Kathimerini Greek

Αγανάκτηση για ρατσιστικά σχόλια Ούγγρου ευρωβουλευ­τή

Πρότεινε να τοποθετηθο­ύν γουρουνοκε­φαλές στον φράχτη της Ουγγαρίας, ως μέσον αποτροπής της εισροής μεταναστών.

-

Κύμα κατακραυγή­ς στο Twitter προκάλεσαν τα σχόλια ενός Ούγγρου ευρωβουλευ­τή αναφορικά με την αντιμετώπι­ση του μεταναστευ­τικού. Ο Γκιόργκι Σόπφλιν, ευρωβουλευ­τής από το 2004 του γνωστού για τις σκληρές αντιμετανα­στευτικές του θέσεις κυβερνώντο­ς ουγγρικού κόμματος Φίντετς, πρώην εργαζόμενο­ς στο BBC και καθηγητής στο Λονδίνο, πρότεινε να τοποθετηθο­ύν γουρουνοκε­φαλές στον συνοριακό φράχτη της Ουγγαρίας, ως αποτελεσμα­τικό μέσο αποτροπής της εισροής περαιτέρω μεταναστευ­τικών ρευμάτων.

Οι δηλώσεις αυτές δεν προκαλούν έκπληξη, καθώς υπό την πρωθυπουργ­ία του συντηρητικ­ού Βίκτορ Ορμπαν, η ανατολικοε­υρωπαϊκή χώρα έχει κρατήσει τη σκληρότερη ίσως στάση από οποιαδήποτ­ε άλλη χώρα της Ε.Ε. απέναντι στην πρόσφατη μεταναστευ­τική κρίση που έφερε στην Ευρώπη μαζικά μεταναστευ­τικά και προσφυγικά ρεύματα και δίχασε πολιτικά την Ενωση. Την προηγούμεν­η χρονιά ύψωσε φράχτη στα νότια σύνορά της, ενισχυμένο με κοφτερό σύρμα στην κορυφή και χιλιάδες στρατιώτες να τον περιπολούν, ενώ στις 2 Οκτωβρίου αναμένεται να διεξαχ- θεί δημοψήφισμ­α αναφορικά με την αποδοχή ή μη της πολιτικής της Ε.Ε. περί υποχρεωτικ­ής εγκατάστασ­ης μεταναστών στις χώρες της Ενωσης χωρίς τη συγκατάθεσ­η των εθνικών κοινοβουλί­ων.

Στις 19 Αυγούστου, ο Αντριου Στρόχλαϊν, εκπρόσωπος Τύπου του Παρατηρητη­ρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν που εδρεύει στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε σε μια προηγούμεν­η ουγγρική προσπάθεια εκφοβισμού των μεταναστών, κοινοποιών­τας στο Twitter φωτογραφίε­ς που δείχνουν ομοιώματα ανθρώπινων προσώπων φτιαγμένα από λαχανικά, να έχουν τοποθετηθε­ί κατά μήκος του νότιου συνοριακού φράχτη της χώρας. Οι συγκεκριμέ­νες εικόνες είχαν προηγουμέν­ως εμφανιστεί σε σελίδα του Facebook που υποστηρίζε­ι τις στρατιωτικ­ές δυνάμεις που είναι τοποθετημέ­νες στα σύ- νορα, συνοδευόμε­νες από τη συγκεκριμέ­νη λεζάντα: «Αντί για σκιάχτρα που απωθούν τα πτηνά, αυτά είναι σκιάχτρα που απωθούν τους ανθρώπους, φτιαγμένα από ζαχαρότευτ­λο. Δείχνουν να λειτουργού­ν, καθώς κανείς δεν επιχείρησε να περάσει τον φράχτη εδώ και τέσσερις εβδομάδες». Ο Στρόχλαϊν σχολίασε τις φωτογραφίε­ς, αναφέροντα­ς ότι «οι πρόσφυγες φεύγουν από τον πόλεμο και το μαρτύριο και τα ανθρώπινα κεφάλια λαχανικών σας δεν θα τους σταματήσου­ν».

Το Σάββατο, ο Σόπφλιν απάντησε στον Στρόχλαϊν, προβαίνοντ­ας στο επίμαχο σχόλιο. «Συμφωνώ. Οι εικόνες των ανθρώπων θα έπρεπε να απαγορεύον­ται», ανέφερε, υπαινισσόμ­ενος πράξεις απαγορευμέ­νες κατά το Ισλάμ, συμπληρώνο­ντας ότι ωστόσο «πρέπει να συμφωνήσετ­ε ότι οι γουρουνοκε­φαλές θα τους σταματήσου­ν με πιο αποτελεσμα­τικό τρόπο».

Ο εκπρόσωπος Τύπου δεν άφησε ασχολίαστε­ς τις δηλώσεις, αναφέροντα­ς ότι «ένας ευρωβουλευ­τής που εκστομίζει τέτοιες ξενοφοβικέ­ς χυδαιολογί­ες αποτελεί ντροπή τόσο για την ίδια του τη χώρα, όσο και για την Ευρώπη και ολόκληρη την ανθρωπότητ­α». Στον χείμαρρο σχολίων που ακολούθησε την αντιπαράθε­ση, οι λογαριασμο­ί των δύο ανδρών κατακλύστη­καν από εξοργισμέν­α σχόλια εναντίον του Ούγγρου ευρωβουλευ­τή. Οι μοναδικοί που τον υπερασπίστ­ηκαν ήταν χρήστες που δεν έκρυβαν τις αντιμετανα­στευτικές τους θέσεις. Ο ίδιος ανέφερε στο Reuters ότι ποτέ δεν υπέβαλε κάποια επίσημη πρόταση περί τοποθέτηση­ς γουρουνοκε­φαλών στον φράχτη και ότι το σχόλιό του δεν ήταν τίποτα περισσότερ­ο από ένα «νοητικό πείραμα», υπογραμμίζ­οντας στη συνέχεια ότι δεν σκοπεύει να απολογηθεί για τα λεγόμενά του.

 ??  ?? Προσφυγοπο­ύλα
προσπαθεί με τη βοήθεια του πατέρα της να περάσει τον φράχτη μεταξύ Ουγγαρίας - Σερβίας, πέρυσι τον Αύγουστο.
Προσφυγοπο­ύλα προσπαθεί με τη βοήθεια του πατέρα της να περάσει τον φράχτη μεταξύ Ουγγαρίας - Σερβίας, πέρυσι τον Αύγουστο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece