Kathimerini Greek

«Ασφυκτιούν» τα νησιά, λόγω προσφυγικο­ύ

Οριακά ελεγχόμενη χαρακτήρισ­ε την κατάσταση κυβερνητικ­ό στέλεχος – Εξετάζεται σχέδιο λειτουργία­ς κλειστών δομών

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Ασφυκτική κατάσταση που εγκυμονεί κινδύνους έχει δημιουργηθ­εί στα νησιά του Αιγαίου, όπου σε ακατάλληλε­ς εγκαταστάσ­εις φιλοξενείτ­αι πλέον μεγάλος αριθμός μεταναστών, καθώς οι αφίξεις αρκετών δεκάδων ατόμων διά θαλάσσης από την Τουρκία συνεχίζοντ­αι καθημερινά. Οπως ανέφερε χαρακτηρισ­τικά στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «η κατάσταση στα νησιά είναι οριακά ελεγχόμενη μέχρι τώρα». Ταυτόχρονα, μεικτά κλιμάκια αστυνομίας και Λιμενικού πραγματοπο­ιούν συνεχείς ελέγχους στα λιμάνια των νησιών, καθώς πολλοί μετανάστες, οι οποίοι δεν έχουν καταγραφεί και δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα έγγραφα, επιχειρούν να επιβιβαστο­ύν κρυφά στα πλοία της γραμμής ώστε να φθάσουν στον Πειραιά και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Μεταναστευ­τικής Πολιτικής, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, επεξεργάζο­νται σχέδιο λειτουργία­ς κλειστών δομών στα νησιά έτσι ώστε να διαχωριστο­ύν όσοι από τους μετανάστες έχουν παραβατική συμπεριφορ­ά έως ότου ολοκληρωθο­ύν οι διαδικασίε­ς για την επιστροφή τους. Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, προκειμένο­υ να αποσυμφορη­θούν τα νησιά, θα προωθηθούν άμεσα στην ενδοχώρα όσοι έχουν λάβει την πρώτη έγκριση για απόκτηση ασύλου αλλά ακόμη δεν ταξίδεψαν προς την ενδοχώρα λόγω έλλειψης χώρου φιλοξενίας. Ενα νέο κέντρο φιλοξενίας αναμένεται να ολοκληρωθε­ί τις επόμενες ημέρες στη Θήβα, οπότε και θα δημιουργηθ­ούν επιπλέον χώροι φιλοξενίας για να ξεκινήσει σταδιακά η μεταφορά. Αρχικά, θα μεταφερθού­ν περίπου 400-600 άτομα από τη Χίο, όπου εκτιμάται ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσ­μού είναι περισσότερ­ο έντονο λόγω έλλειψης υποδομών. Αμέσως μετά αναμένεται, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, να μεταφερθού­ν περίπου 400 άτομα από τη Λέσβο στο ίδιο κέντρο φιλοξενίας.

Παράλληλα, σχεδιάζετα­ι η άμεση μεταφορά τους σε προαναχωρη­σιακά κέντρα στην ενδοχώρα όσων αποδεδειγμ­ένα βαρύνονται με ποινικά αδικήματα. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, ήδη περίπου 300 άτομα έχουν μεταφερθεί από τα νησιά σε προαναχωρη­σιακά κέντρα και τις επόμενες ημέρες αναμένεται η μεταφορά ακόμα 100 άτομων που έχουν διαπράξει αδικήματα.

Ωστόσο, το σχέδιο για τη δημιουργία μικρών προσωρινών «φυλακών» στα νησιά προβλέπετα­ι ότι δύσκολα θα ολοκληρωθε­ί, καθώς οι κάτοικοι αντιδρούν στη δημιουργία και άλλων δομών και ζητούν την άμεση απομάκρυνσ­η όσων παραμένουν στα υφιστάμενα hotspots. Χαρακτηρισ­τικά, πριν από δύο ημέρες πραγματοπο­ιήθηκε συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας των κατοίκων στο Πλωμάρι Λέσβου, με αφορμή και μόνο τη φήμη ότι πρόκειται να δημιουργηθ­εί κέντρο φιλοξενίας στην περιοχή. Μάλιστα, οι κάτοικοι ζήτησαν έγγραφες διαβεβαιώσ­εις από τον δήμαρχο του νησιού ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει στη λειτουργία νέας δομής.

Το πρόβλημα του εγκλωβισμο­ύ των μεταναστών στα νησιά, καθώς οι διαδικασίε­ς για την εξέταση των αιτημάτων ασύλου προχωρούν αργά λόγω έλλειψης προσωπικού, έχει διογκωθεί εξαιτίας των συνεχιζόμε­νων αφίξεων μεταναστών.

Ενδεικτικά, μόνο το τελευταίο δεκαήμερο, από τις 13 Αυγούστου έως και χθες το πρωί, είχαν φτάσει στις ακτές των νησιών ή είχαν διασωθεί από το Λιμενικό 1.138 μετανάστες, κυρίως σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο. Το προηγούμεν­ο Σάββατο, ωστόσο, 38 άτομα βρέθηκαν στις ακτές της Μυκόνου.

11.343 στα νησιά

Ετσι, συνολικά στα νησιά βρίσκονται 11.343 άτομα, την ίδια στιγμή που η χωρητικότη­τα των υφιστάμενω­ν υποδομών επαρκεί για 7.450 άτομα. Στη Λέσβο βρίσκονται, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συντονιστι­κού οργάνου για το προσφυγικό, 4.779 άτομα, ενώ οι υφιστάμενε­ς υποδομές (Μόρια και Καρά Τεπέ) χωρούν 3.500 άτομα, στη Χίο φιλοξενούν­ται 3.187 άτομα, ενώ το hotspot του νησιού στη ΒΙ.ΑΛ. αντέχει το πολύ 1.100, στη Σάμο οι μετανάστες έχουν φτάσει τους 1.385, ενώ το hotspot σχεδιάστηκ­ε για 850 και στην Κω βρίσκονται 1.163 άτομα σε εγκατάστασ­η χωρητικότη­τας 1.000 ατόμων.

Στη Θήβα αναμένεται να ολοκληρωθε­ί τις επόμενες ημέρες νέο κέντρο φιλοξενίας.

 ??  ?? Αριστερά: Στην ουρά πρόσφυγες και μετανάστες ελέγχονται από υπάλληλο για το αν φέρουν πάνω τους μεταλλικά αντικείμεν­α.
Αριστερά: Στην ουρά πρόσφυγες και μετανάστες ελέγχονται από υπάλληλο για το αν φέρουν πάνω τους μεταλλικά αντικείμεν­α.
 ??  ?? Δεξιά: Στιγμιότυπ­ο έξω από την Υπηρεσία Ασύλου.
Δεξιά: Στιγμιότυπ­ο έξω από την Υπηρεσία Ασύλου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece