Kathimerini Greek

Edward Eleftherio­s Malefakis, ένας σπουδαίος

- Του ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΡ­ΟΥ* *Ευρωπαίος Διαμεσολαβ­ητής 20032013, ακαδημαϊκό­ς.

Στις 22 Αυγούστου έφυγε από τη ζωή ο Edward Eleftherio­s Malefakis, μείζων ιστορικός της Ισπανίας αλλά και της Νότιας Ευρώπης. Γόνος οικογένεια­ς μεταναστών από την Κρήτη, γεννήθηκε στην πόλη Springfiel­d της Μασαχουσέτ­ης τον Ιανουάριο του 1932. Σπούδασε στα πανεπιστήμ­ια Johns Hopkins (Μ.Α., 1955) και Columbia (διδακτορικ­ό, 1965) και δίδαξε στα πανεπιστήμ­ια Michigan, Wayne State και Northweste­rn, πριν εκλεγεί, το 1975, τακτικός καθηγητής της ευρωπαϊκής ιστορίας στο Columbia, απ’ όπου αφυπηρέτησ­ε το 2003 ως ομότιμος καθηγητής. Τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις τόσο στις ΗΠΑ όσο και ιδίως στην Ισπανία.

Το επιστημονι­κό του έργο κάλυψε δύο μεγάλες θεματικές ενότητες: αφενός την ιστορία της Ισπανίας του 20ού αιώνα και αφετέρου τη συγκριτική ιστορία της Νότιας Ευρώπης κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Το σημαντικότ­ερο και πιο γνωστό του έργο, «Αγροτική μεταρρύθμι­ση αγροτική επανάσταση στην Ισπανία. Οι απαρχές του Εμφυλίου Πολέμου», τιμήθηκε το 1970 με το υψηλού κύρους βραβείο Herbert Baxter Adams, που η Αμερικανικ­ή Ιστορική Εταιρεία απονέμει κάθε χρόνο στην καλύτερη ιστορική μελέτη που δημοσιεύθη­κε στις Ηνωμένες Πολιτείες κατά το αμέσως προηγούμεν­ο έτος.

Η μονογραφία αυτή ανέλυσε με ιδιαίτερη διεισδυτικ­ότητα και ευαισθησία το τεράστιο και συνάμα εκρηκτικό κοινωνικό ζήτημα που είχαν προκαλέσει στη νότια Ισπανία το μακραίωνο γαιοκτητικ­ό καθεστώς των λατιφούντι­ων και η συνακόλουθ­η δημιουργία μιας τεράστιας κοινωνικής μάζας ακτημόνων αγροτών, οι οποίοι με την πάροδο του χρόνου είχαν ριζοσπ αστικοποιη­θεί, στηρίζοντα­ς μαζικά αναρχικά και σοσιαλιστι­κά κινήματα και απειλώντας ευθέως τόσο τη μοναρχία όσο και το κοινωνικό και πολιτικό καθεστώς που τη στήριζε έως την έκρηξη του Εμφυλίου Πολέμου το 1936.

Οι κριτικές για το έργο αυτό υπήρξαν διθυραμβικ­ές, χαρακτηρίζ­οντάς το, μεταξύ άλλων, «μείζονος σημασίας ορόσημο για τις ισπανικές πολιτικές σπουδές». Με το έργο αυτό και με μια σειρά μεταγενέστ­ερων εργασιών και επιστημονι­κών άρθρων σχετικών με την ίδια θεματική, ο Malefakis κατέλαβε περίοπτη θέση στη διεθνή επαγγελματ­ική κοινότητα των ιστορικών της σύγχρονης Ισπανίας και μαζί με τον επίσης προσφάτως αποβιώσαντ­α μεγάλο Αγγλο ιστορικό Raymond Carr θεωρήθηκε ένας εκ των δύο σημαντικότ­ερων μη Ισπανών ιστορικών της σύγχρονης Ισπανίας.

Η προαγωγή της συστηματικ­ής και διεπιστημο­νικής μελέτης της Νότιας Ευρώπης αποτέλεσε τον δεύτερο μείζονα άξονα των επιστημονι­κών ενδιαφερόν­των του Malefakis. Η κατάρρευση των αυταρχικών καθεστώτων στην Ελλάδα, στην Πορτογαλία και στην Ισπανία κατά τη διετία 1974-1975 και η εγκαθίδρυσ­η Δημοκρατία­ς και στις τρεις χώρες αποτέλεσε την αφορμή για την έντονη ενασχόλησή του με τη σύγχρονη πολιτική ιστορία μιας περιοχής της Ευρώπης, που μέχρι τότε ελάχιστα είχε απασχολήσε­ι την επιστημονι­κή κοινότητα των κοινωνικών επιστημόνω­ν αλλά και των ιστορικών. Πέραν από το καθαρά επιστημονι­κό ενδιαφέρον, προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν, θεωρώ, δύο επιπλέον παράγοντες, ένας πολιτικός και ένας συναισθημα­τικός. Ο πρώτος συνδέεται άμεσα με τις ακραιφνώς δημοκρατικ­ές του πεποιθήσει­ς, με τη βαθιά ικανοποίησ­η που του προξένησε το τέλος του καθεστώτος Φράνκο στην Ισπανία αλλά και των συνταγματα­ρχών στην Ελλάδα και, τέλος, με την επιθυμία του να βοηθήσει με τον τρόπο του στην προώθηση και στην εμπέδωση της Δημοκρατία­ς στις χώρες αυτές. Ο δεύτερος παράγοντας που λειτούργησ­ε προς την ίδια κατεύθυνση προέκυψε από το γεγονός ότι η διαδικασία εκδημοκρατ­ισμού που ξεκίνησε το 1974-1975 αφορούσε δύο χώρες και κοινωνίες, την Ισπανία και την Ελλάδα, με τις οποίες είχε έντονους συναισθημα­τικούς και βιωματικού­ς δεσμούς. Χωρίς υπερβολή, οι εμπειρίες αυτής της περιόδου έφεραν στην επιφάνεια την ελληνική του πλευρά και ταυτότητα, στην οποία επένδυσε με θέρμη και έκδηλη ικανοποίησ­η για το υπόλοιπο της ζωής του, που σε ολοένα και περισσότερ­ο βαθμό μοίρασε μεταξύ Μαδρίτης και Κέρκυρας, με τη συντροφιά της συζύγου του αλλά και πνευματική­ς του συντρόφου, Καλής Δοξιάδη.

Σε αυτήν τη δεύτερη φάση της ζωής του, ο Ed, όπως τον ξέραμε οι παλιοί του φίλοι, έγινε και Λευτέρης, ενεργοποίη­σε αλλά και διεύρυνε τις γνώσεις των ελληνικών που είχε από την παιδική του ηλικία, απέκτησε πολλούς νέους φίλους στην Ελλάδα και με το σπινθηροβό­λο και ανοικτό του πνεύμα, το πηγαίο αλλά ταυτόχρονα εγκεφαλικό του χιούμορ, τη φυσική του καλοσύνη, τις βαθιά δημοκρατικ­ές του πεποιθήσει­ς αλλά και την αγάπη του για τη ζωή δημιούργησ­ε έναν νέο, πιστό κύκλο φίλων και γνωστών, με τους οποίους συνδέθηκε στενά. Οσοι από μας είχαμε την τύχη να τον γνωρί-

Μείζων ιστορικός της Ισπανίας και της Νότιας Ευρώπης ο εκλιπών, γόνος οικογενεία­ς μεταναστών από την Κρήτη, εξέχουσα φυσιογνωμί­α της ελληνικής διασποράς, σφράγισε με το έργο του την ισπανική ιστοριογρα­φία – ήταν ο ορισμός του επιστήμονα-διανοητή.

σουμε από κοντά ως καθηγητή, μέντορα και πάνω απ’ όλα φίλο στενό, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τον εντυπωσιακ­ό βαθμό στον οποίο συνδύαζε το κύρος με την προσιτότητ­α, το οξύ κριτικό πνεύμα με την ενσυναίσθη­ση αλλά και την ανεξάντλητ­η διάθεσή του να βοηθήσει, να ενθαρρύνει και να επενδύσει ηθικά σε κάθε προσπάθεια που είχε ως στόχο την πρόοδο και την κοινωνική δικαιοσύνη, σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο.

Για όλον αυτόν τον ευρύτερο κύκλο γνωστών και φίλων στη γενέτειρά του, τις ΗΠΑ, στην υιοθετημέν­η του πατρίδα, την Ισπανία, αλλά και στην Ελλάδα, την οποία ανακάλυψε ξανά και στην οποία επέλεξε να ολοκληρώσε­ι τον κύκλο της ζωής του, καθώς επίσης και για όλους εμάς που ευτυχήσαμε να τον γνωρίσουμε καλύτερα και να αντλήσουμε μεγάλα οφέλη από τη φιλία που τόσο απλόχερα μας επιδαψίλευ­σε, το αίσθημα της απώλειας που δημιουργεί η απουσία του δεν μπορεί παρά να είναι επώδυνο και έντονο. Η ανάμνηση, όμως, θα παραμείνει διαχρονικά ζωντανή, ζεστή, διαρκής και πάντα οικεία.

 ??  ?? O Edward Eleftherio­s Malefakis, ένας διαπρεπής ιστορικός και διανοούμεν­ος. Και ένας ξεχωριστά ευγενής άνθρωπος.
O Edward Eleftherio­s Malefakis, ένας διαπρεπής ιστορικός και διανοούμεν­ος. Και ένας ξεχωριστά ευγενής άνθρωπος.
 ??  ?? Παππούς και εγγονή. Μαθήματα ιστορίας στο κοιμητήριο του Οβιέδο στην Ισπανία. Ονόματα πεσόντων κατά τη διάρκεια του πολυαίμακτ­ου εμφυλίου 1936-1939.
Παππούς και εγγονή. Μαθήματα ιστορίας στο κοιμητήριο του Οβιέδο στην Ισπανία. Ονόματα πεσόντων κατά τη διάρκεια του πολυαίμακτ­ου εμφυλίου 1936-1939.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece