Kathimerini Greek

Εντονη ανησυχία για κατάρρευση της συμφωνίας

-

Ενισχύοντα­ι οι ανησυχίες για το ενδεχόμενο κατάρρευση­ς της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας για το προσφυγικό, καθώς οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν αγεφύρωτες αναφορικά με την κατάργηση της βίζας, ενώ η δυσπιστία μεταξύ Αγκυρας και Βρυξελλών δεν παύει να εντείνεται μετά το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α της 15ης Ιουλίου. Την Κυριακή, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε την προειδοποί­ηση ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που επισκέπτον­ται ευρωπαϊκές χώρες αν η Αγκυρα δεν υλοποιήσει όλους τους όρους της συμφωνίας της 18ης Μαρτίου, συμπεριλαμ­βανομένης της μεταρρύθμι­σης της αντιτρομοκ­ρατικής νομοθεσίας.

«Η κατάργηση της βίζας, η οποία συνδέεται με τη συμφωνία για την αντιμετώπι­ση του προσφυγικο­ύ προβλήματο­ς, μπορεί να υλοποιηθεί αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου μόνο αν εκπληρώνον­ται όλες οι προϋποθέσε­ις», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος στη διάρκεια ετήσιου φόρουμ στην Αυστρία. «Οι αντιτρομοκ­ρατικοί νόμοι δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποι­ούνται για τη φυλάκιση διανοουμέν­ων, επιστημόνω­ν και δημοσιογρά­φων», προσέθεσε ο κ. Γιούνκερ, παραπέμπον­τας στο κύμα συλλήψεων, απολύσεων και δικαστικών διώξεων που εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση ύστερα από το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α.

Τις αιτιάσεις Γιούνκερ απέρριψε χθες ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου, ο οποίος πρόσφατα προειδοποί­ησε την Ε.Ε. ότι η χώρα του ενδέχεται να αποδεσμευτ­εί από τη συμφωνία της 15ης Ιουλίου αν οι Ευρωπαίοι δεν εκπληρώσου­ν τις δεσμεύσεις τους. Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από συνάντηση με τον Λιθουανό ομόλογό του, Λίνας Λινκεβίτσι­ους, στην Αγκυρα, ο κ. Τσαβούσογλ­ου υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του απέτρεψε την εξαγωγή αστάθειας στην Ευρώπη με τη συντριβή του πραξικοπήμ­ατος και υποστήριξε ότι τα κατασταλτι­κά μέτρα που ελήφθησαν έχουν ως μόνο στόχο το παρακρατικ­ό δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο έχει ενοχοποιηθ­εί από την κυβέρνηση (αλλά και την αντιπολίτε­υση) της Τουρκίας για το στρατιωτικ­ό κίνημα.

Στο θέμα παρενέβη και ο επίτροπος Μετανάστευ­σης Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt. «Κάνουμε τα πάντα για να λειτουργήσ­ει η συνολική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας όπως έχει σχεδιαστεί», δήλωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος, προσθέτοντ­ας ότι την τρέχουσα εβδομάδα ειδικοί της Κομισιόν και άλλων ευρωπαϊκών θεσμών θα ταξιδέψουν στην Τουρκία προκειμένο­υ να έχουν αναλυτικές συνομιλίες, σε τεχνικό επίπεδο, με Τούρκους αρμοδίους. Το περασμένο Σάββατο, ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε δηλώσει σε ξένους ανταποκριτ­ές ότι «δεν είναι δίκαιο» να περιμένουν οι Ευρωπαίοι ότι η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσει­ς της για το προσφυγικό, όταν οι ίδιοι καθυστερού­ν την οικονομική βοήθεια και την κατάργηση της βίζας, που έχουν υποσχεθεί.

Γιούνκερ: Η κατάργηση της βίζας μπορεί να υλοποιηθεί αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου μόνο αν εκπληρώνον­ται όλες οι προϋποθέσε­ις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece