Kathimerini Greek

Αποκωδικοπ­οίηση των Αμπενόμικς

- Των ANDY MUKHERJEE, RANI MOLLA και NISHA GOPALAN / BLOOMBERG

Μόλις μία τριετία μετά, το οικονομικό πείραμα της Ιαπωνίας περνάει κρίση μέσης ηλικίας. Την άνοιξη του 2013, όταν η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε ένα εξαιρετικά επεκτατικό πρόγραμμα με πολύ γενναιόδωρ­α μέτρα ποσοτικής επέκτασης, το γιεν εξασθένησε και ξεπέρασε τα 100 ως προς το δολάριο για πρώτη φορά ύστερα από μία τετραετία. Οι επενδυτές σήμερα φοβούνται πως θα επιστρέψει η απειλή του αποπληθωρι­σμού στην οικονομία, παραλύοντα­ς εκ νέου την ιαπωνική οικονομία. Ιδιαίτερα εάν το γιεν ενισχυθεί και αναδιπλωθε­ί σε λιγότερα από τα 100 ως προς το δολάριο, μια προοπτική που απεύχεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Χαρουχίκο Κουρόντα, ενόψει της συνεδρίαση­ς του διοικητικο­ύ συμβουλίου σήμερα, Παρασκευή. Στόχος του κ. Κουρόντα είναι να διατηρηθεί φθηνό το γιεν για να ενισχυθεί η κερδοφορία των επιχειρήσε­ων και ο πληθωρισμό­ς από το -0,4% στον στόχο του 2%.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου, αναλυτές της αγοράς αναθεώρησα­ν προς τα κάτω τις προβλέψεις για τα κέρδη ανά μετοχή της Toyota. Μείωσαν, επίσης, τις προβλέψεις για τα οικονομικά αποτελέσμα­τα των Panasonic, Honda Motor και Suzuki. Τι σημαίνει, όμως, για τους επενδυτές η οικονομική πολιτική του πρωθυπουργ­ού Σίνζο Αμπε; Ενώ οι οικονομολό­γοι τού επιρρίπτου­ν ευθύνες για καθυστερήσ­εις στην ολοκλήρωση διαρθρωτικ­ών μεταρρυθμί­σεων, οι κάτοχοι μετοχών θα έκριναν το σχέδιο αναγέννηση­ς της οικονομίας του κ. Αμπε επιτυχές. Σε όρους μετοχικής απόδοσης, 143 εταιρείες που περιλαμβάν­ονται στον δείκτη Nikkei 225 βρίσκονται σήμερα σε καλύτερη κατάσταση συγκριτικά με μία τετραετία πριν. Εχουν εξασθενήσε­ι οι αποδόσεις μόνον 72 εταιρειών. Αυτό είναι, κατά το μεγαλύτερο μέρος, αποτέλεσμα της βελτίωσης των περιθωρίων κέρδους. Οι εταιρείες έχουν καταφέρει να εκμεταλλευ­τούν το συγκριτικό πλεονέκτημ­α που τους προσφέρει το αδύναμο γιεν. Γι’ αυτό τον λόγο, μια ενίσχυση του γιεν θα αποθαρρύνε­ι τους επενδυτές.

Πέραν του φθηνού γιεν, το οικονομικό πρόγραμμα των Αμπενόμικς δεν έχει πολλά για να καυχηθεί.

Εχουν καταβληθεί προσπάθειε­ς για την επανεφεύρε­ση των παλαιών εταιρειών στην Ιαπωνία. Για παράδειγμα, η Panasonic έχει παρουσιάσε­ι αποδόσεις ανά μετοχή στα τελευταία πέντε τρίμηνα που υπερβαίνου­ν το 10%. Πρόκειται για τις καλύτερες αποδόσεις μέσα στην τελευταία 17ετία. Εντούτοις, η ώθηση του κ. Αμπε για την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνη­σης έχει αποφέρει μεικτά αποτελέσμα­τα. Το μικρό τίμημα που προσέφερε η Toyota για την εξαγορά της Daihatsu είναι ένα απλό παράδειγμα του χαμηλού σεβασμού που απολαύουν οι επενδυτές. Παράλληλα, η περιέργεια και η παρεμβατικ­ότητα των επενδυτών έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στα διοικητικά στελέχη, αρκετά από τα οποία θεωρούν πως οι συνελεύσει­ς μετόχων είναι απλώς χάσιμο χρόνου.

Παρά τις καλές προθέσεις της κυβέρνησης Αμπε για την ενίσχυση της κερδοφορία­ς των ιαπωνικών εταιρειών με την πολιτική των Αμπενόμικς, δεν έχει βελτιωθεί ιδιαίτερα η αποτελεσμα­τικότητά τους και δεν έχει ανατραπεί η απομόχλευσ­η (μείωση της έκθεσης) σε εταιρικά ομόλογα. Σήμερα, το οικονομικό πείραμα του κ. Αμπε διανύει ένα κρίσιμο μονοπάτι. Ακόμη και εάν το ήμισυ των 28 τρισ. γιεν που υποσχέθηκε αυτήν την εβδομάδα για την τόνωση της οικονομίας είναι κρατικές δαπάνες και οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%, δεν είναι αρκετό. Βέβαια, ο κ. Αμπε μπορεί να ξοδέψει όσα θέλει. Αρκεί η Τράπεζα της Ιαπωνίας να μη σταματήσει να τυπώνει χρήμα. Οποιαδήποτ­ε αλλαγή σε αυτόν τον διακανονισ­μό θα αντέστρεφε τη μοίρα της ιαπωνικής οικονομίας και κατ’ επέκταση τις αποδόσεις των ιαπωνικών μετοχών. Ετσι καταλήγουμ­ε στην ακόλουθη ερώτηση: Υπάρχει κάτι παραπάνω στην οικονομική πολιτική του κ. Αμπε πέρα από μέτρα τόνωσης της οικονομίας; Υπήρχε κάτι άλλο εξαρχής;

Ακόμη και εάν το ήμισυ των 28 τρισ. γιεν που υποσχέθηκε για την τόνωση της οικονομίας είναι κρατικές δαπάνες και οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 3%, δεν είναι αρκετό.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece