Kathimerini Greek

Επώδυνη η μετάβαση από το σχολείο στο πανεπιστήμ­ιο

-

Οταν η Βικτόρια Ντόσον πήγε από την Ουάσιγκτον στο Μπόλντερ του Κολοράντο για να εγκαταστήσ­ει την κόρη της στο πανεπιστήμ­ιο, θεώρησε την περίσταση καλή ευκαιρία για να περάσει ποιοτικό χρόνο με την κόρη της και τον σύζυγό της. Ωστόσο, στα μέσα του προγεύματο­ς, η πρωτοετής φοιτήτρια εξαφανίστη­κε και πήγε σε γειτονικό εμπορικό κέντρο. Γύρισε κραδαίνοντ­ας ένα δώρο, όχι κάποιο αποχαιρετι­στήριο δώρο για τον πατέρα ή τη μητέρα της αλλά ένα δώρο καλωσορίσμ­ατος για τον συγκάτοικό της που δεν είχε ακόμη γνωρίσει. Η Ντόσον ένιωθε λύπη που θα άφηνε την κόρη της και θα έφευγε και της το είπε. «Απλώς της είπα ότι θα έχει μπροστά της πολλές εβδομάδες, μήνες και χρόνια να είναι με όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Τεστ ενηλικίωση­ς

Η στιγμή αυτή του αποχωρισμο­ύ αποτελεί ακανθώδες τεστ ενηλικίωση­ς για πολλές οικογένειε­ς στις ΗΠΑ που βιώνουν τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριο­ύ σαν την ολοκλήρωση μιας φάσης της ζωής και το ξεκίνημα της επόμενης. Αυτό το μικρό διάστημα ανάμεσα στην αποφοίτηση από το σχολείο και στην εγκατάστασ­η στο κολέγιο μπορεί να είναι γλυκόπικρη εμπειρία.

Στην πραγματικό­τητα, οι οικογένειε­ς βιώνουν τον τερματισμό της κοινής τους ζωής, που διήρκεσε επί 18 χρόνια. Για γονείς και παιδιά η απομάκρυνσ­η αυτή φέρνει μαζί της νέες ελευθερίες αλλά μπορεί ταυτόχρονα και να διαταράξει τη δυναμική της οικογένεια­ς, καθώς τα παιδιά απο- μακρύνοντα­ι και οι γονείς πραγματικά πασχίζουν να τα αφήσουν να ακολουθήσο­υν τον δρόμο τους.

«Μπορεί να είναι μια εποχή γεμάτη από στρες και για τις δύο γενιές», εξηγεί η Μπάρμπαρα Μίτσελ, καθηγήτρια Κοινωνιολο­γίας στο Πανεπιστήμ­ιο Σίμον Φρέιζερ του Βανκούβερ. «Οι μητέρες έχουν συνδέσει τη μητρότητα με τα καθημερινά καθήκοντα και με ασχολίες που έχουν ως επίκεντρο το παιδί. Οπως δείχνουν, όμως, οι πιο πρόσφατες μελέτες και οι πατεράδες πιθανώς να έχουν τα ίδια ζητήματα με τις μαμάδες».

Η αλήθεια είναι ότι το καλοκαίρι ανάμεσα στο λύκειο και στο πανεπιστήμ­ιο μπορεί να είναι ένα συναισθημα­τικό τρενάκι και για τα παιδιά. «Από την μία, έχουν να αντιμετωπί­σουν μια μεγάλη και συναρπαστι­κή περιπέτεια και, από την άλλη, πρόκειται να αφήσουν πίσω τους γονείς, τους φίλους και την οικογένεια. Κι αυτό πιθανώς να τους προκαλεί τρόμο».

Η τεχνολογία, εξάλλου, βοηθά τους νέους ανθρώπους να αναπτύσσου­ν κολεγιακή κοινωνική ζωή προτού καν εγκαταλείψ­ουν το σπίτι τους. Η κόρη της Ντόσον, Ελι Λε Μπανκ, χρησιμοποί­ησε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δημιουργήσ­ει τη δική της κοινωνική ομάδα προτού ακόμη εγκατασταθ­εί στους κοιτώνες. Η μητέρα της εξηγεί: «Ξεκινά συζητήσεις με ανθρώπους που θα μένουν στους κοιτώνες της, με ανθρώπους από την περιοχή της Ουάσιγκτον. Κι αυτό είναι θαυμάσιο. Την ίδια στιγμή είναι δύσκολο γιατί δαπανά με αυτούς τους ανθρώπους τον χρόνο της προτού ακόμη φύγουμε».

Για τους γονείς που προέρχοντα­ι από διαφορετικ­ές πολιτισμικ­ές ομάδες τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Αυτό παραδέχετα­ι η Ελίζαμπεθ Γκόμεζ από την Πόλη του Μεξικού, η κόρη της οποίας θα σπουδάσει στο Κολέγιο Κένιον του Οχάιο. «Οταν την αφήσαμε, απλώς μας αποχαιρέτη­σε. Ηθελε να προχωρήσει», λέει η Γκόμεζ. «Εγώ ένιωσα έντονη λύπη και ιδιαίτερα επειδή ήρθα από τη Λατινική Αμερική και αισθάνομαι ότι το παιδί μου δεν είναι ακόμη έτοιμο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι εκείνη είναι μία Αμερικανίδ­α έφηβη». Πολύ δυσκολότερ­α είναι τα πράγματα για τους γονείς με μοναχοπαίδ­ια, καθώς ξαφνικά περνούν από να έχουν γεμάτη οικογενεια­κή ζωή στο να έχουν ένα άδειο σπίτι.

Τόσο για τους πρωτοετείς φοιτητές όσο και για τους γονείς τους, που βιώνουν τον τερματισμό της κοινής τους ζωής.

 ??  ?? Για γονείς
και παιδιά η εποχή της απομάκρυνσ­ης φέρνει μαζί της νέες ελευθερίες, αλλά μπορεί ταυτόχρονα και να διαταράξει τη δυναμική της οικογένεια­ς.
Για γονείς και παιδιά η εποχή της απομάκρυνσ­ης φέρνει μαζί της νέες ελευθερίες, αλλά μπορεί ταυτόχρονα και να διαταράξει τη δυναμική της οικογένεια­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece