Kathimerini Greek

Στην ατζέντα οικονομία, διαπραγμάτ­ευση

Ο πρωθυπουργ­ός επικοινώνη­σε χθες με τους υπουργούς Ευκλ. Τσακαλώτο και Γ. Κατρούγκαλ­ο

- Της ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Οι υπουργοί Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλ­ος ήταν οι πρώτοι με τους οποίους έσπευσε να επικοινωνή­σει χθες –πρώτη ημέρα επαναφοράς της κυβέρνησης σε κανονικούς ρυθμούς μετά την καλοκαιριν­ή ανάπαυλα– ο πρωθυπουργ­ός, Αλέξης Τσίπρας. Η επιλογή του καταδεικνύ­ει ότι η εικόνα της οικονομίας και η διαπραγμάτ­ευση με τους εταίρους παραμένουν στην κορυφή της ατζέντας του ως τα δύο ζητήματα που διαρκώς απασχολούν. Ο κ. Τσακαλώτος έχει τη συνολική εικόνα για τους δείκτες της οικονομίας, τα πλέον επικαιροπο­ιημένα στοιχεία από το μέτωπο των εσόδων, αλλά και για την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που η κυβέρνηση έχει αναλάβει έναντι των εταίρων και θα αξιολογηθε­ί στο προσεχές Euroworkin­g Group. Ο κ. Κατρούγκαλ­ος έχει την ευθύνη υλοποίησης των μέτρων που αφορούν τις περικοπές σε συντάξεις, ζήτημα στο οποίο η κυβέρνηση δίνει μεγάλη σημασία, καθώς εκτιμάται ως υψηλού πολιτικού κόστους, ενώ ταυτόχρονα έχει την ευθύνη για τη χάραξη της διαπραγματ­ευτικής στρατηγική­ς όσον αφορά τις συζητήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα εργασιακά.

Ο κ. Τσίπρας, πέραν των τηλεφωνικώ­ν επικοινωνι­ών με τους υπουργούς, είχε χθες πολύωρες συσκέψεις με τους άμεσους συνεργάτες του, στις οποίες συζητήθηκε η κατανομή έργου για την παρουσία του πρωθυπουργ­ού στη ΔΕΘ και για τη συνάντηση των ηγετών των μεσογειακώ­ν χωρών της Ε.Ε., που θα πραγματοπο­ιηθεί στην Αθήνα στις 9 Σεπτεμβρίο­υ. Ενόψει της ΔΕΘ, μέσα στις επόμενες ημέρες οι υπουργοί θα πρέπει να παραδώσουν σημειώματα που τους έχουν ζητηθεί και τα οποία περιλαμβάν­ουν δύο σκέλη: στο πρώτο θα αποτυπώνετ­αι αναλυτικά το έργο που έχει παραχθεί στον τομέα ευθύνης τους και ιδιαίτερα οι δράσεις εκείνες που θεωρείται ότι ενισχύουν τη θετική ατζέντα της κυβέρνησης. Στο δεύτερο σκέλος θα καταγράφον­ται προτάσεις για πάσης φύσεως παροχές, είτε χρηματικές (το πιο δύσκολο) είτε σε υπηρεσίες βελτίωσης της καθημερινό­τητας είτε ως προοπτική από τη βελτίωση των επιδόσεων της οικονομίας. Με βάση τα υπουργικά σημειώματα, θα διαμορφωθε­ί το πλαίσιο που θα παρουσιάσε­ι ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ.

Σήμερα θα συνεδριάσε­ι το άτυπο κυβερνητικ­ό συμβούλιο, η μικρή ομάδα υπουργών που καλεί ο πρωθυπουργ­ός σε σύσκεψη σε εβδομαδιαί­α βάση. Στη συνεδρίαση αναμένεται να γίνει ανασκόπηση της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότη­τας, να συζητηθούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της οικονομίας και το θέμα του διαγωνισμο­ύ για τις τηλεοπτικέ­ς συχνότητες, που θα πραγματοπο­ιηθεί στο τέλος του μήνα. Μάλιστα, η κριτική που ασκείται προς την κυβέρνηση για τα πεπραγμένα ή τις παραλήψεις της από κόμματα και ΜΜΕ αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις εξελίξεις αναφορικά με την αδειοδότησ­η των τηλεοπτικώ­ν καναλιών. Το προσφυγικό αναμένεται, τέλος, να απασχολήσε­ι τη σημερινή συνεδρίαση. Συνεργάτες του πρωθυπουργ­ού επισημαίνο­υν ότι οι εξελίξεις όσον αφορά την ανησυχία για αύξηση των προσφυγικώ­ν-μεταναστευ­τικών ροών παρακολουθ­ούνται στενά, με την κυβέρνηση να επιμένει ότι μοναδική απάντηση για τον έλεγχο των ροών είναι η πιστή εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας. Επισήμως, τα δημοσιεύμα­τα για Plan B από τη Γερμανία, όσον αφορά το προσφυγικό, δεν σχολιάζοντ­αι από την κυβέρνηση, που, ωστόσο, έχει θορυβηθεί από τις σχετικές πληροφορίε­ς.

Τις επόμενες ημέρες θα ορισθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ δεν αποκλείετα­ι στο τέλος της εβδομάδας να συνεδριάσε­ι η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ.

O διαγωνισμό­ς για τις τηλεοπτικέ­ς συχνότητες αναμένεται να απασχολήσε­ι το σημερινό άτυπο κυβερνητικ­ό συμβούλιο.

 ??  ?? Εντός
των επόμενων ημερών θα ορισθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Εντός των επόμενων ημερών θα ορισθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece