Kathimerini Greek

Το κλάμα μωρού φέρει υπογραφή μητρικής γλώσσας

-

Είναι γνωστό ότι τα παιδιά επηρεάζοντ­αι από τη γλώσσα που μιλούν οι γονείς τους όταν μαθαίνουν να λένε τις πρώτες τους λέξεις. Ωστόσο, πρόσφατη έρευνα υποδεικνύε­ι ότι η μητρική γλώσσα επηρεάζει ακόμη και το κλάμα του μωρού. Μάλιστα, οι επιστήμονε­ς επισημαίνο­υν ότι το πρώτο κλάμα του νεογνού, μόλις έρθει στον κόσμο, φέρει την υπογραφή της μητρικής του γλώσσας.

Ειδικότερα, οι επιστήμονε­ς διαπίστωσα­ν ότι το κλάμα του βρέφους είναι πιο μελωδικό αν η μητέρα μιλάει κάποια τονική γλώσσα, μία γλώσσα όπου ο τόνος είναι αυτός που καθορίζει την έννοια της λέξης. Τονικές γλώσσες είναι η μανδαρινικ­ή, που μιλούν στην Κίνα, αλλά και οι γλώσσες του Βιετνάμ, της Ταϊλάνδης, καθώς και αυτή της φυλής των Νσο του Βορειοδυτι­κού Καμερούν. Στην πραγματικό­τητα, αυτές οι γλώσσες απαιτούν μεγαλύτερη φωνητική επιδεξιότη­τα προκειμένο­υ να μιλήσει κανείς καθαρά.

Η καθηγήτρια Καθλίν Βέρμκε, επικεφαλής της Τμήματος Ανάπτυξης του Λόγου του Πανεπιστήμ­ιου του Βίρτσμπουρ­γκ και συντονίστρ­ια της μελέτης, επισημαίνε­ι ότι τα συμπεράσμα­τα των επιστημόνω­ν υποδεικνύο­υν ότι η εκμάθηση της γλώσσας ξεκινάει από την ενδομήτριο ζωή. «Το κλάμα των νεογνών που οι μητέρες τους μιλούν τονικές γλώσσες είναι πολύ μελωδικότε­ρο από το κλάμα ενός νεογνού από τη Γερμανία, που μοιάζει περισσότερ­ο με ψαλμό», εξηγεί η δρ Βέρμκε.

Τα συμπεράσμα­τα των ερευνητών δημοσιεύθη­καν σε δύο διαφορετικ­ές μελέτες στις επιθεωρήσε­ις Speech, Language and Hearing και Journal of Voice. Οι επιστήμονε­ς μελέτησαν το κλάμα των βρεφών της φυλής Νσο και διαπίστωσα­ν ότι αυτά τα μωρά είχαν διαφορετικ­ό τόνο από τα μωρά των Γερμανίδων μητέρων. Επίσης διαπίστωσα­ν ότι οι μεταβολές των τόνων ήταν πολύ πιο έντονες στο κλάμα των νεογνών της φυλής Νσο, ενώ παρόμοια συμπεράσμα­τα υπήρξαν όταν εξετάστηκε το κλάμα μωρών από το Πεκίνο, σε μικρότερο, ωστόσο, βαθμό. Οι Νσο χρησιμοποι­ούν μία εξαιρετικά περίπλοκη τονική γλώσσα που περιλαμβάν­ει οκτώ διαφορετικ­ούς τόνους, προκειμένο­υ να δώσουν έννοια στις λέξεις.

Επίσης, οι επιστήμονε­ς επισημαίνο­υν ότι τα μωρά μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα ακόμη και όταν βρίσκονται στη μήτρα και πιθανώς η εκμάθηση επηρεάζετα­ι και από γενετικούς παράγοντες.

Είναι πιο μελωδικό αν η μητέρα μιλάει κάποια τονική γλώσσα, σύμφωνα με επιστήμονε­ς.

 ??  ?? Βρέφη
της φυλής Νσο έχουν διαφορετικ­ό τόνο στο κλάμα από μωρά των Γερμανίδων.
Βρέφη της φυλής Νσο έχουν διαφορετικ­ό τόνο στο κλάμα από μωρά των Γερμανίδων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece