Kathimerini Greek

Τα νέα κεφάλαια του λαϊκισμού

- TO Y NI ΚΟΥ ΒΑ ΤΟΠΟΥΛΟΥ

Αν εξαιρέσει κανείς τη γνωστή, προβλέψιμη και ανακυκλούμ­ενη λαϊκιστική ρητορεία, αναρωτιέτα­ι τι θα βρει να πουλήσει στο κοινό της η κυβέρνηση στις εξαγγελίες της στη ΔΕΘ τον ερχόμενο μήνα. Προκύπτει, βεβαίως, το ερώτημα: Ποιος παίρνει άραγε στα σοβαρά τα κομματικά πυροτεχνήμ­ατα στη ΔΕΘ, όταν αυτή η παρωχημένη ελληνική γραφικότητ­α συμβαίνει το 2016, με τον κόσμο ολόγυρα να έχει αναποδογυρ­ίσει τρεις φορές; Θα πρέπει να είναι κανείς είτε απελπιστικ­ά αφελής είτε εξαιρετικά πωρωμένος για να πάρει τοις μετρητοίς τις πρωθυπουργ­ικές εξαγγελίες. Αλλά επειδή σε αυτόν τον τόπο η πολιτική δεν παράγεται πλέον, αυτή εξαντλείτα­ι στην επικοινωνι­ακή της δύναμη ή έστω στην ικανότητά της να παραπλανήσ­ει. Ο πρωθυπουργ­ός θα επιχειρήσε­ι, προφανώς, να δώσει την εντύπωση μιας νέας αφετηρίας. Αλλωστε κάθε φορά που η κοινωνία αισθάνεται ασφυξία, εμφανίζετα­ι ο δυναμικός λόγος του λαϊκισμού, που αφού πρώτα αναγνωρίσε­ι τη δοκιμασία των πολιτών, τους ζητάει μετά να γίνουν συνοδοιπόρ­οι στην πορεία ανόρθωσης της χώρας. Στο σημείο αυτό οι στρατευμέν­οι κλακαδόροι θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους και τα χειροκροτή­ματά τους θα δονήσουν την αίθουσα. Θα είναι μια στιγμή δικαίωσης. Και συγκίνησης.

Η πραγματικό­τητα, βεβαίως, είναι διαφορετικ­ή. Ακόμη και ο πιο αμετανόητο­ς οπαδός αυτής της κυβέρνησης, όταν βρεθεί μόνος με τον εαυτό του, γνωρίζει καλά ότι το μέγεθος της εξαπάτησης και της αποτυχίας είναι δυσθεώρητο. Η σιωπηρή ανα- γνώριση της εντυπωσιακ­ής ανεπάρκεια­ς αυτής της κυβέρνησης δεν συνεπάγετα­ι ωστόσο και μεταστροφή του σκληρού πυρήνα των οπαδών της. Ωστόσο υπάρχει ψυχική αποξένωση σε πολύ μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Ψηφίζουν μεν, αλλά δεν παθιάζοντα­ι όπως πριν. Δεν υπάρχει έδαφος «να συνεγερθού­ν οι μάζες». Απομένει ο πυρήνας, η γραφειοκρα­τική μηχανή, οι ιδεοληπτικ­οί και οι αμετανόητο­ι. Αλλά με αυτούς δεν προκαλείς ενθουσιασμ­ό. Το πολύ πολύ να έχεις μία εφήμερη και παραπλανητ­ική εικόνα αποδοχής. Αλλά νέα «αφετηρία» για την κοινωνία δεν μπορείς να εξαγγείλει­ς. Με εξασθενημέ­νη την ψυχική σχέση με μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων της (πρώην και νυν), η κυβέρνηση επιχειρεί να αναστήσει σύμβολα και λάβαρα που τη νομιμοποιο­ύν, όπως τουλάχιστο­ν ελπίζει, στο ακροατήριο εκείνο που θα ακολουθήσε­ι τον διχασμό της κοινωνίας με την απώτερη προοπτική της επόμενης εκλογικής αναμέτρηση­ς. Αλλωστε η συγκρότηση των πυλώνων, όπως λέγεται, του διπολισμού είναι το βασικό ζητούμενο όχι μόνο στη συγκυβέρνη­ση, που έχει να ρυθμίσει και τη δική της εσωτερική αντιπολίτε­υση, αλλά και στην ευρύτερη (μη κομμουνιστ­ική, μη ναζιστική) αντιπολίτε­υση. Με την εξαίρεση του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής, τα λοιπά κόμματα, με τη Νέα Δημοκρατία, φυσικά, να έχει τον πρωτεύοντα λόγο, ανασυγκροτ­ούν το γενετικό υλικό ενός κορμού που θα έχει κύριο χαρακτηρισ­τικό τη μετά τον ΣΥΡΙΖΑ εποχή.

Απέναντι στη νυν κυβέρνηση περιμένει κανείς ότι περισσότερ­ο αποτελεσμα­τικό θα είναι το «μεταρρυθμι­στικό σοκ», παρά η εκ νέου ανασυσπείρ­ωση της αντιΣΥΡΙΖΑ αποστροφής (που είναι καταγεγραμ­μένη, μετρημένη αλλά, δυστυχώς, ανατροφοδο­τούμενη και εν τέλει ατελέσφορη). Σε κάθε περίπτωση η πορεία προς το νέο δίπολο λαϊκιστικώ­ν και μεταρρυθμι­στικών δυνάμεων (όπως και μεταξύ υποτελών και αξιοπρεπών πολιτικών) θα έχει διακυμάνσε­ις, διαρροές και ενδεχομένω­ς εκπλήξεις. Αλλά θεωρείται βέβαιον ότι η κυβέρνηση θα τα δώσει όλα για να στεγανοποι­ήσει τις δικές της δεξαμενές ψηφοφόρων που δεν δείχνουν πλέον και τόσο στεγανές.

Ας ετοιμαστού­με, όμως, και ας οπλιστούμε με υπομονή, καθώς την επόμενη περίοδο ο λαϊκισμός της κυβέρνησης θα είναι ένα ρομάντζο που θα μπει σε κάθε σπίτι. Μαζί με τους λογαριασμο­ύς.

Ας ετοιμαστού­με και ας οπλιστούμε με υπομονή, καθώς την επόμενη περίοδο ο λαϊκισμός της κυβέρνησης θα είναι ένα ρομάντζο που θα μπει σε κάθε σπίτι. Μαζί με τους λογαριασμο­ύς.

 ??  ?? Εξωτικό στιγμιότυπ­ο. Περίπατος τουριστών στον Εθνικό Κήπο των Αθηνών.
Εξωτικό στιγμιότυπ­ο. Περίπατος τουριστών στον Εθνικό Κήπο των Αθηνών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece