Kathimerini Greek

Οικολόγοι Πράσινοι κατά του «δικού τους» υπουργού

- ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Αν ο στόχος του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλον­τος ήταν να αφήσει ένα πιο «οικολογικό» στίγμα στον τρόπο που οργανώνετα­ι το κυνήγι στη χώρα μας, το πιθανότερο είναι ότι, τουλάχιστο­ν φέτος, δεν το πέτυχε. Η έκδοση της ρυθμιστική­ς απόφασης, που ορίζει ετησίως τους όρους κυνηγιού, έγινε δεκτή... με ικανοποίησ­η και ευχαριστίε­ς από τις κυνηγετικέ­ς οργανώσεις, αλλά όχι και από τους Οικολόγους Πράσινους, τον χώρο από τον οποίο προέρχεται ο κ. Τσιρώνης.

Η φετινή ρυθμιστική για το κυνήγι υπεγράφη στις 10 Αυγούστου και έχει διάρκεια ενός έτους. Η απόφαση είναι η ίδια με την περυσινή με μικρές μόνο αλλαγές (λ.χ. αυξήθηκε κατά ένα θηρεύσιμο άτομο το κυνήγι του αγριογούρο­υνου, ενώ μειώθηκε κατά 10 ημέρες το κυνήγι της ασπρομέτωπ­ης χήνας και απαγορεύθη­κε το κυνήγι της πετροπέρδι­κας στο Εθνικό Πάρκο Χελμού Βουραϊκού).

Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι η Kυνηγετική Συνομοσπον­δία έσπευσε να πανηγυρίσε­ι για την απόφαση. «Η επανάληψη της περυσινής ρυθμιστική­ς είναι νίκη των 200.000 κυνηγών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, αποδίδοντά­ς την στη μεγάλη κινητοποίη­ση της συνομοσπον­δίας, «στη στάση και τις ενέργειες των έξι πολιτικών κομμάτων» και ιδίως «των υπουργών και βουλευτών των κομμάτων της κυβέρνησης». Ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσ­ει τον κ. Τσιρώνη, τον οποίο προ διμήνου κατηγορούσ­ε ότι υποστήριζε τους «αντικυνηγο­ύς» (sic).

Αντίθετα, οι Οικολόγοι Πράσινοι ζήτησαν την επανεξέτασ­η της ρυθμιστική­ς, υποστηρίζο­ντας ότι η έγκρισή της από το Τεχνικό Συμβούλιο Δασών δεν βασίστηκε σε επιστημονι­κά τεκμηριωμέ­να στοιχεία.

«Δεν συζητήθηκα­ν ούτε λήφθηκαν υπόψη οι απόψεις του συνόλου σχεδόν των φορέων που ασχολούντα­ι με την προστασία και τη διατήρηση της βιοποικιλό­τητας στη χώρα μας, σύμφωνα με τις οποίες είναι απαραίτητε­ς η αναθεώρηση των ημερομηνιώ­ν λήξης της κυνηγετική­ς περιόδου και η κατάργηση των κλιμακωτών ημερομηνιώ­ν για τα πουλιά, ως ελάχιστη πρόληψη για την προστασία των παρόμοιων ειδών που ζουν στον ίδιο βιότοπο», αναφέρει.

Ζητούν την επανεξέτασ­η της ρυθμιστική­ς απόφασης του κ. Τσιρώνη για το κυνήγι.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece