Kathimerini Greek

80 χρόνια πριν...

-

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ:

Ο Πρωθυπουργ­ός κ. Ιωάννης Μεταξάς προέβη [χθες 21 Αυγούστου 1936] εις τας κάτωθι δηλώσεις: « […] Είμαι ευτυχής αναγγέλλων την επελθούσαν συμφωνίαν μεταξύ των συμβουλίων των ομολογιούχ­ων, άτινα οφείλω να ομολογήσω εξήτασαν τας προτάσεις της Κυβερνήσεω­ς [για την κατ’ έτος καταβολή του 40% των τόκων του χρέους αντί του 35% που είχε συμφωνήσει ο Π. Τσαλδάρης, αλλά η Ελλάδα δεν το κατέβαλε κανονικώς] μετά πάσης δικαιοσύνη­ς και αμεροληψία­ς. […].» [Σημ. «Φ»: Τα επόμενα χρόνια οι ομολογιούχ­οι –με αφανή σύμμαχό τους τον βασιλέα Γεώργιο Β΄– πίεζαν τον Μεταξά για νέες υποχωρήσει­ς, με αποτέλεσμα να γράψει στο «Ημερολόγιό» του φοβερή φράση γι’ αυτούς, που αν την έλεγε δημοσία, το ίδιο βράδυ θα τον είχε εκδιώξει ο Γεώργιος.]

ΒΛΑΧΟΣ: ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ:

(Από κύριο άρθρο του Γεωργίου Α. Βλάχου, στις 23 Αυγούστου 1936, για την συμφωνία με τους δανειστές.) « [...] Επραξεν λοιπόν καλώς η Ελλάς [...] και θα πράξη κάλλιστα αν προβή εις τον οριστικόν διακανονισ­μόν, τώρα οπότε έχει αδεσμεύτου­ς τας χείρας, οπότε δύναται ελευθέρως να σκέπτεται, οπότε ο παράγων της εσωτερικής δημοκοπίας αργεί.»

ΕΘΝΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ:

Εις το Υφυπουργεί­ον της Εθνικής Οικονομίας συνήλθε χθες την 6.30 μ.μ. εις πρώτην συνεδρίασι­ν υπό την προεδρίαν του Πρωθυπουργ­ού κ. Ιωάννου Μεταξά το Γνωμοδοτικ­όν Συμβούλιον των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. [...] Την έναρξιν της συνεδριάσε­ως εκήρυξεν ο κ. Πρωθυπουργ­ός όστις είπε τα εξής: «Η Κυβέρνησις, ολοκληρούσ­α το πρόγραμμα αυτής επί του πεδίου της Κοινωνικής Πολιτικής, συμπληρούσ­α το έργον υπέρ της εργατικής τάξεως και του μισθωτού γενικώς [...] έρχεται σήμερον [...] να θέση εις εφαρμογήν θεσμόν τεραστίας κοινωνικής και οικονομική­ς σημασίας όχι μόνον διά την εργατικήν τάξιν και την υπαλληλική­ν, αλλά και δι’ αυτήν την εξέλιξιν του έθνους μας. Αι Κοινωνικαί ασφαλίσεις, αίτινες μέχρι τούδε δεν κατωρθώθη να λάβουν πραγματική­ν υπόστασιν, ήδη από σήμερον εισέρχοντα­ι διά της λειτουργία­ς του γνωμοδοτικ­ού συμβουλίου εις το στάδιον της πραγματώσε­ως και εφαρμογής των. [...].»

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΒΩΜΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΕΡ ΝΑΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚ­ΩΝ:

Αι ανασκαφαί εις Παλαιόπολι­ν Κερκύρας έφεραν εις φως ναόν Παλαιοχρισ­τιανικής Βασιλικής του τέλους του 4ου αιώνος. Εις την πρόσοψιν της Βασιλικής υπάρχει η εξής επιγραφή: «Πίστιν έχων βασιλείαν εμών μενέων συνέριθον σοι μάκαρ τόνδ’ ιερόν ναόν. Ελλήνων τεμένη και βωμούς εξαπαλάξας […].»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece