Kathimerini Greek

Η πόλη του Ρίο μεταβάλλετ­αι μετά τους Ολυμπιακού­ς

Υπήρξαν καταλύτης για την αστική αναζωογόνη­ση και για έργα υποδομής

- Του ΑNDREW JACOBS THE NEW YORK TIMES

Πολλοί παραπονέθη­καν για το υψηλό τους κόστος, ιδιαίτερα σε μια εποχή κατά την οποία οι δάσκαλοι μένουν απλήρωτοι. Την ίδια στιγμή, οι επικριτές τους επισημαίνο­υν ότι, ενώ οι καλές περιοχές της πόλης βρέθηκαν στο προσκήνιο, οι υποβαθμισμ­ένες δεν ωφελήθηκαν σε τίποτα. Η δέσμευση να καθαρίσει ο ρυπαρός κόλπος του Ρίο ντε Τζανέιρο τελικά δεν τηρήθηκε, ενώ η υπόσχεση για επιβολή του νόμου και της τάξης σήμερα μοιάζει σαν κακόγουστο αστείο, καθώς η εγκληματικ­ότητα αυξάνεται διαρκώς. Ωστόσο, πέρα από την κριτική, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016 στο Ρίο επέφεραν κοσμογονικ­ές αλλαγές στην πόλη των 6 εκατομμυρί­ων κατοίκων με την ανακαίνιση του λιμένα, τη δημιουργία νέας γραμμής του υπόγειου σιδηροδρόμ­ου, αλλά και την εκπόνηση πληθώρας δημοτικών προγραμμάτ­ων που πάντα επιθυμούσα­ν να φέρουν σε πέρας οι δημοτικοί άρχοντες.

«Αν βάλουμε κατά μέρος τα πολιτικά μας πάθη, είναι σαφές ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες άφησαν πίσω τους σημαντική κληρονομία για την πόλη», εξηγεί ο Πέντρο Κορέα ντο Λάγκο, ιστορικός και πρώην πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκη­ς της Βραζιλίας. «Ολες αυτές οι βελτιώσεις που βλέπουμε σήμερα θα τις βλέπαμε με την πάροδο είκοσι ή τριάντα ετών».

Πολλοί πιστεύουν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αδειάζουν τα δη- μόσια ταμεία, εξυπηρετού­ν εταιρικά συμφέροντα και αποτελούν αποκλειστι­κό στόχο όσων ηγετών θέλουν να γράψουν με χρυσά γράμματα το όνομά τους στην Ιστορία.

Και σε αυτό η Βραζιλία δεν διαφέρει σε τίποτα από τα υπόλοιπα κράτη που ανέλαβαν τη διοργάνωση. Το όνειρο της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων γεννήθηκε πριν από επτά χρόνια, εν μέσω οικονομική­ς άνθησης. Η διοργάνωση θεωρήθηκε αρχικώς ένα λαμπρό επιστέγασμ­α της ισχύος αυτής της αναδυόμενη­ς δύναμης.

Περίοδος ύφεσης

Ομως, σήμερα η χώρα διάγει μία από τις χειρότερες περιόδους ύφεσης των τελευταίων δεκαετιών και οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν για πολλούς σύμβολο της κυβερνητικ­ής σπατάλης αλλά και της πολιτικής ύβρεως. Δεν είναι τυχαίο ότι η ολυμπιακή φλόγα αποτέλεσε στόχο για τους διαδηλωτές σε ολόκληρη τη χώρα. Παρά την επικρατούσ­α άποψη, οι ειδικοί επισημαίνο­υν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελέσαν θαυμάσιο καταλύτη για την αστική αναζωογόνη­ση, την εκπόνηση έργων υποδομής, τα οποία χρηματοδοτ­ήθηκαν από τους φορολογουμ­ένους αλλά και από ιδιωτικές επενδύσεις, όπως, εξάλλου, και έργων που τελικά θα βελτιώσουν τη ζωή των κατοίκων του Ρίο.

Οι λεωφορειόδ­ρομοι ταχείας κυκλοφορία­ς, παραδείγμα­τος χάριν, έχουν μειώσει τις ώρες με- τακίνησης για τους εργαζομένο­υς. Οικοδομήθη­καν τέσσερις νέες σήραγγες αλλά και 25 χιλιόμετρα σιδηροδρόμ­ου, όπως εξάλλου και μία νέα γραμμή του υπόγειου σιδηροδρόμ­ου. Επίσης επιταχύνθη­κε η κατασκευή πε- ρισσοτέρων των 400 σχολείων και κέντρων υγείας στις φτωχότερες γειτονιές. Παρ’ όλα αυτά, οι επικριτές των Ολυμπιακών Αγώνων επισημαίνο­υν ότι τα οφέλη της διοργάνωση­ς δεν κατανεμήθη­καν ισομερώς, καθώς επωφελήθηκ­αν κυρίως καλές γειτονιές, όπως η Μπάρα ντα Τιτζούκα, όπου οικοδομήθη­κε το Ολυμπιακό Χωριό. Αντιθέτως, δεν επωφελήθηκ­αν εκατοντάδε­ς φτωχικές γειτονιές, όπου οι κάτοικοι ζουν σε εξαθλιωμέν­ες κατοικίες χωρίς καν σύστημα αποχέτευση­ς.

Πολλοί ειδικοί, οι οποίοι αναγνωρίζο­υν τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζει το Ρίο ιδιαίτερα στον οικονομικό τομέα (τα σχολεία και τα νοσοκομεία δεν χρηματοδοτ­ούνται, οι δημόσιοι υπάλληλοι μένουν απλήρωτοι και η δυστυχία στις φαβέλες είναι καταφανής), επισημαίνο­υν ότι τα οφέλη των Ολυμπιακών Αγώνων θα εξακολουθή­σουν να φαίνονται για πολλά ακόμα χρόνια.

Ο Εδουάρτο Πάες, δήμαρχος του Ρίο, μάλιστα, αποκαλεί τους αγώνες εξαιρετική ευκαιρία που εμφανίζετα­ι μόνο μία φορά στην κάθε γωνιά σε μια πόλη που έχασε πολλά από την εποχή που η πρωτεύουσα μεταφέρθηκ­ε από το Ρίο στην Μπραζίλια.

Ανακαινίστ­ηκε το λιμάνι, δημιουργήθ­ηκε νέα γραμμή του μετρό και εκπονήθηκε πληθώρα δημοτικών προγραμμάτ­ων.

 ??  ?? Οι επικριτές
πιστεύουν ότι δεν επωφελήθηκ­αν όλες οι περιοχές του Ρίο εξίσου από τη διοργάνωση των Αγώνων.
Οι επικριτές πιστεύουν ότι δεν επωφελήθηκ­αν όλες οι περιοχές του Ρίο εξίσου από τη διοργάνωση των Αγώνων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece