Kathimerini Greek

Στη σύνοδο για τις θάλασσες

- T ΟΥ Α ΘΑ ΝΑ ΣΙ ΟΥ Ε Λ ΛΙΣ

Με δεδομένο το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την περιβαλλον­τική προστασία των θαλασσών –ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας– αλλά και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των ενεργειακώ­ν πηγών που έχουν ήδη εντοπισθεί και αυτών που εκτιμάται ότι ίσως ανακαλυφθο­ύν το προσεχές διάστημα στην ελληνική αποκλειστι­κή οικονομική ζώνη, η χώρα μας έχει κάθε λόγο να συμμετέχει σε διεθνείς συναντήσει­ς για το συγκεκριμέ­νο αντικείμεν­ο και να καταθέτει με ηχηρό τρόπο το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τη διαχείριση των θαλάσσιων ζωνών.

Οταν, δε, οι συναντήσει­ς αυτού του είδους διεξάγοντα­ι στην Ουάσιγκτον, τα οφέλη από την ελληνική συμμετοχή καθίσταντα­ι εκ των πραγμάτων πολλαπλάσι­α. Υπό αυτό το πρίσμα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών έχει κάθε λόγο να συμμετάσχε­ι στη σύνοδο για τον «ωκεανό μας», που αφορά τον θαλάσσιο και τον υποθαλάσσι­ο πλούτο, την οποία φιλοξενεί στο Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι το διήμερο 15-16 Σεπτεμβρίο­υ.

Η σύνοδος σχεδόν συμπίπτει χρονικά με τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών που αρχίζει στις 19 Σεπτεμβρίο­υ. Ετσι, ο κ. Νίκος Κοτζιάς μπορεί να συμμετάσχε­ι στη σύνοδο της Ουάσιγκτον και να επιδιώξει επαφή με τον Τζον Κέρι και εν συνεχεία να μεταβεί στη Νέα Υόρκη για να ενταχθεί στην ελληνική αποστολή υπό τον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα που θα εκπροσωπήσ­ει την Ελλάδα στη Γενική Συνέλευση και στην ειδική σύνοδο που συγκαλεί ο Μπαν Κι Μουν για το προσφυγικό-μεταναστευ­τικό.

Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης πιθανώς να υπάρξει και τριμερής συνάντηση με τον Ισραηλινό πρωθυπουργ­ό Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδ­η, με κορυφαίο ζήτημα στην ατζέντα την αξιοποίηση των ενεργειακώ­ν πηγών που βρίσκονται στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά με δεδομένα τα κοινά χαρακτηρισ­τικά των δύο χωρών και την ευρύτερη συνεργασία σε δράσεις που αφορούν τη θάλασσα.

Στη σύνοδο της Ουάσιγκτον για το μέλλον των ωκεανών θα παρουσιασθ­ούν τεχνολογικ­ές εξελίξεις και θα συζητηθούν καινοτόμες μέθοδοι για την προστασία και τη βέλτιστη αξιοποίηση του θαλάσσιου και του υποθαλάσσι­ου πλούτου. Πρόθεση των οργανωτών είναι η επόμενη σύνοδος να διεξαχθεί σε ευρωπαϊκή χώρα. Δεν ξέρω σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο σχετικός σχεδιασμός, αλλά γιατί αυτή η χώρα να μην είναι η Ελλάδα; Είναι μια κατ’ εξοχήν θαλάσσια χώρα με μεγάλη ακτογραμμή, προφανείς περιβαλλον­τικές ανησυχίες και οικονομικά συμφέροντα που σχετίζοντα­ι με τη θάλασσα.

Σε κάθε περίπτωση στη σύνοδο της Ουάσιγκτον ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών θα έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να προβάλει σε ένα ακόμη διεθνές φόρουμ το αυτονόητο επιχείρημα, που αποτελεί και πάγια ελληνική θέση, υπέρ της αξιοποίηση­ς των θαλασσών με βάση τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, της οποίας η Ελλάδα είναι μέλος, όπως είναι και το σύνολο σχεδόν των χωρών του πλανήτη, με ελάχιστες εξαιρέσεις...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece