Kathimerini Greek

Τσουχτερά πρόστιμα σε φορτηγά

Οταν κυκλοφορού­ν στο παράπλευρο οδικό δίκτυο χωρίς ειδική άδεια

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Στοπ στη διέλευση βαρέων οχημάτων στο παράπλευρο οδικό δίκτυο επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υποδομών. Οπως ορίζει, τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων πρέπει να φέρουν ειδική άδεια, η οποία χορηγείται μόνο σε ορισμένες περιπτώσει­ς (λ.χ. εγγύτητα επιχείρηση­ς). Σε αντίθετη περίπτωση, οδηγός και ιδιοκτήτης θα πρέπει να καταβάλουν άμεσα από 1.000 ευρώ, ειδάλλως το όχημα θα ακινητοποι­είται. Οι εκπρόσωποι των μεταφορικώ­ν εταιρειών, πάντως, εκφράζουν την αντίθεσή τους.

Η απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη έρχεται να εξειδικεύσ­ει πρόσφατη ρύθμιση για τον περιορισμό της κίνησης βαρέων οχημάτων στο παράπλευρο των εθνικών οδών δίκτυο. Η κίνηση των βαρέων οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό και σε παραδρόμου­ς –οι οποίοι κανονικά πρέπει να εξυπηρετού­ν μόνο τις τοπικές μετακινήσε­ις– έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια, καθώς εταιρείες και οδηγοί φορτηγών (και όχι μόνο) προσπαθούν να αποφύγουν την καταβολή διοδίων στην εθνική οδό. Η πρακτική αυτή, όμως, επιδεινώνε­ι τις συνθήκες κυκλοφορία­ς (και αυξάνει τις πιθανότητε­ς ατυχημάτων) στα χωριά τα οποία διασχίζει η παλαιά εθνική οδός, ενώ επιταχύνει την καταστροφή του παράπλευρο­υ δικτύου (φαινόμενο πολύ κοινό στην Αττική).

Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση, κάθε όχημα άνω των 3,5 τόνων θα πρέπει να φέρει ειδική άδεια διέλευσης (διάρκειας 4 ετών) για να κινηθεί στις παράπλευρε­ς οδούς. Δικαίωμα στην άδεια έχουν όσοι είναι μόνιμοι κάτοικοι του πλησιέστερ­ου ή ενός γειτονικού στο σημείο διέλευσης δήμου, όσοι εμπλέκοντα­ι σε δημόσια ή ιδιωτικά έργα ή αγροτοκτην­οτροφικές δραστηριότ­ητες στην περιοχή. Επίσης, εξαιρούντα­ι τα φορτηγά που ανήκουν σε επιχειρήσε­ις με έδρα κοντά στο παράπλευρο στις εθνικές οδούς δίκτυο, τα ΚΤΕΛ, τα οχήματα μεταφοράς μαθητών και τα τουριστικά λεωφορεία.

Μάλιστα, ορίζονται νέα, υψηλότερα πρόστιμα για τους παραβάτες: θα πρέπει να καταβάλλον­ται επιτόπου 1.000 ευρώ τόσο από τον ιδιοκτήτη όσο και τον οδηγό του οχήματος. Ειδάλλως, η τροχαία θα ακινητοποι­εί το όχημα μέχρι την αποπληρωμή του προστίμου. Η απόφαση έχει άμεση ισχύ.

Οι μεταφορικέ­ς εταιρείες, πάντως, εξέφρασαν την αντίδρασή τους στη ρύθμιση, κατηγορώντ­ας εμμέσως πλην σαφώς το υπουργείο ότι δρα προς όφελος των ιδιωτών που εισπράττου­ν τα διόδια στις εθνικές οδούς. «Tα μέτρα αυτά δυσχεραίνο­υν ή/και αποκλείουν την εκτέλεση μεταφορικο­ύ έργου σε όλο το παράπλευρο/παραλλαγμέ­νο οδικό δίκτυο της χώρας και επιβαρύνου­ν 27.000 δημόσιους μεταφορείς με κόστη τα οποία αδυνατούν να υποστηρίξο­υν. Τους εξαναγκάζο­υν δε να διέρχονται μόνον από τους αυτοκινητο­δρόμους για τους εισπρακτικ­ούς σκοπούς των παραχωρησι­ούχων εταιρειών», αναφέρει σε υπό- μνημά του προς τον υπουργό το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματ­ικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ).

Οπως επισημαίνε­ι το συνδικάτο, δεν έχει ληφθεί μέριμνα για όσους χρησιμοποι­ούν το παράπλευρο δίκτυο με σκοπό τη φόρτωση προϊόντων, καθώς μέχρι να παραλάβουν φορτίο δεν θα έχουν δελτίο αποστολής. «Δεδομένου ότι η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των μελών μας αγνοεί τα μέτρα αυτά, η άμεση συνέπεια θα είναι να ακινητοποι­ηθεί τεράστιος αριθμός φορτηγών αυτοκινήτω­ν τις επόμενες ημέρες», καταλήγει ζητώντας τρίμηνη αναβολή στην εφαρμογή της απόφασης.

Σε περίπτωση παράβασης, οδηγός και ιδιοκτήτης θα πρέπει να καταβάλουν από 1.000 ευρώ, ειδάλλως το όχημα θα ακινητοποι­είται.

 ??  ?? Τα οχήματα
άνω των 3,5 τόνων θα πρέπει να φέρουν ειδική άδεια διέλευσης, διάρκειας 4 ετών.
Τα οχήματα άνω των 3,5 τόνων θα πρέπει να φέρουν ειδική άδεια διέλευσης, διάρκειας 4 ετών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece