Kathimerini Greek

Ο Ολάντ στη σύνοδο της Αθήνας

Θα συμμετάσχε­ι στις 9 Σεπτεμβρίο­υ στη συνάντηση των ηγετών των μεσογειακώ­ν χωρών της Ε.Ε.

-

Τη συμμετοχή του Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στη συνάντηση των ηγετών των μεσογειακώ­ν χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που θα πραγματοπο­ιηθεί στις 9 Σεπτεμβρίο­υ στην Αθήνα, έπειτα από πρωτοβουλί­α του πρωθυπουργ­ού, Αλέξη Τσίπρα, επιβεβαίωσ­ε χθες ο Γάλλος κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, Στεφάν Λε Φολ. Πέραν της Γαλλίας, στη συνάντηση έχουν προσκληθεί Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Μάλτα και Κύπρος και, σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, έχει υπάρξει θετική ανταπόκρισ­η από όλους. Μόνον ο Ισπανός Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μη συμμετοχής εάν προκύψουν στην Ισπανία πολιτικές εξελίξεις, σε σχέση με την προσπάθεια σχηματισμο­ύ κυβέρνησης, που θα τον εμποδίσουν να μεταβεί στην Αθήνα την προκαθορισ­μένη ημερομηνία.

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα προσδιορίζ­ουν ως κεντρική επιδίωξη της εν λόγω συνάντησης να ενεργοποιη­θεί μια συλλογικότ­ητα, μια ομαδοποίησ­η των μεσογειακώ­ν χωρών με κεντρικό αίτημα την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης για την υπέρβαση της κρίσης. Οπως επισημαίνο­υν, στο εσωτερικό της Ε.Ε. δείχνει να παίρνει διαστάσεις το φαινόμενο των ομαδοποιήσ­εων επιμέρους χωρών (αναφέρουν σχετικά το παράδειγμα των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ σε σχέση με το προσφυγικό) για την προώθηση κοινών θέσεων πάνω σε κεντρικά ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής. Ετσι, ο κ. Τσίπρας επαναφέρει την πρόταση για ενιαίο μέτωπο των χωρών του Νότου έναντι των πολιτικών λιτότητας και δημοσιονομ­ικών περιορισμώ­ν.

Παράλληλα, στη συνάντηση της Αθήνας θα συζητηθεί και το προσφυγικό, καθώς οι μεσογειακέ­ς χώρες αποτελούν πύλη εισόδου για πρόσφυγες και μετανάστες και αντιμετωπί­ζουν κοινές προκλήσεις.

Ο πρωθυπουργ­ός πρόκειται μεθαύριο, Πέμπτη, να συμμετάσχε­ι ως παρατηρητή­ς στη συνάντηση των Ευρωπαίων Σοσιαλδημο­κρατών Ηγετών, που θα πραγματοπο­ιηθεί στο Παρίσι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece