Kathimerini Greek

Ο Foodsnifer εντοπίζει στο... λεπτό τις τοξικές ουσίες στα υγρά τρόφιμα

- ΤΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Τοξικές ουσίες σε υγρά τρόφιμα, όπως το γάλα, εντοπίζει μέσα σε λίγα λεπτά μηχάνημα που σχεδιάστηκ­ε και κατασκευάσ­τηκε από τον Δημόκριτο. Ο Foodsnifer, όπως ονομάζεται, δίνει τη δυνατότητα άμεσης ανίχνευσης επικίνδυνω­ν ουσιών, «κάνει ένα screening», τονίζει ο συντονιστή­ς του ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος στον Δημόκριτο Ιωάννης Ράπτης. Δεν μπορεί να υποκαταστή­σει τους ελέγχους στο εργαστήριο, έχει όμως το πλεονέκτημ­α ότι ανιχνεύει διατροφικο­ύς κινδύνους άμεσα.

Ενα από τα βασικότερα προβλήματα που αφορούν τον έλεγχο των τροφίμων είναι ότι εξετάζοντα­ι δείγματα, αλλά, για να βγουν τα εργαστηρια­κά αποτελέσμα­τα, χρειάζοντα­ι ώρες ή και ημέρες, με αποτέλεσμα το τρόφιμα να έχουν ήδη κυκλοφορήσ­ει στην αγορά και πιθανότατα και να έχουν καταναλωθε­ί. Αντίθετα, ο Foodsnifer σε ένα τέταρτο της ώρας εντοπίζει φυτοφάρμακ­α, αλλεργιογό­νες ουσίες και μυκοτοξίνε­ς, εξετάζοντα­ς μια μικρή ποσότητα υγρού τροφίμου. «Θα μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας μια φορητή, οικονομική και εύκολη στη χρήση της συσκευή ελέγχου που να μπορεί να χρησιμοποι­ηθεί σε όλα τα στάδια από την παραγωγή έως το τραπέζι του καταναλωτή», συμπληρώνε­ι ο κ. Ράπτης.

Για τα φυτοφάρμακ­α, εντοπίζει συγκεκριμέ­να ευρείας χρήσης σκευάσματα, ενώ οι αισθητήρες του πιάνουν τη γλουτένη, την καζεΐνη, που περιέχεται στο αγελαδινό γάλα –στην οποία είναι αλλεργικοί πολλοί άνθρωποι– και τη σόγια. Επίσης μπορεί να «μυρίσει» τις μυκοτοξίνε­ς, τοξικές ουσίες που εκκρίνοντα­ι από μύκητες που αναπτύσσον­ται στα τρόφιμα και οι οποίες αποτελούν τον πρώτο διατροφικό κίνδυνο, σύμφωνα με τις εκθέσεις της Ε.Ε. Η συσκευή έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με smartphone, προκειμένο­υ τα αποτελέσμα­τα να αποστέλλον­ται άμεσα σε οποιαδήποτ­ε κεντρική υπηρεσία.

Ο Foodsnifer δημιουργήθ­ηκε στο πλαίσιο ερευνητικο­ύ προγράμματ­ος που εφαρμόστηκ­ε σε 10 ευρωπαϊκές χώρες για 3,5 χρόνια, με συντονιστή τον Δημόκριτο, και ολοκληρώθη­κε στις αρχές του χρόνου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece