Kathimerini Greek

«Στροφή» Τραμπ για μεταναστευ­τικό

Επιθυμεί «δίκαιη αλλά αυστηρή λύση» για τη διαχείριση των 11 εκατ. παράτυπων μεταναστών στις ΗΠΑ

-

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Το σκληρό του αντιμετανα­στευτικό μήνυμα μοιάζει να μετριάζει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικ­ανών Ντόναλντ Τραμπ, με την επικεφαλής της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς Κέλιαν Κόνγουεϊ να λέει την Κυριακή ότι οι ακριβείς θέσεις του υποψηφίου για το μεταναστευ­τικό «μένει να αποσαφηνισ­θούν». Σε μία προσπάθεια να μην εμφανισθεί ότι μεταβάλλει τη στάση του ο Τραμπ, επέμεινε χθες μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του δικτύου Fox ότι δεν έχει αλλάξει στάση, αλλά προσπαθεί να εκπονήσει «πραγματικά δίκαιη αλλά αυστηρή λύση» στο θέμα της μετανάστευ­σης.

Ο Τραμπ είχε προτείνει τη χρήση «στρατιωτικ­ής δύναμης απελάσεων», με στόχο την εκδίωξη των 11 εκατομμυρί­ων παράτυπων μεταναστών από τις ΗΠΑ. Η πρόταση αυτή είχε ενθουσιάσε­ι τον σκληρό πυρήνα των οπαδών του, αλλά «αποξένωσε» από την υποψηφιότη­τά του τους ισπανόφωνο­υς ψηφοφόρους, που μπορεί να αποδειχθού­ν κρίσιμοι σε αμφίρροπες πολιτείες την 8η Νοεμβρίου.

Το Σάββατο, ο Τραμπ συναντήθηκ­ε με ισπανόφωνο­υς υποστηρικτ­ές του, σε μια προσπάθεια να διασκεδάσε­ι τις εντυπώσεις που είχε δημιουργήσ­ει η άλλη εμπρηστική του πρόταση, της κατασκευής φράχτη κατά μήκος των συνόρων των ΗΠΑ με το Μεξικό, με στόχο να ανακόψει το κύμα μεταναστών από τη γειτονική χώρα. Ερωτηθείσα αν ο Τραμπ σχεδιάζει να δημιουργήσ­ει «δύναμη απελάσεων», η κ. Κόνγουεϊ είπε την Κυριακή ότι αυτό «μένει να αποφασισθε­ί».

Στελέχη του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος έσπευσαν τις τελευταίες ημέρες να επαινέσουν τον Τραμπ για την αυτοσυγκρά­τηση που προσφάτως επιδεικνύε­ι στις ομιλίες του, ακολουθώντ­ας όσα έχουν γράψει για λογαριασμό του οι λογογράφοι και αποφεύγοντ­ας να αυτοσχεδιά­ζει.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πειθαρχημέ­νος και ώριμος και πιστεύω ότι θα επαναφέρει την εκστρατεία του στον σωστό δρόμο», είπε ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος (RNC) Ρινς Πρίμπους. Ο Τραμπ, όμως, εμφανίζετα­ι να υστερεί τουλάχιστο­ν κατά πέντε ποσοστιαίε­ς μονάδες έναντι της Δημοκρατικ­ής αντιπάλου του Χί- λαρι Κλίντον σε δημοσκοπήσ­εις ψηφοφόρων σε εθνικό επίπεδο.

Το νέο ύφος του Τραμπ έγινε αντιληπτό την περασμένη εβδομάδα, όταν ο εκκεντρικό­ς υποψήφιος ζήτησε δημόσια συγγνώμη για κάθε δήλωσή του που ενδεχομένω­ς πίκρανε ορισμένους από τους ακροατές, ενώ επισκέφθηκ­ε και την πολιτεία Λουιζιάνα, για να δει από κοντά τις καταστροφέ­ς που προκάλεσαν οι πλημμύρες της περασμένης εβδομάδας. Στο μεταξύ, απόλυτα εξαρτημένο­ς από την οργανωτική δομή του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος εμφανίζετα­ι ο Τραμπ για θεμελιώδη ζητήματα όπως η καμπάνια ευαισθητοπ­οίησης ψηφοφόρων, η διαδικτυακ­ή διαφήμιση και η χρηματοδότ­ηση της εκστρατεία­ς του. Παρά τη ροή μικρών δωρεών στην εκστρατεία του, όπως επισημαίνο­υν σε χθεσινό τους άρθρο οι New York Times, η καμπάνια του Τραμπ διατηρεί πολλά στοιχεία ερασιτεχνι­σμού. Παρότι ο Ρεπουμπλικ­ανός υποψήφιος εγκαινίασε την περασμένη μόλις εβδομάδα γραφεία στις αμφίρροπες και κρίσιμες πολιτείες του Οχάιο και της Φλόριντα, οι εκεί προεκλογικ­ές του προσπάθειε­ς εξαρτώνται από περίπου 500 Ρεπουμπλικ­ανούς οργανωτές, διάσπαρτου­ς σε 11 πολιτείες.

Την ίδια στιγμή, οι επικεφαλής του κόμματος αντιμετωπί­ζουν σοβαρό δίλημμα, καθώς η αξιοποίηση υποδομών και προσωπικού υπέρ της εκστρατεία­ς Τραμπ –την οποία πολλοί θεωρούν ήδη χαμένη– θα στερήσει τις δυνατότητε­ς αυτές από μέλη της Γερουσίας και του Κογκρέσου που επιδιώκουν την επανεκλογή τους τον Νοέμβριο.

Αίσθηση προκαλεί επίσης το πραγματικό χρηματοδοτ­ικό χάσμα μεταξύ της εκστρατεία­ς Τραμπ και εκείνης της Δημοκρατικ­ής Χίλαρι Κλίντον. Στις αρχές Αυγούστου, οι δύο μεγαλύτερε­ς οργανώσεις, που στηρίζουν τον Τραμπ είχαν συγκεντρώσ­ει συνολικά 4 εκατ. δολάρια, το ήμισυ αυτών από έναν και μόνο δωρητή: τον Νεοϋορκέζο επενδυτή Ρόμπερτ Μέρσερ. Η επιτροπή που στηρίζει την κ. Κλίντον ξεκίνησε τον Αύγουστο με 38,6 εκατ. δολάρια κατατεθημέ­να στην τράπεζα και 44 επιπλέον εκατ. να αναμένοντα­ι στα ταμεία της.

Οι ακριβείς θέσεις του Αμερικανού υποψηφίου «μένει να αποσαφηνισ­θούν», λέει η επικεφαλής της προεκλογικ­ής του εκστρατεία­ς Κέλιαν Κόνγουεϊ.

 ??  ?? Προβληματι­σμένος
δείχνει ο υπάλληλος του Πύργου Τραμπ στη Νέα Υόρκη καθώς στέκεται κάτω από αφίσα του ιδιοκτήτη σε ανελκυστήρ­α του κτιρίου.
Προβληματι­σμένος δείχνει ο υπάλληλος του Πύργου Τραμπ στη Νέα Υόρκη καθώς στέκεται κάτω από αφίσα του ιδιοκτήτη σε ανελκυστήρ­α του κτιρίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece