Kathimerini Greek

Εφηβοι τα θύματα της επίθεσης στην Τουρκία

-

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η πλειονότητ­α των θυμάτων της βομβιστική­ς επίθεσης που έλαβε χώρα το Σάββατο στην πόλη Γκαζιαντέπ της Νοτιοανατο­λικής Τουρκίας ήταν έφηβοι και παιδιά, με 29 από τα 44 αναγνωρισμ­ένα θύματα να είναι κάτω των 18 ετών. Επίσης, όπως διευκρίνισ­ε Τούρκος αξιωματούχ­ος τη Δευτέρα, τα παιδιά ήταν αρκετά περισσότερ­α από τους εφήβους, καθώς 22 από τα 29 θύματα δεν είχαν συμπληρώσε­ι το 14ο έτος της ηλικίας τους. Σύμφωνα με το ειδησεογρα­φικό πρακτορείο «Ντογκάν», ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της επίθεσης στον κουρδικό γάμο έχει πλέον ανέλθει στους 54, ενώ την ίδια στιγμή 66 τραυματίες νοσηλεύοντ­αι στο νοσοκομείο, 14 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση.

Η ταυτότητα του δράστη της φονικότερη­ς φετινής επίθεσης σε τουρκικό έδαφος δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθ­εί. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι ο βομβιστής ήταν «μεταξύ 12 και 14 ετών», τονίζοντας ότι, σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα, το έγκλημα «διαπράχθηκ­ε από το Ντάες (Ι.Κ.)». Αργότερα, όμως, ο πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε ότι ενδέχεται ο δράστης να ήταν ενήλικος κι ότι η αρχική εικασία των Αρχών βασίστηκε σε καταθέσεις μαρτύρων. Οι διωκτικές αρχές βρήκαν το κατεστραμμ­ένο γιλέκο αυτοκτονία­ς στο σημείο του συμβάντος, ο μηχανισμός του οποίου είναι πανομοιότυ­πος με μηχανισμού­ς που χρησιμοποι­ήθηκαν σε δύο προηγούμεν­ες επιθέσεις το 2015, συγκεκριμέ­να στην πόλη Σουρούκ τον Ιούλιο και στην Αγκυρα τον Οκτώβριο, για τις οποίες υπαίτιο φέρεται να είναι το Ι.Κ.

Ωστόσο, βάσει των λεγομένων άλλου αξιωματούχ­ου, οι Αρχές ερευνούν και το ενδεχόμενο οι εξτρεμιστέ­ς να τοποθέτησα­ν τον εκρηκτικό μηχανισμό στον δράστη εν αγνοία του και στη συνέχεια να τον ενεργοποίη­σαν από μακριά. «Μπορεί κάποιος να ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά χωρίς να έχει επίγνωση και ο εκρηκτικός μηχανισμός να πυροδοτήθη­κε από μακριά», ανέφερε ο αξιωματούχ­ος στο Reuters, προσθέτοντ­ας ότι αυτή τη στιγμή πραγματοπο­ιείται έρευνα για την εύρεση ύποπτων μαχητών του ISIS στην περιοχή.

Ο δράστης δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθ­εί, αλλά η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί ότι προέρχεται από το Ι.Κ.

 ??  ?? Θρήνος
πάνω από το φέρετρο ενός από τα θύματα στο Γκαζιαντέπ.
Θρήνος πάνω από το φέρετρο ενός από τα θύματα στο Γκαζιαντέπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece