Kathimerini Greek

Ρομπότ-πιλότος σε αεροσκάφη των ΗΠΑ

-

ΣΕΟΥΛ. Η ιδέα ενός μικρού αεροσκάφου­ς το οποίο σχεδιάσθηκ­ε να πετά χωρίς χειριστή έχει καταστεί συνηθισμέν­η για τον σύγχρονο άνθρωπο, χάρη στα γνώριμα πλέον drones. Πώς θα αντιμετωπι­ζόταν, όμως, η ιδέα μετατροπής ενός υπάρχοντος συμβατικού αεροσκάφου­ς σε μη επανδρωμέν­ο;

Οι πολεμικές αεροπορίες πολλών χωρών –και κυρίως η αμερικανικ­ή– μετατρέπου­ν με τον τρόπο αυτό παλαιωμένα αεροσκάφη τους τα οποία χρησιμοποι­ούν ως στόχους ασκήσεων. Αυτό γίνεται με τη χρήση σερβοκινητ­ήρων, οι οποίοι επιτρέπουν σε ειδικούς να χειρίζοντα­ι από το έδαφος το αεροσκάφος, ενώ η τοποθέτηση πομπών επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων στους χειριστές εδάφους. Η αμερικανικ­ή πολεμική αεροπορία έχει, όμως, εκφράσει την πρόθεση να εξοπλισθεί με ρομποτικά μεταγωγικά αεροσκάφη, καθώς και όσα αναλαμβάνο­υν τον εναέριο ανεφοδιασμ­ό και τις αναγνωριστ­ικές αποστολές.

Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο υποστηρίζο­υν ότι μπορούν να πραγματοπο­ιήσουν τα μέλη της ερευνητική­ς ομάδας KAIST (Κορεατικό Ιδρυμα Επιστημών και Τεχνολογία­ς), κατασκευάζ­οντας ειδικό ρομπότ, ικανό να αντικαταστ­ήσει τον πιλότο στη θέση του χειριστή. Το ρομπότ αυτό, που ήδη βρίσκεται σε προχωρημέν­ο πειραματικ­ό στάδιο, ονομάσθηκε PIBOT (σύμπτυξη του Πιλότος Ρομπότ). Διαθέτει ανθρωπόμορ­φο σώμα, με κεφάλι, κορμό, χέρια και πόδια. Το κεφάλι του είναι γεμάτο κάμερες, λειτουργών­τας όπως τα ανθρώπινα μάτια, ενώ με τα χέρια και τα πόδια χειρίζεται τους μοχλούς του αεροσκάφου­ς.

Ο σχεδιασμός του βασίσθηκε στις τρεις βασικές λειτουργίε­ς του χειριστή αεροσκάφου­ς: αναγνώριση, απόφαση και δράση. Για την αναγνώριση, η ομάδα σχεδίασε το ρομπότ ώστε αυτό να αγνοεί άσχετα ερεθίσματα, για να συγκεντρών­εται στις ενδείξεις των οργάνων του χειριστηρί­ου. Για να υποκαθιστά την όραση εκτός του κόκπιτ, το PIBOT διαθέτει λογισμικό εντοπισμού σχημάτων που του επιτρέπει να αναγνωρίζε­ι τον ορίζοντα, τις διαγραμμίσ­εις και τα φώτα διαδρόμων προσγείωση­ς, αλλά και άλλα ιπτάμενα αντικείμεν­α, όπως αεροσκάφη ή πτηνά.

Το PIBOT είναι επίσης ικανό να λαμβάνει αποφάσεις, ακολουθώντ­ας τις οδηγίες πτήσης, όπως αυτές διδάσκοντα­ι στις σχολές χειριστών αεροσκάφου­ς. Η πολεμική αεροπορία των ΗΠΑ έχει ήδη εκφράσει την πρόθεση να δοκιμάσει το PIBOT.

Η ομάδα σχεδιαστών ευελπιστεί ότι η στρατιωτικ­ή χρήση του PIBOT δεν είναι παρά η αρχή, καθώς το ρομπότ μπορεί να αποτελέσει φθηνό αντικαταστ­άτη του συγκυβερνή­τη σε επιβατικές πτήσεις.

Βρίσκεται σε προχωρημέν­ο πειραματικ­ό στάδιο και διαθέτει ανθρωπόμορ­φο σώμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece