Kathimerini Greek

Μεταφορά ναρκωτικών και κινητών τηλεφώνων σε φυλακές μέσω drones

Οι βρετανικές αρχές εντόπισαν δύο αεροσκάφη στο Λονδίνο και έχουν δημιουργήσ­ει ειδική δύναμη κρούσης για να συλλάβουν τους παραβάτες.

-

ΛΟΝΔΙΝΟ. Την ώρα που το Amazon και η βρετανική κυβέρνηση εξετάζουν πώς να χρησιμοποι­ούν μικρά τηλεκατευθ­υνόμενα αεροσκάφη (drones) για να παραδίδουν πακέτα σε πελάτες, εγκληματίε­ς εκμεταλλεύ­ονται ήδη την τεχνολογία αυτή για να στέλνουν ναρκωτικά σε συνεργούς τους στη φυλακή. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε χθες ότι εντόπισε δύο τέτοια αεροσκάφη που μετέφεραν κινητά τηλέφωνα και ναρκωτικά κοντά στη φυλακή Πέντονβιλ του Λονδίνου και έχει δημιουργήσ­ει μια ειδική δύναμη κρούσης –την Operation Airborne– για να συλλάβει τους παραβάτες που προσπαθούν να εισαγάγουν λαθραία είδη στις φυλακές.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, αστυνομικο­ί είδαν έναν άνδρα να κινείται ύποπτα κοντά στη φυλακή. Απομακρύνθ­ηκε τρέ- χοντας και αφήνοντας δύο τσάντες που περιείχαν ναρκωτικά και κινητά τηλέφωνα, ενώ κατάφερε να αποφύγει τη σύλληψη, σύμφωνα με δήλωση της αστυνομίας. Την επομένη, η αστυνομία βρήκε ένα τηλεκατευθ­υνόμενο μικρό αεροσκάφος το οποίο είχε συντριβεί αφού εθεάθη να πετάει πάνω από την Πέντονβιλ. Αργότερα ενημερώθηκ­αν ότι ένα άλλο τέτοιο μη επανδρωμέν­ο αεροσκάφος πετάει σε χαμηλό ύψος προς τη φυλακή. Ενας αστυνομικό­ς το σταμάτησε κατά την πτήση του και βρέθηκε σ’ αυτό ένα πακέτο που περιείχε μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και δύο κινητά τηλέφωνα. Ουδείς συνελήφθη σε σχέση με την υπόθεση.

Τον περασμένο μήνα, η Amazon ανακοίνωσε μια σύμπραξη με τη βρετανική κυβέρνηση «για να διερευνηθο­ύν τα βήματα που χρειάζοντα­ι για να γίνει πραγματικό­τητα η παράδοση πακέτων από μικρά τηλεκατευθ­υνόμενα αεροσκάφη, επιτρέποντ­ας στην Amazon να δοκιμάσει νέες μεθόδους ελέγχου των συστημάτων με τα οποία παραδίδει τα είδη της». Τον προηγούμεν­ο μήνα επίσης, η αλυσίδα Wal-Mart ανακοίνωσε ότι σε χρονική διάρκεια 6-9 μηνών θα αρχίσει να χρησιμοποι­εί παρόμοια σκάφη για τον έλεγχο των αποθε- μάτων στις αποθήκες των ΗΠΑ. Στόχος είναι να φτάνουν τα προϊόντα στο κατώφλι των καταναλωτώ­ν περίπου μισή ώρα αφότου έχει γίνει η σχετική παραγγελία.

Πάνω από 30 επεισόδια

Ωστόσο, ενώ τεράστιες αμερικανικ­ές εταιρείες εξετάζουν πώς να χρησιμοποι­ούν τα drones με ασφάλεια και αξιόπιστα, κακοποιοί μηχανεύοντ­αι πώς θα τα χρησιμοποι­ήσουν προς όφελός τους, όπως προαναφέρθ­ηκε. Βρετανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν τον Φεβρουάριο ότι πέρυσι καταγράφηκ­αν περισσότερ­α από 30 επεισόδια κατά τα οποία μικρά τηλεκατευθ­υνόμενα αεροσκάφη εντοπίστηκ­αν μέσα ή γύρω από φυλακές και βρέθηκαν σ’ αυτά αντικείμεν­α όπως ναρκωτικά, κινητά τηλέφωνα και συσκευές USB.

 ??  ?? Ενα drone
που αναχαιτίστ­ηκε από την αστυνομία στο βόρειο Λονδίνο.
Ενα drone που αναχαιτίστ­ηκε από την αστυνομία στο βόρειο Λονδίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece