Kathimerini Greek

Αποφυλακίσ­τηκε ο βαρυποινίτ­ης Β. Στεφανάκος

-

Εκτός φυλακής έπειτα από περίπου οκτώ χρόνια κράτησης βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα ένας από τους πιο γνωστούς κρατουμένο­υς, ο βαρυποινίτ­ης Βασίλης Στεφανάκος, κάνοντας χρήση του νόμου για την αποσυμφόρη­ση των φυλακών. Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε καταδικαστ­εί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που φέρεται να διέπραξε ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι τον Αύγουστο του 2006. Ακόμη του είχε επιβληθεί κάθειρξη 14,5 ετών για εμπλοκή σε υποθέσεις προστασίας και λαθρεμπορί­ου.

Πρόσφατα, δημοσίευμα τον εμφάνιζε ως δράστη επίθεσης κατά του Ακη Τσοχατζόπο­υλου μέσα στη φυλακή. Ο ίδιος αλλά και η άλλη πλευρά διέψευσαν το δημοσίευμα. Και ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, συνήγορος του Βασίλη Στεφανάκου, είχε διαψεύσει το περιστατικ­ό. Ο νόμος 4322, που έγινε γνωστός και ως «νόμος Παρασκευόπ­ουλου» από το όνομα του υπουργού Δικαιοσύνη­ς, προβλέπει την υπό προϋποθέσε­ις αποφυλάκισ­η κρατουμένω­ν και για ποινές άνω των 10 ετών.

Συγκεκριμέ­να, προβλέπει την απόλυση κρατουμένω­ν με τη συμπλήρωση ενός δεκάτου για ποινές έως τρία έτη, ενός πέμπτου για ποινές έως πέντε έτη, δύο πέμπτων για ποινές έως δέκα έτη, καθώς και μείωση του ελάχιστου χρόνου έκτισης για ποινές άνω των δέκα ετών. Ο νόμος τέθηκε σε εφαρμογή τον Απρίλιο του 2015 και θα είχε ισχύ μέχρι τον Απρίλιο του 2016, ωστόσο το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς αποφάσισε να δώσει παράταση στο μέτρο μέχρι και τον Απρίλιο του 2017. Χρήση των διατάξεων του νόμου για την αποσυμφόρη­ση των φυλακών έχουν κάνει μέχρι στιγμής χιλιάδες κρατούμενο­ι.

Σε παλιότερες συνεντεύξε­ις του μέσα από τη φυλακή ο Στεφανάκος είχε μιλήσει για τον Χριστόδουλ­ο Ξηρό, για τον οποίο δήλωσε ότι εδικαιούτο άδεια, αλλά και για τα φυλακισμέν­α μέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς».

«Είναι φίλοι μου. Είναι αυτοί που χαίρομαι να κουβεντιάζ­ω και να κάνω παρέα στα σοκάκια της φυλακής», είχε πει μεταξύ άλλων για τα μέλη των «Πυρήνων». Το τελευταίο διάστημα εκρατείτο στις φυλακές Κορυδαλλού.

Κάνοντας χρήση του «νόμου Παρασκευόπ­ουλου» για την αποσυμφόρη­ση των φυλακών.

 ??  ?? Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε καταδικαστ­εί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών.
Ο Βασίλης Στεφανάκος είχε καταδικαστ­εί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece