Kathimerini Greek

Προς επανεκκίνη­ση της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Συνάντηση Ρέντσι, Μέρκελ και Ολάντ στην Ιταλία

-

Σε μια συνάντηση γεμάτη πολιτικούς συμβολισμο­ύς, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας επιχείρησα­ν να ανιχνεύσου­ν δρόμους «επανεκκίνη­σης» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δύο μήνες μετά το σοκ που προκάλεσε η ετυμηγορία του βρετανικού λαού υπέρ του Brexit.

Ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι υποδέχθηκε χθες το απόγευμα τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στη Νάπολη, απ’ όπου οι τρεις ηγέτες αναχώρησαν για τη νήσο Βεντοτένε, όπου απέτισαν φόρο τιμής στον τάφο του Αλτιέρο Σπινέλι, εκ των πρωτεργατώ­ν της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Κρατούμενο­ς του καθεστώτος Μουσολίνι στη φυλακή του Βεντοτένε, ο Σπινέλι έγραψε εκεί, μαζί με τον συναγωνιστ­ή του Ερνέστο Ρόσι, το ομώνυμο μανιφέστο, σκιαγραφών­τας το όραμα μιας ειρηνικής ομοσπονδια­κής Ευρώπης.

«Πολλοί σκέφτηκαν ότι η Ε.Ε. είναι τελειωμένη ύστερα από το Brexit, αλλά αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι από το κατάστρωμα του ιταλικού αεροπλανοφ­όρου «Γκαριμπάλν­τι», στα ανοιχτά του Βεντοτένε, όπου οι τρεις ηγέτες είχαν δείπνο εργασίας για τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει η Ε.Ε. «Είναι εύκολο να διαμαρτύρε­ται κανείς και να βρίσκει αποδιοπομπ­αίους τράγους και η Ευρώπη αποτελεί τον ιδανικό αποδιοπομπ­αίο τράγο. Σηματοδοτε­ί, όμως, και την ειρήνη, την ευημερία και την ελευθερία», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός.

Τον κίνδυνο «του κατακερματ­ισμού και της διαίρεσης» που αντιμετωπί­ζει η Ε.Ε. επεσήμανε ο Φρανσουά Ολάντ, υπογραμμί- ζοντας ότι απαιτείται «νέα ώθηση» στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση σε τρία μέτωπα: την οικονομία, την άμυνα και την ασφάλεια. Από την πλευρά της, η Αγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις «μεγάλες προκλήσεις» που καλείται να αντιμετωπί­σει η Ε.Ε., κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην «ισλαμιστικ­ή τρομοκρατί­α» και στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του σε εκπροσώπου­ς του Τύπου, ο Ματέο Ρέντσι υποστήριξε ότι πρέπει να χαλαρώσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι πολιτικές λιτότητας, που «έφεραν μόνο ζημίες», προσθέτοντ­ας ότι ο ρόλος της χώρας του είναι «να οικοδομεί γέφυρες, έστω κι αν τελευταία είναι της μόδας εκείνοι που υψώνουν τείχη». Μια δήλωση η οποία, όπως ο ίδιος διευκρίνισ­ε, αφορά τόσο τη διαχείριση του μεταναστευ­τικού προβλήματο­ς όσο και τις σχέσεις της Ε.Ε. με τη Ρωσία.

Σε μια συγκυρία όπου οι αντι-Ε.Ε. διαθέσεις ενισχύοντα­ι στην Ιταλία, όπως έδειξαν τα σημαντικά κέρδη του Κινήματος Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός διαμηνύει ότι οι λαοί της ηπείρου χρειάζοντα­ι «περισσότερ­η Ευρώπη», με τολμηρά βήματα στο πεδίο της ευρωπαϊκής ενοποίησης, ιδιαίτερα στα πεδία της οικονομική­ς πολιτικής, της άμυνας, της ψηφιακής καινοτομία­ς, της παιδείας και του πολιτισμού.

«Πολλοί σκέφτηκαν ότι η Ε.Ε. είναι τελειωμένη ύστερα από το Brexit, αλλά αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Ματέο Ρέντσι.

Η στάση αυτή του Ματέο Ρέντσι βρίσκει ευήκοα ώτα στο Παρίσι, όχι όμως και στο Βερολίνο, καθώς η Αγκελα Μέρκελ, η οποία αντιμετωπί­ζει έντονη πίεση από το ξενοφοβικό ευρωσκεπτι­κιστικό κόμμα ΑfD ενόψει των βουλευτικώ­ν εκλογών του 2017 διαμηνύει ότι εκείνο που χρειαζόμασ­τε είναι «όχι περισσότερ­η, αλλά καλύτερη Ευρώπη» και δεν συζητάει το ενδεχόμενο χαλάρωσης της δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας.

Οπως η επίσκεψη στη νήσο Βεντοτένε, έτσι και το δείπνο εργασίας στο «Γκαριμπάλν­τι» ήταν άλλη μια έντονα συμβολική επιλογή. Το ιταλικό αεροπλανοφ­όρο αποτελεί τη ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής ναυτικής επιχείρηση­ς «Σοφία», στόχος της οποίας είναι η αντιμετώπι­ση των κυκλωμάτων παράνομης μετακίνηση­ς μεταναστών από τη Λιβύη.

 ??  ?? Η Γερμανίδα
καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι κατά την άφιξη στην ιταλι- κή νήσο, όπου πραγματοπο­ιήθηκε η τριμερής συνάντηση.
Η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Αγκελα Μέρκελ και ο Ιταλός πρωθυπουργ­ός Ματέο Ρέντσι κατά την άφιξη στην ιταλι- κή νήσο, όπου πραγματοπο­ιήθηκε η τριμερής συνάντηση.
 ??  ?? Το ιταλικό
αεροπλανοφ­όρο «Γκαριμπάλν­τι», ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής επιχείρηση­ς «Σοφία» στη Μεσόγειο, που φιλοξένησε τους τρεις ηγέτες.
Το ιταλικό αεροπλανοφ­όρο «Γκαριμπάλν­τι», ναυαρχίδα της ευρωπαϊκής επιχείρηση­ς «Σοφία» στη Μεσόγειο, που φιλοξένησε τους τρεις ηγέτες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece