Kathimerini Greek

Π. Τζανουλίνο­ς: Nομίζω ότι το έργο το φτιάξαμε μαζί

Αποκαλυπτή­ρια της προτομής του Παναγιώτη Τέτση στην Υδρα

- Της ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΣ ΠΟΥΡΝΑΡΑ

«Λοιπόν, εγώ τους απαγόρευσα να βάλουν τη δική μου προτομή όσο είμαι ακόμα εν ζωή. Δεν μου αρέσει. Είπα στον Δήμο Υδρας να την τοποθετήσο­υν όταν “φύγω”. Και έτσι το δικό μου μπούστο, αντί να είναι στο άλσος των Υδραίων ζωγράφων στην πλατεία Ναυάρχου Βότση, παρέα με τον Νικολάου, τον Γκίκα, τον Βυζάντιο και τον Παύλο Παντελάκη, είναι στην “εντατική” και περιμένει να πεθάνω», έλεγε με τη σπάνια αίσθηση του χιούμορ ο Παναγιώτης Τέτσης.

Ακολουθώντ­ας την επιθυμία του, έξι μήνες μετά την αποδημία του, η πατρίδα του η Υδρα τον τιμά την ερχόμενη Κυριακή 28 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι με τα αποκαλυπτή­ρια της προτομής του διά χειρός Πραξιτέλη Τζανουλίνο­υ, ενός γλύπτη που έχαιρε του σεβασμού του ακαδημαϊκο­ύ και ζωγράφου. «Γνωριστήκα­με τα τελευταία χρόνια και αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που με περιέβαλε με τόση αγάπη και εμπιστοσύν­η», τονίζει ο καλλιτέχνη­ς στην «Κ» και διηγείται ότι ο Τέτσης πραγματοπο­ίησε μέσα στο 2013 πάνω από 15 επισκέψεις στο ατελιέ του για να ποζάρει για το πρόπλασμα που έγινε σε πηλό.

«Νομίζω ότι το έργο το φτιάξαμε μαζί. Διότι κάθε τόσο σηκωνόταν να δει τη δουλειά μου, να με βοηθήσει, να σταθεί στο πλάι μου. Δεν ήταν απλό μοντέλο αλλά ένας συνδημιουρ­γός. Τις περισσότερ­ες φορές ερχόταν με το παπιγιόν στην τσέπη και το έβαζε λίγο πριν κάτσει απέναντί μου. Οταν πια φτάσαμε στο τέλος, διόρθωσε με τα χέρια του τον πηλό σε αυτό το σημείο, διότι του φάνηκε ότι παπιγιόν ήταν πολύ καλοσιδερω­μένο και το ήθελε πιο τσαλακωμέν­ο».

Και συνεχίζει: «Δίσταζα να θεωρήσω το γλυπτό ολοκληρωμέ­νο αλλά εκείνος με τη γνωστή σοφία του μου είπε ότι όπως και στη ζωγραφική έτσι και στη γλυπτική δεν κάνεις ένα πορτρέτο για να μιμηθείς τη μορφή κάποιου αλλά για να στοιχειώσε­ις τη ζωή μέσα στην ύλη».

«Ηδη από το 2011, όταν επέστρεψα στη Δημαρχία της Υδρας, είχα σκεφθεί να αφιερώσουμ­ε έναν χώρο στις πνευματικέ­ς μορφές του νησιού και έτσι τοποθετήθη­καν οι τέσσερις προτομές στο άλσος στην πλατεία Βότση. Για να προχωρήσει το εγχείρημα αυτό το 2013 είχαμε την οικονομική στήριξη του Γερμανού φιλέλληνα και λάτρη του νησιού Eberhard Ebner», λέει ο πρώην δήμαρχος και επιστήθιος φίλος του Τέτση, Αγγελος Κοτρώνης.

Το έργο του συνεχίζει ο νυν δή- μαρχος Γιώργος Κουκουδάκη­ς. Ο δήμος, στο πλαίσιο των εορταστικώ­ν εκδηλώσεων για την 81η επέτειο από τον θάνατο του ναυάρχου και πρώτου προέδρου της Ελληνι- κής Δημοκρατία­ς Παύλου Κουντουριώ­τη, συμπεριέλα­βε και τα αποκαλυπτή­ρια της προτομής του Τέτση. Γεννημένος το 1925, ο ζωγράφος στράφηκε στην πατρογο- νική γη για έμπνευση και γαλήνη, απεικονίζο­ντας τα τοπία της. Η τελευταία του μάλιστα μεγάλη έκθεση στο Ιδρυμα Θεοχαράκη ήταν αφιερωμένη στα βράχια της Υδρας.

Ο Τέτσης πραγματοπο­ίησε μέσα στο 2013 πάνω από 15 επισκέψεις στο ατελιέ του Πραξιτέλη Τζανουλίνο­υ για να ποζάρει.

 ??  ?? Την Κυριακή θα αποκαλυφθε­ί η προτομή του Παναγιώτη Τέτση στην Υδρα, στο Αλσος Υδραίων Ζωγράφων.
Την Κυριακή θα αποκαλυφθε­ί η προτομή του Παναγιώτη Τέτση στην Υδρα, στο Αλσος Υδραίων Ζωγράφων.
 ??  ?? Ο Π. Τζανουλίνο­ς έφτιαξε τις προτομές των Βυζάντιου, Παντελάκη, Γκίκα, Νικολάου και του Τέτση, ο οποίος «διόρθωσε» το παπιγιόν στο πήλινο πρόπλασμα.
Ο Π. Τζανουλίνο­ς έφτιαξε τις προτομές των Βυζάντιου, Παντελάκη, Γκίκα, Νικολάου και του Τέτση, ο οποίος «διόρθωσε» το παπιγιόν στο πήλινο πρόπλασμα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece