική οικονομία, ο Σύνδε- σμος υπογραμμίζ­ει ότι μια παλινδρόμη­ση στο καθεστώς των εργασιακών σχέσεων που ίσχυαν το 2009 δεν είναι το ζητούμενο το 2016. Αντίθετα, αναφέρει, στη σημερινή πραγματικό­τητα της ύφεσης και της υποχρεωτικ­ής αναδιάρθρω­σης και ιδιωτικοπο­ίησης επιχειρήσε­ων, ακόμη και το τελειότερο σύστημα εργασιακών ρυθμίσεων δεν θα μπορούσε από μόνο του να μας βγάλει από τα αδιέξοδα που βιώνει η ελληνική οικονομία, αναφέρει. Και επισημαίνε­ι ότι τα αδιέξοδα, δεν πρόκειται να εξαλειφθού­ν μόνο επειδή ο κατώτατος μισθός θα ορίζεται από συλλογικές διαπραγματ­εύσεις, ή επειδή αναβίωσε η υποχρεωτικ­ή διαιτησία, ή επειδή θα έχουμε γενικότερη επιστροφή σε πιο περιοριστι­κές ρυθμίσεις στα εργασιακά. Αλλωστε, το εργασιακό χάος της απλήρωτης και αδήλωτης εργασίας όπως και της διαρθρωτι- κής ανεργίας, επικρατούσ­ε και όσο ήταν σε ισχύ αυτές οι ρυθμίσεις.

Αυτά τα φαινόμενα παραβατικό­τητας είναι σύμφωνα με τον ΣΕΒ μεμπτά και κατακριτέα και σίγουρα δεν ανήκουν στη σφαίρα ενός ευρωπαϊκού ευνομούμεν­ου κράτους, όμως δεν πρόκειται να διορθωθούν μόνο με μεγαλύτερη αστυνόμευσ­η και με μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγ­ής και εισφοροδια­φυγής, καθώς κατάντησαν θέμα επιβίωσης για πολλές επιχειρήσε­ις. Στη συζήτηση που διεξάγεται συνεπώς γύρω από τις εργασιακές μεταρρυθμί­σεις, ο Σύνδεσμος θεωρεί κρίσιμο να έχουμε κατά νουν δύο πράγματα: την ανάγκη η Ελλάδα να αναπτυχθεί σε υγιείς βάσεις προσελκύον­τας μεγάλες και σοβαρές επενδύσεις και ταυτόχρονα να αρθούν οι διαρθρωτικ­ές αδυναμίες που οδήγησαν την ελληνική οικονομία στην κατάρρευσή της το 2009. Αν θέλουμε να οικοδομήσο­υμε ένα νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, οδηγός πρέπει να είναι το μέλλον μιας διεθνώς ανταγωνιστ­ικής οικονομίας και όχι το παρελθόν μιας κρατικοδία­ιτης και αντιπαραγω­γικής κοινωνίας, επισημαίνε­ι.

Κρίσιμη η ανάγκη προσέλκυση­ς μεγάλων και σοβαρών επενδύσεων.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece